Dokonalé využití prostoru a uspořádání kuchyněJednotlivé prvky sériově vyráběných kuchyní mohou přesahovat dispozice kuchyně, nebo zde naopak zbude příliš nevyužitého místa. Pouze kuchyně na míru umožní efektivní využití prostoru a přesně do něj zapadne. Také uspořádání kuchyně je klíčové. Každý z nás má jiné návyky a potřeby, kterým odpovídá uspořádání jednotlivých prvků kuchyně. Roli navíc hraje třeba i výška postavy, věk obyvatel domu, pohlaví, nebo případné tělesné postižení. Vhodně uspořádaná kuchyně vám umožní efektivní práci bez zbytečných pohybů, ale i rizik. Je vhodné vařit v prostoru, kde jste zvyklí a kde se pohybujete rádi. Příprava pokrmů a vaření vám pak budou přinášet skutečnou radost. Kuchyně na míru bude respektovat styl vašeho vaření a přípravy pokrmů. Kuchyně na míru je mnohdy nezbytné řešeníPokud je váš obytný prostor něčím výrazně netypický, je návrh kuchyně na míru mnohdy jediným možným řešením. Například kuchyně podkrovního bytu se zkosenými stěnami, kuchyně bytu s handicapovanou osobou (např. na invalidním vozíku), s dospělými osobami příliš nízkého či naopak vysokého vzrůstu a podobně. Přitom je řešení kuchyně na míru dnes již finančně dostupné široké skupině obyvatel, není jen pro ty majetné, i když je samozřejmě finančně náročnější než „sektor.“ Kuchyně je aktivní zónou bytuV kuchyni neočekáváme příliš relaxace. S výjimkou jídelního koutu, pokud je součástí kuchyně, se zde naprostou většinu času pracuje. Proto je v kuchyni důležitá volba odstínů barev. Kuchyně by určitě neměla být tmavá. Jemné světlé odstíny je zde však možné bez obav nahradit či doplnit výraznými, pestrými odstíny, které se do prostoru hodí nejlépe. Je však třeba sladit barvy a odstíny kuchyňské linky, obkladů, jídelního stolu a židlí s kuchyňským vybavením – spotřebiči (pokud jsou vidět), digestoří a dalším zařízením. Právě barvy by měly v kuchyni odpovídat jejímu účelu. Například k nerezu, masivnímu dřevu a dřevodekorům se jako doplněk hodí široká škála barevných odstínů. Výrazněji barevný kuchyňský nábytek by zase měl být doplněn tlumenějšími, případně zcela neutrálními barvami. Nemusíme se bát bílé barvy a jejích odstínů, světle hnědých odstínů, světle šedé či béžové barvy. Například žlutá a červená barva povzbuzují chuť k jídlu, oranžová barva je opět v módě. Světlé odstíny zvětšují prostor, syté barvy zase zmenšují. Určitě se v kuchyni vyhněte černé barvě a tmavším odstínům šedi, tmavě hnědé či fialové barvě. Veškeré povrchové úpravy kuchyňského vybavení by pak měly odolávat vodě. Italské trendy ve vybavení kuchyněLetošní ročník veletrhu Salone del Mobile v italském Miláně představil i nové trendy ve vybavení kuchyní. Veletrh kuchyní EuroCucina se koná jednou za dva roky a letos nastínil zajímavý trend. Kuchyně se totiž začaly podobat obývacím pokojům! Prosadily se přírodní materiály a také zajímavé a neotřelé barevné odstíny. Jelikož jsou kuchyně často součástí velkého obytného prostoru společně s jídelnou či jídelním koutem a obývacím pokojem, začaly se svým vzhledem přizpůsobovat, aby byl vytvořen harmonický celek. Striktnímu oddělení kuchyně a obýváku dané dispozicemi bytů ve starých bytových domech zvoní umíráček. Mění se přitom vzhled kuchyní i jejich zařízení. Samozřejmostí je ukrytí kuchyňských spotřebičů do nábytku, z očí však mizí i varné desky. Dvířka, která ukrývají spotřebiče, jsou křídlová nebo posuvná (tak zakryjeme