Nejčastěji za tím stojí impulzivní nákupy bez předchozího plánování a nejasná představa o tom, co v ledničce či spíži už máme, či co z toho dřív nachystat a uvařit. Ale velmi častým neduhem je i to, že u potravin neumíme odhadnout životnost a optimální datum spotřeby. V případě zeleniny a ovoce je to skoro symptomatické. Špatným skladováním přestřelíme dobu konzumní zralosti a vyhazujeme něco, co nám v jídelníčku mohlo prospět, jen kdybychom to snědli včas.Nikdo zbytečně neutrácí rád.Pojďme se tedy podívat na to, jak dlouhá je životnost zakoupeného ovoce a zeleniny, jak je optimálně skladovat a jak třeba tu jejich životnost trochu prodloužit. Z hlediska skladování i doby spotřeby snad nejpohodovější ovoce. Pokud koupíte nezralá, nechejte je při pokojové teplotě dojít, dozrát. Zralá můžete uložit do sáčku a vložit do chladničky či zamrazit, vydrží tak další týdny. Životnost se při správném skladování pohybuje od dvou týdnů po jeden měsíc. Máte jablek nazbyt? Můžete je nastrouhat a zamrazit, hodit se vám budou do závinu i salátu. A na co si dát pozor? Dozrávající jablka ze sebe uvolňují etylen, který urychluje dozrávání všeho okolo. Takže jablka raději skladujte odděleně od ostatního ovoce. K životnímu prostředí ne zrovna šetrná pochoutka z dovozu, kterou si ale spoustu lidí neumí odříct. Při pokojové teplotě vám nezralé dozraje za 4-7 dní. A co pak s nimi? V konzumovatelné formě vydrží dalších 3-5 dní. Pokud je tedy hned nesníte. Prodloužit životnost těch zralých můžete skrze lednici, zhruba o další 2-3 dny. Můžete je i zamrazit. Při mražení je nezapomeňte vložit do opravdu čistého sáčku, ať nenačichnou. Předejít tomu můžete i tím, že je do sáčku namícháte spolu s citrony. Vzájemně si tak uchovají své osobité vůně, bez nějakých odérů mrazničky. Klasika, na kterou se dříve stály fronty. Teď docela klasika zdravé výživy a ovoce bohaté na draslík. Nezralé zelené vám dojdou do plné zralosti za 2-5 dní. Pak ale déle než 3–5 dní nevydrží, začnou hnědnout a postupně se budou rozkládat. Řešením může být obalení stopek trsu igelitem, vyvěšení banánů (zpomalí dozrávání). Anebo můžete naskladnit žluté banány po kusech do mrazničky. Slupka jim sice zhnědne, ale to jedlé jádro zůstane v pořádku. Pozor, banány jsou zdrojem „dozrávacího plynu“ etylenu, stejně jako jablka. I z přezrálých banánů je možné dělat pudinky, pyré a péct banánový chleba. Ty zakoupené v obchodě vydrží 1-2 týdny. Vyplatí se je držet v originálním balení a chovat se k nim šetrně, aby se neomačkaly. Případně můžete ty otlačené sníst jako první, ostatní pak vydrží déle. Borůvky doma skladujte v ledničce. Určitě je před tím neomývejte a neproplachujte vodou, neprospělo by jim to. Když je z ledničky vytáhnete, musíte je sníst ten samý den. Déle totiž nevydrží a opětovné zchlazování nesou jen nedobře. Z borůvek, které už chvilku na teple pobyly, můžete dělat džemy a marmelády. Je to dobrý způsob jak zužitkovat i ty otlačené, které třeba zakoupíte někde od trhačů u silnice. Brokolice s trochou fantazie připomíná zmenšený strom. A jako k malému stromku se k ní klidně chovejte. Když chcete, aby vám vydržela déle, namočte její stonkovou část a nechejte ji stát ve sklenici vody. Naporcovaná syrová brokolice vydrží v lednici čerstvá jeden až dva dny. Ta vcelku dokáže vydržet i dva týdny. Platí to ale pro brokolici z vaší zahrádky. To s brokolicí, zakoupenou někde v supermarketu, nezažijete. Sklízeny a baleny byly totiž už před delší dobou. Brokolici před uložením do lednice určitě neumývat, neproplachovat. Máte-li jí víc než spotřebujete, nebojte se jí zamrazit (nebo předvařit a zamrazit). Zelená vydrží o něco déle, než oranžové, červené a žluté. Proč? Říkejte tomu třeba záhada přírody, ale spíš to bude mít co dočinění se silou stěn paprik. Papriky za pokojové teploty přežijí týden. Pokud je skladujete v lednici, přidejte k tomu 2-3 další dny. Na věčnost ale nevydrží. Když se tedy čas nachýlí, je nejlepší je nasekat nadrobno a zamrazit, anebo je zavařit jako čalamádu. Oba tyhle způsoby konzervace vám umožní pochutnat si na paprikách, až jich nadbytek mít doma nebudete. O tom, že mrkve ze zahrádky můžete doma skladovat (třeba ve sklepě) v