Ovocná zahrada Listopad je v ovocné zahradě obdobím poslední sezónní sklizně zimních druhů jabloní. Ostatní ovocné dřeviny vydatně zaléváme a pohnojíme. Pokud to počasí dovolí, vysazujeme do poloviny měsíce ovocné dřeviny. Některé z nich zkracujeme řezem, zejména rybíz. Je již čas myslet na příští sezónu, proto broskvoně po opadu listů ošetřujeme proti kadeřavosti. Je také třeba pravidelně pečovat o skladovanou úrodu. Typy listopadových prací v ovocné zahradě Zryjeme půdu kolem ovocných dřevin a přihnojíme je. V listopadu sklízíme poslední úrodu zimních jablek a švestek. Před jejich uskladněním je však necháme 2 až 3 dny oschnout. Sklízíme jeřabiny, mišpule a šípky velkokvětých růží, přešlé mrazem jsou nejchutnější. Kmeny stromů v neoplocené ovocné zahradě chráníme před zvěří pletivem, plastovými chrániči nebo chemickým nátěrem. Drobné ovoce přihnojujeme – nejvíce hnojiva dopřejeme rybízu a angreštu, o něco méně maliníku a ostružině. Přihnojujeme jahodník a vinnou révu. Všem ovocných dřevinám odstraňujeme kořenové odnože. Broskvoně po opadu listí ošetřujeme proti kadeřavosti Kuprikolem. Za teplého počasí vysazujeme do poloviny listopadu ovocné dřeviny za předpokladu, že není půda zmrzlá nebo příliš přemokřená. V teplejších oblastech je možné vysazovat do poloviny měsíce vinnou révu. Shrabujeme opadané listí a kompostujeme je. Shnilé plody likvidujeme v asanační jámě. Pravidelně kontrolujeme stav uskladněného ovoce, přebíráme je a nahnilé plody likvidujeme. Skladovací prostor pro skladovanou sklizeň pravidelně větráme. Rybíz po výsadbě zkracujeme řezem – rostliny se dvěma až třemi výhony zkracujeme na tři až čtyři očka. Odebíráme rouby peckovin, uchováváme je v mírně vlhkém písku v chladném sklepě. Zeleninová zahrada V posledním podzimním měsíci zeleninové záhony především čistíme od rostlinných zbytků a věnujeme pozornost kompostu. Sklízíme poslední zbytky zeleniny ze záhonů. Na záhoně je sice stále možné některé druhy zeleniny ponechat, je však třeba je chránit před mrazy netkanou textilií, případně chvojím. I když máme zeleninu již uskladněnou, je třeba její stav pravidelně kontrolovat, přebírat a nahnilé kusy včas likvidovat. Typy listopadových prací v zeleninové zahradě Teplomilným bylinkám seřezáváme výhony a zakrýváme je chvojím. Sklízíme růžičkovou kapustu, pór a kadeřávek. Na záhoně je možné nechat čínské zelí, polníček, zimní druhy česneku, salátu, špenátu a cibule. Je však třeba je chránit netkanou textilií proti mrazíkům. Zakládáme kompost, který snadno naplníme rostlinnými zbytky, kterých je na podzim z celého roku nejvíce. Je možné vysévat petržel, cibuli a mrkev, které vyrostou až na jaře. Prázdné záhony čistíme od plevelů a posledních pozůstatků sklizně, ryjeme je a hnojíme. Pravidelně kontroluje stav uskladněné zeleniny. Rychlíme pažitku a listovou petržel. Vypouštíme vodu z vodních nádrží a hadic. Hadice na zimu uklízíme, aby na mrazu nepopraskaly. Zlepšujeme kvalitu půdy rytím a přidáním podle potřeby kompostu, písku či rašeliny. Připravujeme směs zemin pro výsev zeleninových a květinových sazenic pro příští rok.Přečtěte si také listopadový díl našeho seriálu Rok na zahradě: Listopad na zahradě.