Brusinka Brusinka (Vaccinium vitis-idaea) pochází z Ameriky, kde původnímu obyvatelstvu sloužila nejen jako lék, ale také jako potravina. V současné době jsou tyto červené plody osvědčené při léčbě infekcí močových cest. Brusinka obsahuje velké množství vitamínu C, betakarotenu a optimální poměr minerálních látek - vápník, hořčík a draslík. I když jsou brusinky nejpoužívanější pochutinou ke svíčkové a zvěřině, v konzervované formě nejsou příliš optimální. Při zavařování totiž spolu s brusinkami svařujeme spoustu cukru. Nejzdravější jsou brusinky čerstvé, sušené nebo v tekuté formě jako šťáva. Možná nevíte, že pokud často trpíte na opary, pomohou vám právě brusinky. Obsahují látky, které urychlují léčbu oparů a jiných virových infekcí. Dále posilují dásně, zpevňují stěny žaludeční sliznice a působí jako antioxidant. Jsou proto vhodným pomocníkem proti předčasnému stárnutí. Borůvka Plody brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) jsou oblíbené jak čerstvé, tak sušené. Plody přispívají proti křečím, jsou účinné jako desinfekce a proti zánětům v tenkém a tlustém střevě. Kromě toho mají močopudný účinek a pomáhají při léčbě cukrovky, protože snižují hladinu krevního cukru. Výtažky z plodů borůvek často obsahují vitamíny potřebné pro zrak, protože zlepšují obnovu oční sítnice, šeroslepost a špatné vidění. Borůvky v sušené formě pomáhají při průjmových onemocněních. Rostlině se daří v kyselé půdě. Na rozdíl od lesních borůvek, ty zahradní (známé jako kanadské nebo kamčatské) obsahují modré barvivo pouze ve slupce, takže nás po jejich mlsání neprozradí špinavá pusa. Rakytník Věděli jste, že plod rakytníku (Hippophae rhamnoides) obsahuje až 10x více vitamínu C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek? Kromě toho tyto plody obsahují oleje, které jsou bohaté na karoten fungující jako přirozený filtr proti slunečním paprskům a dále vitamín B 12 podporující krvetvorbu a správné fungování nervového systému. Při vyváženém jídelníčku působí lžička rakytníkové šťávy tak, že si udržíte stále štíhlou postavu. Švestka O švestkách by se dalo říci, že jsou léčivými plody babího léta. Jsou totiž bohatou zásobárnou látek zejména vitamínu skupiny B (podporuje látkovou výměnu a má pozitivní vliv na pleť, vlasy a nehty) a vitamínu E (známý jako antioxidant chránící buňky lidského těla před poškozením). Obsahují také vápník vhodný na nervy, kosti a zuby, hořčík na svaly a mozek, fosfor na kosti a látkovou výměnu a draslík pozitivně působící na srdce a svaly. Švestkové plody jsou také účinným přírodním projímadlem, ať už v sušené podobě, kompotované nebo jako povidla. Kromě toho výrazně zlepšují peristaltiku střev, které zároveň čistí a zbavují velkého množství tuku. Napomáhají i hubnutí, protože zabraňují uložení těchto tuků ve formě nežádoucích podkožních zásob. Fíkovník smokvoň Fíkovník v našich podmínkách pěstujeme jako neotužilou kbelíkovou rostlinu, kterou na podzim přenášíme na chladné, světlé stanoviště bez mrazu. V květnu po zmrzlých mužích ji opět přenášíme ven na slunné stanoviště. I když se nám v domácích podmínkách zřejmě nepodaří vypěstovat plný koš plodů, stačí ochutnat pár čerstvých plodů Středomoří, které v našich obchodech všude nekoupíte. O to víc však toto ovoce vyhledávejte v době vašich dovolených u moře, kde je nejenom chutnější, ale také cenově mnohem příznivější. Čerstvé fíky obsahují až 80 % vody a kolem 20 % sacharidů. Jsou bohaté na vitamíny A, dále vitamíny skupiny B, vitamín C a draslík. Vysoký obsah vlákniny funguje jako přírodní lék při zažívacích problémech, zejména při porušené střevní mikroflóře. Fíky jsou známé jako přírodní a vysoce funkční projímadlo. Při pravidelné konzumaci, pomáhají zbavovat střeva usazených škodlivin. I když sušené plody obsahují vysoký obsah cukrů, nemusíme se bát, že jejich pravidelnou konzumací bychom přibrali na váze. Slouží nejen jako okamžitý zdroj energie, ale jelikož jde o nerafinované cukry, které se ihned uvolňují do krve, jsou využívány celým tělem. Bývají naopak často používány při nejrůznějších dietách nebo hubnoucích programech. Meruňka Meruňka obecná roste jako strom, jehož starší exempláře dorůstají do výšky až 5 m. Plodem je oranžová až načervenalá, plstnatá peckovice, jejíž dužina obsahuje kromě cukrů také vitamíny skupiny A, B a C. Toto lahodné ovoce nejenže výborně chutná, ale rovněž podporuje chuť k jídlu. Používá se tedy zejména při nechutenství. Kromě toho pozitivně působí na srdce, cévy a játra, dokáže výborně pročistit organismus a snížit krevní tlak. Sušené plody obsahují vysoký podíl železa. Proto by ti, co trpí jeho nedostatkem, měli sušené meruňky konzumovat pravidelně. Listy se používají na sedací koupele při potížích s hemeroidy. Pokud meruňky odšťavňujete, zbylou drť využijte