bedně s pískem, jistě víte. A vydrží. Ale když si přinesete mrkev z obchodu, raději ji nezakopávejte. Moc by to nepomohlo. Sama o sobě vydrží dva až tři týdny. Nejlépe ji můžete skladovat v lednici, uzavřenou do plátěného sáčku. Tu nehezkou „ochablou“ mrkev můžete oživit tím, že jí odříznete špičku a namočíte jí do vody. Na takové si už ale v syrovém stavu moc nepochutnáte, ale na vaření je pořád dobrá. S hadovkou z obchodu moc velkou parádu neuděláte. Déle než týden nevydrží. A pokud ji nakrájíte (a skladujete v ledničce) přestane být v pořádku po přibližně dvou dnech. Co z toho plyne? Skladovat v chladu, a ideálně vcelku. Do mrazáku ji skutečně nedávejte, kvůli vysokému obsahu vody by se po rozmražení stala patlavě rozmáčenou. Dobrá by skutečně nebyla. Okurky ze zahrádky v chladničce zvládnou týden bez problémů. Před podáváním je můžete namočit do vody, aby trochu „ožily“. Všechny ty „salátoviny“ (ne, to opravdu není odborný termín), ať už jde o ledový salát, hlávkový nebo špenát, je třeba skladovat v lednici. Jinak zavadnou a podlehnou zkáze do dvou až tří dnů. V lednici pak můžete jejich životnost prodloužit na 7-10 dní. To když je skladujete v uzavíratelných sáčcích, spolu s utěrkou nebo papírovým ubrouskem. Ta je tam od toho, aby absorbovala unikající vlhkost a bránila zahnívání. Ubrousek je třeba měnit každý den. Méně je někdy více, ale to u česneku neplatí. Čím větší kus ho máte, tím déle vydrží. Takže kupovat jen samotné hlavičky moc úsporné není, s celými svazky je to lepší. A dál? Důležitá je správná teplota skladování. Je-li vyšší než 15° C, životnost česneku se zkracuje. Pokud najdete to správné místo, můžete tam svazky česneku zavěsit. Když kolem nich bude cirkulovat nevlhký vzduch, vydrží vám předlouhé měsíce, možná i celý rok. Lednička a česnek moc dohromady nejdou. Chladná fáze a vlhko může vést k tomu, že česnek začne obrážet. Jednotlivé paličky můžete s lednici skladovat 7-10 dní, když je vložíte do papírového sáčku. To platí i pro jednotlivé neoloupané stroužky. V lednici vydrží 7-10 dní. Tedy za předpokladu, že si je domů přinesete neomačkané, neotlačené. A to se moc často nestává. Z lednice byste je měli vytáhnout jen tehdy, chcete-li je hned konzumovat. Mýt je také máte až těsně před jídlem. Životnost hroznového vína v lednici můžete trochu prodloužit, když budete důsledně odstraňovat všechny ty „chycené“, tmavnoucí a nahnívající kousky. Ukládat byste je měly do sáčku, který je perforovaný, aby se uvnitř obalu nezapařily. Úplně nejlepší by bylo je v takovém sáčku vyvěsit, ale na to zpravidla v ledničce místo není. Pokud máte to štěstí a přinesete si domů cibuli s dostatečnou vrstvou slupek (lidé je v supermarketech schválně loupají, asi aby ušetřili za těch pár gramů navíc), může vám cibule doma vydržet i jeden měsíc. Předpokládá to ale, že ji budete skladovat na chladnějším a suchém místě. Spíž je pro takový účel ideální. Cibule by měly být skladovány volně, třeba rozložené na novinách, a vzduch by kolem nich měl proudit. Vyplatí se je držet od cibule, banánů a jablek co nejdál. Jinak by z nich brzy začaly vyrážet klíčky. Klíčky neznamenají, že se brambory stávají nejedlé (dokud tedy nezměknou). Klíčky brambor pochopitelně nejezte. To jen tak na úvod. A dál? Když je budete držet na chladném a tmavém místě, vydrží dlouho. Dva až tři měsíce jsou docela reálné. Pochopitelně, že když si z obchodu přinesete brambory, které před tím zelinář proplachoval hadicí, nemůžete čekat zázraky. Brambory se nevyplatí dávat do chladničky. Obsahují totiž škrob, a ten by se začal odbourávat a měnit na cukry. Takové by ztmavly a chutnaly sladce, podobně jako batáty. Cena rajčat v obchodech poslední měsíce připomíná spíše kaviár, takže se s nimi opravdu vyplatí nakládat šetrně. Zakoupená ne úplně zralá rajčata dozrají ve vaší spíži za 1-5 dní, a pak je můžete skladovat v lednici dalších 5-7 dní. Do ledničky byste měli dávat jen rajčata skutečně zralá, tak abyste uchovali jejich chuť a šťavnatost. Před podáváním na stůl je nechejte alespoň půl hodiny vzpamatovat za běžné pokojové teploty.Zdroj: Partstown.com, desi.qld.gov, unlockfood.ca, Foodlum.com, czp.cuni.cz, english.radio.cz