Odvyprávěl mi veškeré své poznatky o mikrovlnkách, nechal si je podle mého nejlepšího vědomí a svědomí potvrdit. Pak dodal, že si byl všechno ověřovat i u zkušeného kuchaře, a že když někdo pracuje 30 let v kuchyních restaurací, asi by měl o tomto zařízení něco vědět. Prý mu vše také potvrdil. Stejně tak odborné texty určené laikům. „Přesto jsem ale doma za idiota, normálně mě utloukli čepicemi, jak to jen lidská zabedněnost dovede,“ posteskl si nakonec a dodal: „A pak potkám tchyni, a že co si prý myslím o těch chemtrails, sdělila mi důležitě, jako by právě objevila důvod svých zdravotních problémů a zároveň obdržela čestný titul nějaké univerzity. Je to blbost, říkám jí. A ona, že Karel (tchán) si také myslí, že to dělají. A když si to myslí i Karel, pak to musí být pravda. Kdo sakra do těch lidí hustí takové nesmysly?“ Zúčastněně přikyvuji s vědomím, že jsem se právě stal pro nezanedbatelnou část národa zabedněným tupcem a volem. Dobře tedy, zvedám hozenou rukavici a všechny dostupné čepice v okolí odhazuji v dál. To pro jistotu, aby se nemohly stát zbraní. Jenže co naplat, lidská hloupost je tak nekonečná, že třeba v americkém státě Tennessee zákonodárci zakázali chemtrails, přestože neexistují. Co by jeden neudělal pro vůli voličů. Papír toho snese. Pak to ale vysvětlujte třeba ješitné starobní důchodkyni na jihu Čech se zatemněnou myslí. Svět se opravdu zbláznil. A mikrovlnky? Jak mohou skutečně uškodit lidskému zdraví? Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) provedl výzkum zabývající se ohřevem vybraných potravin v mikrovlnné troubě (pokolikáté už). Prokázalo se, že je problematický ohřev potravin přímo v plastových obalech, v jakých byly zakoupeny. I potravinové plasty totiž mohou obsahovat karcinogenní dioxin, který se vlivem vysoké teploty může dostat do potravin a potažmo do lidského organismu. Nikoli vlivem mikrovln, ale teploty. A vůbec nejhorší jsou údajně obaly polystyrenové. Některé plasty v mikrovlnce prostě zvyšují riziko onemocnění rakovinou. Jinak nám od mikrovlnek nehrozí nic. Tedy pokud se nějakým způsobem nedostaneme především ke zboží z nekontrolovatelných asijských trhů, kde výrobci nemají povinnost dodržovat závazné normy platné v EU a USA. Ale kdo by se vláčel domů z asijské dovolené právě s mikrovlnkou, že? Žádná nová, značková a certifikovaná (otestovaná na legálním trhu v EU nebo v USA) mikrovlnná trouba nemůže způsobovat žádné zdravotní potíže, pokud ji používáme správně. Tečka. Dokonce i starší neopodstatněná podezření o škodlivosti modelů mikrovlnek staršího data výroby jak 2003 jsou už několik let vyvrácena. A ani tato tvrzení neměla reálný základ. V každém případě je jen fámou tvrzení o nebezpečném záření mikrovlnek. Stejně jako o tom, že poškozují potraviny, ničí jejich nutriční hodnoty. Předně mikrovlnná trouba není rentgen, aby nás mohla ozářit. A vůbec už není radioaktivní. Rentgenové záření je jiné než mikrovlnné, je takzvaně ionizující a chová se proto úplně jinak než záření neionizující. A právě neionizující záření využívá mikrovlnná trouba. Vlastně jen rozkmitává molekuly vody, které se tak ohřívají. Vědci navíc nikdy nepotvrdili, že by potraviny ohřívané v mikrovlnné troubě dokonce ztrácely vitaminy, a že jsou nevhodné pro kojence. Ostatně, vynález starý cca 80 let, který se masově používá cca 50 let, si už musel projít pořádně dlouhou řadou testů. Dnes se dokonce testuje každý nový model mikrovlnky, a pokud ji zákazník přinese do servisu, po opravě se provádí test na únik záření znovu. A víte, jakého záření? Ano, mikrovlnného. Jediné opravdu špatné, co mikrovlnky dělají, je rušení citlivého wi-fi signálu, ale jen v okruhu několika metrů a ve chvíli, kdy trouba běží. Navíc stačí změna pásma wi-fi na jiné než 2,4 GHz. Mikrovlnky totiž generují mikrovlnné záření, které proniká do potravy a způsobuje vibraci molekul vody. A právě to vede k rychlému zahřátí potravin. Ano, je to takto hodně zjednodušené, ale ohřívá se vlastně voda! Odbornější popis je následující: Pomocí neionizujícího elektromagnetického záření s frekvencí 2,45 GHz a o vlnové délce 12,24 