jako přírodní kosmetiku. Dokáže totiž zjemnit pleť. Černý rybíz Černý rybíz je právem označován jako vitaminová bomba. Má totiž ze všech bobulových plodů nejvyšší podíl ovocných kyselin, které aktivují látkovou výměnu. Plody obsahují obrovské množství vitamínu C. Vyplatí se proto z plodů vyrábět šťávu, která odbourává jedy a posiluje zdraví. Maliník Maliník obecný (Rubus idaeus) je pomocníkem jak při nachlazení, tak i při kosmetických kúrách. Listy maliníku dokážou snížit horečku. Podle našich babiček platilo pravidlo, že pitím čaje z maliníku alespoň měsíc před termínem zrychlíme porod. Plody malin spalují tuky v těle, což potěší lidi s nadváhou. Jsou ideální při vysokém tlaku, revmatismu, nachlazení a dně. Věděli jste, že maska z rozmačkaných malin, smetany a medu zjemňuje vrásky? Pořiďte maliníku souseda – ostružinu, která je nejen lahodná, ale její plody také posilují organismus, příznivě účinkují proti kašli a podporují krvetvorbu. Rebarbora Rebarbora je také známá pod označením reveň. Pochází z Tibetu a Číny a již od počátku se používala jako lék proti nechutenství a k pročištění střev. I když je reveň velice oblíbená do různých koláčů - tedy by se mohlo zdát, že jde o ovoce - řadí se k zelenině. Tvoří velké, dlaňovité tmavě zelené listy, rostoucí na dužnatých řapících zbarvených zeleně a tmavě červeně. Právě pro tyto řapíky je reveň tolik oblíbená. I když by se mohlo zdát, že kyselost řapíků napovídá o bohaté zásobě vitamínu C, není ho zde příliš mnoho. Reveň obsahuje zejména vitamín A, B a niacin a protisklerotické flavonoidy, dále obsahuje jód a železo. Nejvíce však obsahuje draslíku, vápníku, kyseliny šťavelové, fosforu a hořčíku. Pročišťuje organismus, posiluje kosti, nervy a svalstvo. Dál výrazně přispívá krevnímu oběhu a ovlivňuje krásu pleti a vlasů. Její konzumace však není příliš vhodná pro osoby nemocné se žlučníkem nebo močovými kameny. Řapíky je nejvhodnější sklízet do 21. června, po tomto datu jsou již příliš kyselé. Mrkev Tato oblíbená zelenina je využívána především pro kořen, který obsahuje betakaroten. Ten zlepšuje vidění a pomáhá při šerosleposti. Dále obsahuje vitamíny ze skupiny B, C, D, E, K, lecitin, draslík, vápník, hořčík, jód, selen a další. Pravidelnou konzumací mrkve zvyšujeme odolnost organismu proti nejrůznějším infekcím a můžeme ovlivnit zpomalení procesu stárnutí. Doporučuje se zařadit ji pravidelně do jídelníčku těhotných a kojících žen, protože ohřátá mrkvová šťáva s kapkou smetany napomáhá tvorbě mléka. Ideální je konzumovat mrkev v podobě šťávy. Obsahuje mnoho vápníku, který je dobrý na kosti a zuby a tělo ji velice dobře snáší. Pokud často trpíte na průjmy, mrkvová šťáva vám jistě pomůže. V kosmetice pak mrkvová šťáva působí jako „napínák“. Dokáže totiž napnout pleť a zjemnit vrásky. Při popáleninách poslouží mrkev nejlépe jemně nastrouhaná. Velice dobře se tak hojí drobné rány a spáleniny. Šípek Plody šípkové růže jsou šípky (Fructus cynosbati). Kromě toho, že jsou na podzim velice dekorativní, nelze jim upřít prvenství, co se týče obsahu vitamínu C. Kromě toho chrání buňky v těle proti kloubním onemocněním a zvyšuje celkovou odolnost organismu proti infekcím. Zlepšuje také metabolismus a celkový zdravotní stav organismu. Pro sběr plodů je ideální období na přelomu září a října za suchého počasí. Sušit by se měly co možná nejrychleji, ideální je tedy sušička. Pokud ji nevlastníte, rozprostřete plody na plech s pečicím papírem. Čaj se připravuje z rozdrcených šípkových plodů, které by se však neměly dlouho vařit, protože tak ztrácí vitamín C. Doporučuje se je zhruba 1 hodinu louhovat ve studené vodě a pak teprve přivést k varu. Takto připravený odvar ještě necháme 15 minut odstát, než jej slijeme. Bez černý U cest či na okrajích lesů často nacházíme bez černý (Sambucus nigra), který měl a stále má v lidovém léčitelství velkou úlohu. Jako jedna z mála tato rostlina poskytuje užitek ze všech svých částí. Bez je dekorativní téměř po celou sezónu. Na jaře kvete žlutobílými květy, které intenzivně voní, na podzim pak vytváří černé bobule známé jako bezinky. Jarní bezové listy dokážou zejména rozproudit látkovou výměnu. Z květu nejčastěji připravujeme čaj, který pomáhá při prochladnutí a posiluje imunitní systém. Čaj se doporučuje pít zvláště při zahleněných průduškách, které pomáhá čistit, zároveň ničí hnilobné bakterie. Kromě toho má močopudné účinky, dokonce i mírně projímá. Uvolňuje tak zácpu a pomůže při nadýmání. Po odkvětu bez vytváří plody - bezinky, které jsou mimořádně bohatým zásobníkem vitamínů, minerálů a různých bílkovin. Tiší bolesti nervového původu a mírně snižuje krevní tlak, dále pak pomáhají při zánětech nervů. Z bezinek se nejčastěji připravuje šťáva, která napomáhá udržovat pružnost stěn krevních cév.