Metoda konzervace (stabilizace) rostlin nejenže zvýší trvanlivost rostlin, ale také může zlepšit jejich vzhled. Technika funguje na následujícím principu: voda v buňkách rostliny se postupně nahrazuje glycerinem. Jedná se o bezbarvou hustou kapalinu bez zápachu. Vlastnosti této látky pomohou rostlinu zakonzervovat a udržet její přirozený vzhled. Mezi klady této metody patří zachování pružnosti rostliny. Rostliny zůstanou poddajné a nepoškozené. Navíc z nich lze vlhkou houbou nebo hadrem stírat prach. Riziko představuje možná ztráta barvy. Během absorpce glycerinu mnohdy rostlina přejde do nepěkného temně hnědého nebo šedozeleného odstínu. Nicméně i tento problém lze vyřešit pomocí barvení, kterému se v tomto článku budeme také věnovat. Roztok, který bude rostliny nasávat, připravte smícháním:1 dílu glycerinu : 2 dílům vody zahřáté na 50 až 60 °CTento poměr zachovejte při konzervaci celých rostlin. Takto připravený nasávací roztok nalijte do nádoby a vložte ošetřené konce rostlinného materiálu přibližně 5-10 cm pod hladinu. Délka rostliny by neměla přesahovat 45 cm, protože by vrchol rostliny nemusela roztok nasát a zůstala by neošetřená – do větší výšky se totiž roztok vzlínáním nedostane.Při stabilizaci jednotlivých listů zvolte poměr:1 díl glycerinu : 1 díl vodyU různých druhů rostlin se může osvědčit odlišné použití poměru vody a glycerinu. Nezbývá tedy nic jiného, než trpělivě experimentovat. Rostliny ponořené do roztoku byste měli umístit do místnosti, v které se drží teplota nad 15°C, což urychluje transpiraci. Průběžně jen doléváte teplou vodu. Doba nasávání se různí podle zvolené rostliny a prakticky žádný univerzální klíč a návod na ni neexistuje, obecně lze říci, že trvá přibližně 6-15 dní. Zkrátka musíte jít cestou pokus – omyl. Ta bývá mnohdy během na dlouhou trať plný nezdarů, ale nenechte se odradit, výsledek bude stát za to. Samotným listům k dokonalému prosycení stačí přibližně 6 dnů. Poté je vyjměte z roztoku a osušte. Prosycování listů glycerinem lze kombinovat i se sušením. Listy nechte ponořené krátce, přibližně jen 12 hodin, následně je proložte papírem a lisujte. Dokončení nasávání poznáte podle toho, že se listy stávají vláčnými a lesklými, odstín a barva jednotlivých částí rostlin se sjednocuje a na horních stranách rostlin jsou patrny malé kapičky glycerinu. Úspěšnost použití této metody se odvíjí od schopnosti rostliny nasávat roztok. Stonky z podzimního období již tuto schopnost často ztrácejí, protože jsou ve své podstatě mrtvé. Rostliny řežte vždy v polovině jejich vegetačního období, tedy v okamžiku, kdy jsou rostliny na vrcholu svého rozpuku, plné vlhkosti. Ke stabilizaci glycerinem se například hodí:Větévky s listy opadavých dřevin. Ty řežte přibližně od července do září, nejlépe 14 dní před zežloutnutím. Nejvýraznější efekt získají rostliny s voskovaným povrchem, např. kaštan jedlý, dub, buk, platan.Neopadavé větévky. Nejvhodnější období pro jejich řezání představuje konec července, kdy jsou letokruhy již plně vyzrálé. Zároveň by ještě v témž roku neměla klesnout teplota pod 5°C. Jak jsme již uvedli, délka rostlinného materiálu by neměla přesahovat 40-45 cm. Řez větévky by měl být šikmý a co nejdelší, z jedné strany na druhou by řez měl měřit přibližně 5 cm. Prospět může i pokud řez hluboce naříznete nebo ho naklepete kladívkem. Rostlina pak bude přijímat glycerin větší plochou.Mech a lišejník. Ideální varianta pro použití do mechových obrazů umístěných v interiéru.Téměř všechny kvetoucí rostliny.Citrusové plody.TIP: Vřes se špatně suší, protože se drolí a opadává. Dobrý výsledný efekt při sušení vřesu získáte, pokud rostlinu nejprve necháte 48 hodin nasát roztok a až následně sušíte. Čistý glycerin lze sehnat v lékárnách po menších baleních. V lepších drogériích zakoupíte glycerin balený po litrových lahvích. Použít lze i kosmetický glycerin, který bývá dostupnější. Jak už jsme uvedli, nevýhodou techniky konzervace rostlin glycerinem je blednutí a ztráta barev. Zachovat, vylepšit či změnit barevnost rostlin můžete pomocí přidání barvy do nasávacího roztoku. Pro zachování přirozeného vzhledu je lepší držet se takových barev, které podtrhnou přirozenou krásu rostlin. Barvení různými „divokými“ variacemi se hodí spíše do moderního interiéru, velice snadno by se takové rostliny totiž mohly proměnit v kýčovitou dekoraci. Téměř nikdy neprohloupíte s přidáním tmavě či světle zelené barvy.Následující barvy, které popíšeme, stačí přidat v požadovaném poměru do nasávacího roztoku. Požadovaný poměr berte v poměru k vodě, který nasávací roztok obsahuje, tedy pokud dáváte 1 díl vody ku 1 dílu glycerinu, podíl glycerinu zůstává stejný a ředí se pouze voda. Barvy Flowerpaint – podle požadované intenzity barvení zřeďte s vodou 1 : 1-5.Barvy na vajíčka – s vodou zřeďte v poměru 1 : 10-50. Ve srovnání s předchozí barvou jsou mnohem levnější.Razítkové barvy – ředí se v poměru 1 : 5, stejně i tyto barvy nejsou cenově nákladné.TIP: podzimní nádech listů některých rostlin získáte přidáním červeného barviva. Příjemný efekt vykouzlí na listech blahovičníku či buku, rezavého odstínu pak docílíte u listů lípy. Do glycerinového roztoku lze také přidat odbarvovač, díky čemuž získáte rostlinný materiál světlejší, až smetanový. Nyní si pojďme v krátkosti představit další metody uchování rostlin, které se běžně používají. Mezi existující metody, kterým se v tomto článku však nebudeme věnovat, patří například skeletování, sušení, lisování, žehlení či moření. Dále se používá také:VoskováníVelmi jednoduchý způsob. V nádobě rozpusťte bílou svíčku nebo parafínovou drť. Rostliny ponořte do tekutého vosku a ihned svlažte v nádobě se studenou vodou. KandováníKaždý zná kandované ovoce. Stejnou metodu lze použít i u jiných rostlinných materiálů. K uchování rostlin kandováním si připravte: vaječný bílek, cukr a vodu. Na dvacet květů si vystačíte s půl kilogramem cukru a třemi bílky. V misce rozšlehejte bílek spolu se třemi lžícemi vody. Směs by se vám neměla napěnit, aby se nevytvořily bubliny. Rostlinný materiál (nejlépe květy nebo plody) ponořte do takto připraveného bílku nebo je potřete štětečkem. Nenechávejte je však nasáknout. Následně sušte asi tři dny. Okvětní lístky květů by měly získat průsvitný (skelný) nádech. Následně umístěte do uzavřené nádoby. S nejedovatými květy můžete zdobit dorty a jiné pochutiny.