Na podzim a v zimě se nám bude po cuketách naopak stýskat, přitom způsobů zpracování a uchování plodů cuket je celá řada.1. Uskladnění ve sklepěPřed uskladněním ve sklepě necháme na rostlinách plody tak dlouho, dokud nepřestanou růst. Plody musí mít tvrdou, odolnou slupku a na poklep musí znít dutě. Poté plody z rostlin opatrně odlomíme, necháme zaschnout jizvu na stopce a uložíme do suché přepravky. V ní dovedou v suchu vydržet až cca do února, přičemž nesmí nést žádné známky poškození, jinak by začaly hnít. 2. Zamrazení nastrouhaných plodůPřed strouháním odstraníme z větších cuket semínka, nastrouhané plody uložíme do uzavíratelných a dobře těsnících krabiček. Krabičky neplníme až úplně po okraj, necháme jim trochu místa, jelikož zmrazená cuketa zvětší pro svůj vyšší obsah vody objem. Krabička by pak mohla prasknout. Zmrazená cuketa nám vydrží 10 až 12 měsíců, to ale nebude třeba, protože další sklizeň nastane dříve. A pozor – to samé můžeme udělat například i se zralými dýněmi. 3. Zamrazení nakrájených plodůZamrazení cuket nakrájených na kostičky provedeme tak, že rostlinu též oloupeme (s výjimkou opravdu mladých plodů, jejichž slupka není tuhá). I v tomto případě z cuket odstraníme semínka, poté je ostrým nožem pokrájíme na stejné kousky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme na několik hodin do mrazáku. Jednotlivé kousky se nesmí navzájem překrývat, aby k sobě nepřimrzly. Až teprve zmrazené kousky vložíme do dobře těsnící krabičky a v mrazáku necháme až do zpracování. Jednotlivé kousky se k sobě již nepřilepí.4. ZavařeníDalší možností je cukety zavařit. Existuje řada receptů, například v octovém nálevu. Na drobno nakrájenou cuketu též můžeme přidat (stejně jako papriky, rajčata, ale i ačokči) do zavařovaného leča či čalamády. Cuketa v octovém nálevu se zavařuje následovně: Cuketu oloupeme a odstraníme též měkkou dužinu se semínky. Zbytek nakrájíme na stejnoměrné díly, dáme do mísy a zalijeme lakem (dle konkrétního receptu), v laku necháme hmotu do druhého dne, poté cukety přecedíme a narovnáme do čistých zavařovacích sklenic, proložíme koprem a hořčičným semínkem, případně i saturejkou a pepřem. Nakonec cukety zalijeme nálevem, ve kterém předtím ležely, zavíčkujeme a sterilujeme při 80 stupních Celsia cca 20 minut. Zavařeninu uchováváme v chladu. Zdroj: abecedazahrady.cz, ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com