i varnou desku). V módě jsou dvířka kuchyňských linek bez úchytek, ale objevují se i otevřené police horních zavěšených skříněk, byť jde o nepraktické řešení. Převládá trend jednotných sestav, které vypadají jako jeden kus nábytku, nepůsobí však těžkopádně. Odlehčení přináší zavěšené horní i dolní skříňky, což navíc usnadňuje úklid kuchyně. Pracovní desky se zmenšují a co víc – ztenčují. Výjimkou není ani šestnáctimilimetrová tloušťka kuchyňské pracovní desky. Nábytkové kování musí být funkčně jednoduché, samozřejmostí jsou měkké dojezdy. Kdo má zájem o luxusnější řešení, může zvolit elektrický výsuv. I nastupující trend LED zdrojů světla prorazil do kuchyní a kuchyňských linek. Světlo, kam se jen podíváte, a co jen otevřete. Přitom za minimální spotřeby energie a automaticky - ihned při otevírání (stejně jako jsme zvyklí třeba u chladniček). Jednoduchost převládá v technickém provedení kuchyní a jídelen, ale i jejich vzhledu. Stále vede bílá barva ve vysokém lesku, nábytek je bez hranVysoký lesk povrchů kuchyňských linek je již dlouhodobým trendem, stále sice vede bílá barva, ale módní jsou její kombinace se masivním dřevem výrazné struktury (například dub), nebo mramorem. A co víc, takto barevně laděný celek je doplněn jemnějšími odstíny zelené (hrášek, pistácie, …) nebo žluté a oranžové. Nečekejme tedy jednobarevné kuchyňské linky vypadající na první pohled jako pitevny. Kromě vysokého lesku povrchů je již delší dobu v módě i absence hran. Zaoblení hran je pohledné a velmi praktické.Na čem budeme jístŘešení kuchyňských jídelních stolů, židlí, barových pultů a barových židlí opět odpovídá trendu optického a funkčního propojení hlavního obytného prostoru a kuchyně s jídelnou v jeden celek. Na jídelním stole je zásadní materiál a tloušťka desky. V módě je kámen či pryskyřičné imitace kamene a skla. Použité materiály umožní ztenčení desek stolů až na pouhý centimetr. Stále se ale drží desky z masivního dřeva a také ze skla. Klíčové je precizní zpracování hran a v případě skla nastupuje povrchová úprava matnými laky, kdy sklo nepůsobí studeně a na dotek je měkčí. Stylem jsou kuchyňské stoly jednoduché, stejně jako jejich rozkládací mechanismy. Židle kuchyňských stolů pak vsadily na ergonomii v kombinaci se zajímavým a často až netradičním designem. Stále však přetrvává obliba měkkého čalounění. TIP: Dynamic Space plánování kuchyňských zónV každé kuchyni by měly být správně rozloženy její prvky pro dosažení vašeho efektivního pohybu. Snadnější pak bude vaření, příprava pokrmů, ale i úklid kuchyně. Proto přišla společnost Blum s plánováním kuchyňských zón nazvaným Dynamic Space. Kuchyně je tak rozčleněna do pěti zón, které musí být správně seřazeny. Pro praváky se tyto zóny řadí ve směru hodinových ručiček, pro leváky opačně (proti směru hodinových ručiček). Jednotlivé zóny se nazývají Zásoby (zásoby potravin k přímé spotřebě), Úložné prostory (uložení nádobí a dalších věcí, ale i otevřených balení potravin), Potřeby pro umývání a úklid kuchyně (nástroje a chemie), Zóna pro přípravu pokrmů (jsou zde uskladněny pracovní nástroje, kořenky, misky, …) a Potřeby pro vaření, pečení a jiné tepelné úpravy (uskladnění nádobí potřebného k tepelným úpravám pokrmů). V následujících náčrtcích je ukázáno umístění jednotlivých zón v kuchyních různých tvarů. Zdroj: www.pelzer-interiery.czZdroj použitých fotografií: www.pelzer-interiery.cz, www.cosmit.it