Plody oskeruše jsou skutečným pokladem pro každého, kdo ocení tradiční ovoce. Velikostí připomínají malé hrušky nebo jablka a dozrávají koncem září až začátkem října. Jejich chuť je specifická – zpočátku trpká, po změknutí však nabývá příjemně nasládlé, až s medovou příchutí. U oskeruší plody obsahují vysoké množství vitaminu C, tříslovin a minerálních látek.Využití plodů je (možná až překvapivě) pestré. V čerstvém stavu je můžeme konzumovat poté, co změknou. Tehdy získají tu správnou chuť a konzistenci. Velmi oblíbené je sušení plodů. Křížaly z oskeruší jsou nositelkami jedinečné chuti, charakteristické právě pro oskeruše. Hospodyňky často zpracovávají plody na vynikající marmelády a džemy, taktéž se specifickou vůní a chutí. Stejně tak se osvědčilo zpracování na kompoty, které si, při šetrném zpracování, zachovávají všechny cenné látky z čerstvých plodů.V kuchyni najdou oskeruše uplatnění také při pečení buchet a koláčů, kterým dodávají (jak jinak) svou nezaměnitelnou chuť a vůni. Především na Moravě se z dobře vyzrálých plodů vyrábí také velmi ceněná oskerušová pálenka. Mezi nejvyhledávanější produkty z oskeruší patří bezesporu pálenka. Oskerušovice, jak se této vzácné pálence říká, je považována za jednu z nejkvalitnějších ovocných pálenek vůbec. Vyznačuje se jemnou vůní, harmonickou chutí a vysokou kvalitou.Pro výrobu kvalitní oskerušovice je nejdůležitější nechat plody dozrát do změknutí, kdy získají potřebný obsah cukrů. Pak teprve je sesypat do sudů, nechat vykvasit a následně vypálit. Máte-li na zahradě oskeruše, pálenka z jejich plodů může být vynikajícím dárkem pro zvláštní příležitosti nebo vzácným doplňkem vaší domácí sbírky destilátů. Jestliže vás tento výjimečný strom zaujal a pokud pro něj máte na zahradě dostatek prostoru, podívejte se na základní principy jeho pěstování. A kde sehnat oskeruši? Projděte si letáky zahradnictví. Některá z nich pravidelně nabízejí staré odrůdy ovocných dřevin.Co ještě patří ke starým odrůdám ovocných dřevin? Dozvíte se v našem dalším článku. Oskeruše preferuje teplé, slunné polohy, kde může naplno rozvinout svůj potenciál. Nejlépe se jí daří v hlubších, živných půdách, s dostatkem živin pro její mohutný růst. Zajímavé je, že dokáže velmi dobře snášet i sušší stanoviště. To z ní dělá ideální strom i pro oblasti s menším množstvím srážek. Za ideální lze považovat jižní svahy nebo chráněná místa, s minimem chladného proudění. Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu oskeruše je podzim, kdy má strom dostatek času zakořenit před příchodem vegetačního období. Při výsadbě je třeba vykopat dostatečně prostornou jamku o rozměrech alespoň 70 x 70 x 70 centimetrů. A vystlat ji humusem, nejlépe hnojem smíchaným s kyprou hlínou.Po výsadbě je důležitá vydatná zálivka, ta pomůže stromu překonat počáteční šok z přesazení. V prvních letech života vyvažte oskeruši ke kůlu, který mu poskytne oporu a zajistí rovný růst. Nezbytná je též ochrana mladých stromků před okusem zvěří, ale i před hmyzími škůdci. Na jaře vám oskeruše poděkuje za přihnojení. Péče o oskeruši zahrnuje i pravidelný řez. Neobejdete se bez výchovného řezu, kterým zajistíte správný tvar koruny, a tím dost světla pro plody, ale i dostatečnou pevnost do plného vzrůstu stromu. Později už do koruny nebude nutné příliš zasahovat, snad jen v případě nějakých škod (větrem ulámané větve, podpora přetížených větví). Oskeruše dává chutné a zdravé ovoce bohaté na vitamíny a minerály a s možností široké palety zpracování. Ale vyniká i krajinářskou hodnotou: jde totiž o strom opravdu dlouhověký. Podpoří biodiverzitu v zahradě: poskytuje útočiště různým druhům ptáků a dalších živočichů. Díky vzrůstu přináší rozsáhlý stín, a tím i zachování vláhy ve svém okolí. Oskeruše se dožívá až 500 let a její dřevo patří k nejtvrdším v Evropě? V minulosti se využívalo pro výrobu součástek vinařských lisů, na nábytek i pro hudební nástroje.