Myčky na nádobí jsou v trendu. Ještě pár let nazpátek to byla známka luxusu, dnes už je to zlatý evropský standard. Od Aše na západ jimi disponuje 75 procent domácností, za oceánem je napočítají ve čtyřech z pěti domácností. Od svého objevu k masivnímu zavádění do uživatelské praxe se propracovaly za padesát let, což je na novinku víc než slušné skóre.Hučení myček – v cyklech programů trvajících obvykle mezi jednou až šesti hodinami – se teď ozývá v průměru šestkrát týdně z většiny domácností. Jsou rozšířenější než rádia a televize, dotahují na pračky. Je to zkrátka velká věc. Ale jako s každou velkou a hojně rozšířenou věcí se i s myčkami pojí několik otázek. Třeba jak v nich nádobí umývat dobře, efektivně a úsporně. Bez dlouhých řečí se hned vrhneme na tu nejzásadnější: Je opravdu třeba omývat nádobí před tím, než ho vložíte do myčky?Správná odpověď – a že se kolem ní za poslední léta nadělalo spoustu řečí – zní, že nikoliv.Tohle „ne“ má své „ale“Nádobí před vkládáním do myčky omývat nemáte. Ale – a to asi bude ten největší problém – rovněž máte použít vlastní hlavu a logický úsudek. Raději to všechno vezmeme postupně. Kdo tvrdí, že se nádobí přes usazením do myčky mývat nemá? Vědci z Národní laboratoře Lawrence Berkleyho (LBNL) v Kalifornii. Bádali nad tím tři léta, dostali na to tučný grant. A proto tuhle otázku, řešenou v rámci výzkumu energetických standardů řešili skutečně dopodrobna. Vznikla o tom i velmi obsáhlá studie, která na dvaasedmdesáti stranách popisuje, jak se to s myčkami a jejich provozem má. Nádobí netřeba předem od nečistot omývat, protože tím jen zvyšujete vlastní spotřebu vody. Také proto, že ty současné moderní myčky jsou v odstraňování nečistot vážně dobré, a zvládnou to dokonale samy. A do třetice – protože dnes tablety a náplně do myček používají tzv. enzymatickou formuli – která je přímo určená k rozpouštění těch nečistot a zbytků potravin.Není tedy třeba dělat jeden úkon nadvakrát. Těžko říct, kde v LBNL sehnali tolik špinavého nádobí, ale testovali to v praxi – bez oplachování – ve čtyřiadvaceti typech nejprodávanějších myček, v tuctech cyklů. A fungovalo jim to pokaždé. To omývání předem je zkrátka zbytečné. Ucpání myčky se bát nemusíte, protože tyhle stroje disponují k tomuto účelu záchytnými filtry.Že se vaše osobní zkušenost trochu liší od toho, co američtí badatelé povídají? Inu, každé pravidlo má své výjimky. A jak upozorňuje jeden z hlavních autorů té slavné studie, Philip Voglewede, profesor strojního inženýrství na Marquette University (který dříve pracoval v divizi myček nádobí společnosti Whirlpool Corporation), je třeba trochu používat vlastní rozum. Myčka má totiž zastoupit umývání nádobí ve dřezu.„Ale pokud máte na talířích a pekáčích nečistoty, které by šly obtížně a s námahou dolů i ve dřezu, bude s nimi mít při mytí potíže i myčka,“ vysvětluje. Není to tedy tak, že by myčka automaticky dokonale vyčistila to, co nevyčistíte snadno normálně. Jestli se s připečeným pekáčem musíte prát a drhnout ho, myčka u něj rovněž narazí na práh svých možností. A jak tedy z myčky dostat po funkční stránce maximum?V krátkosti:Nepoužívejte laciné čisticí náplně, ale ty skutečně funkční. Ideálně takové, které pro konkrétní typ myčky doporučuje sám výrobce. Nekvalitní čisticí prostředky spíše chemicky narušují součásti myčky a její těsnění, než nečistoty na nádobí.Že „méně je někdy více“ tu opravdu neplatí. Myčka má být pro efektivní čištění opravdu plná. Rovnoměrně naložená. Ale také nesmí být zbytečně přeplněná, s překrývajícími se kousky nádobí. Až překvapivě mnoho lidí tuhle úměru nezvládá.Přiměřenosti se držte i při aplikaci čisticích náplní. Nedávejte více, nedávejte méně. Dávejte prostě přesně, podle návodu. A nezapomeňte také udržovat poloplný – ale raději vždy plný - zásobník čisticí soli. To je pro úspěch celého mytí kritické.I myčku je třeba mýt. Svěrný košík je třeba vysypávat, filtry oplachovat – podle toho, kolik nečistoty se v nich usadilo. Přeplněné fungují hůř. Drhnutí celé myčky zevnitř je pak třeba opakovat, podle potřeby, jednou za 3-6 měsíců.Menší plastové kousky – typicky třeba mističky a talířky – je dobré před vložením do myčky dát do prodyšného mycího sáčku. Nestane se pak, že by v proudu „poletovaly“ myčkou, a poškodily trysky.To, jak jsou „koše“ myčky designově uspořádány, má své hluboké opodstatnění. V návodu – který většinou nikdo nečte – je přesně rozepsáno, jak a kam máte do myčky vkládat talíře, sklenice, příbory, hrnky. Když tyhle pravidla a doporučení dodržíte, nebudete mít problém. Budete mýt. Efektivně, úsporně, bez oplachování předem.Zdroj: NYtimes.com, Electrolux.vn, Discount.com.au, Wikipedia.org, eta-publications.lbl.gov