cm se rozkmitají polarizované částice uvnitř pokrmu, tedy především molekuly vody. Mikrovlny proniknou do nitra potravy a dochází k jejímu mnohem rychlejšímu ohřátí, než když se okolní teplo na plotně postupně přenáší z povrchu potravy do jejího středu. Navíc musíme jídlo na plotně stále míchat, aby se nepřipalovalo, což není v mikrovlnkách třeba. V mikrovlnce ohřáté potraviny jsou dokonce méně vysušené, za krátkou dobu ohřevu se nestačí odpařit mnoho vody. A konspirace? Neionizující záření z mikrovlnné trouby produkuje pouze fotony s tak malou energií, že dovedou molekulami pouze hýbat. Nedovedou molekuly na rozdíl od ionizujícího záření přeměnit. Vlny z mikrovlnky proto nemohou způsobovat rakovinu, to je doména gama záření, UV záření a rentgenu. Vědecké testy potvrdily, že tyto v zásadě neškodné vlny, které z mikrovlnek unikají, jsou hluboko pod emisním limitem. Ani sklo dvířek mikrovlnek přitom dnes mikrovlny nepropouští, protože se opatřuje kovovou mřížkou. A kvalita potravin? Ano, tepelná úprava pokrmů v mikrovlnce vytváří v jídle některé nežádoucí látky a snižuje nutriční hodnotu jídel, stejně jako obsah vitaminů. Jenže je to úplně stejné, jako při grilování, smažení, vaření a pečení. Pokud tedy chcete jíst kulturisticky dokonale, musíte konzumovat potravu pouze syrovou. Všechnu! Včetně masa. Proč se nyní opírám právě do kulturistů? Protože právě v této komunitě je škodlivost mikrovlnek rozšířena doslova jako mor. Uvěřil tomu zřejmě dosmrtně i můj syn během svého někdejšího několikaletého laškování s kulturistikou. Tvrdili to všichni. A spotřebitelské záruky? V návodu k použití či „prohlášení o shodě“, které je součástí technické dokumentace ke každému výrobku na trhu Evropské unie, hledejte garanci od Mezinárodní elektrotechnické komise (značka: IEC) nebo od Mezinárodního komitétu pro elektromagnetickou bezpečnost (značka: ICES nebo CENELEC). Sice vám nezaručí kvalitu mikrovlnné trouby, ale budete mít jistotu, že záření v jejím bezprostředním okolí vám nemůže ublížit. Určitě je navíc třeba dodržovat hygienu, což znamená pravidelné mytí a čištění mikrovlnky, především jejího vnitřku (prostoru určeného k ohřevu potravin). Vysvětleny bychom mikrovlnky měli, jenže… Kdyby šlo jen o ně. Nedávno jsem potkal po dlouhé době místního lidového naivního malíře, který mi ještě před pár lety tvrdil, že „ty moje počítače a internety jsou jenom nástrojem ďábla“. Do kostela nechodí, ale zuřil fanaticky, jako by se chystal na exorcismus. Kdybych ho pustil k nám domů, určitě by všechnu techniku neprodleně zničil a možná by pro jistotu i zapálil dům. Pak by si od něj připálil cigáro. A ejhle, jaký to obrat, objevil internet! A rovnou mi položil významnou otázku, jestli věřím tomu nesmyslu, že Země je kulatá. Že prý narazil na tak nepopiratelné vysvětlení, proč musí být placatá, že si jen hlupák může myslet opak. Inu, asi na tom Satanovi opravdu něco bude... Kov a syrové vejce ve skořápce do mikrovlnky nepatří: Při zakřívání kovu v mikrovlnce dochází k výbojům a jiskření. Dokonce stačí i jen lehké pozlacení talíře. Ne každé nádobí lze do mikrovlnky vložit. To samé platí pro syrová vejce ve skořápce. V mikrovlnce při zahřívání explodují. Porcelánový talíř nevydrží všechno: Pokud vyndáte chladný talíř z lednice, může v mikrovlnce prasknout. Ohřívaná voda z potravin totiž ohřívá ledový talíř.Mikrovlnka neničí vitaminy a enzymy: Molekula vody se skládá z pouhých tří atomů (dvou vody a jednoho kyslíku) a ohřívá se právě voda. Vitaminy, enzymy a aminokyseliny představují mnohem složitější řetězce, které není tak snadné rozbít.Mikrotenové sáčky do mikrovlnky nepatří, roztaví se a ulpí na potravinách: Nesmysl, mikroten neobsahuje vodu, ani ji není schopen nasáknout. Pokud byste však ohřívali v mikrotenovém sáčku vodu, sáček praskne stejně jako skořápka vajíčka. Chcete-li však mít úplně čisté svědomí, nepoužívejte v mikrovlce vůbec žádné plasty s výjimkou nádob přímo určených k ohřevu potravin v mikrovlnce.Zdroj: idnes.cz, fungate.cz, Wikipedia, vikend.hn.cz, irozhlas.cz, novinky.cz, fda.gov, ČESKÉSTAVBY.cz, ct24.ceskatelevize.cz