Gynostema pětilistá, pětilistý ženšen, jižní ženšen neboli jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) je popínavá rostlina (liána) z čeledi tykvovité, která pochází z jihu Číny. V žádném případě není příbuzná s pravým ženšenem, byť jsou její léčivé účinky podobné. Svým růstem a listy nejvíce připomíná ačokču (paprikookurku), která však pochází z amerického kontinentu. Pětilistý ženšen čili jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) si pro své léčivé schopnosti vysloužil jméno „rostlina nesmrtelnosti“, čili zázračná bylinka, která nám zajistí právě i dlouhověkost. U lidí pijících čaj z pětilistého ženšenu je též zjištěno mnohem nižší procento úmrtí na rakovinu. Tato rostlina obsahuje gypenosidy, jež jsou velmi podobné ginsenosidům obsaženým v pravém ženšenu (Panax ginseng). Stejně tak nemá jiaogulan nic společného ani s ženšenem severoamerickým (Panax quinquefolius). Ovšem právě pravý ženšen se oproti tomu pětilistému pěstuje mnohem obtížněji a je též velmi drahý. V Asii je pětilistý ženšen považován za elixír mládí a vitality již po tisíciletí, stejně jako ženšen pravý. Účinky látek obsažených v jiaogulanu byly podrobené vědeckým testům a skutečně byla prokázána prospěšnost této rostliny pro lidský organismus. Pětilistý ženšen je řazen mezi takzvané antioxidanty, adaptogeny, antistresory a harmonizátory, v kostce prostě příznivě ovlivňuje funkce celého lidského organismu. Pomáhá trávení, imunitnímu systému, snižuje hladinu cholesterolu, léčí nespavost, zlepšuje fungování jater a ledvin, snižuje hladinu cukru v krvi, reguluje krevní tlak (nízký zvyšuje a vysoký naopak snižuje) a zabírá i jako prevence infekční žloutenky, rakoviny, mrtvice a infarktu. U lidí užívajících tuto bylinu byla prokázána lepší fyzická kondice, vytrvalost a rychlejší reakce. Příprava čaje z pětilistého ženšenu je přitom velmi jednoduchá. Jeden gram (kávovou lžičku sušených listů) louhujeme 3 minuty v horké vodě (2,5 dcl) a tento výluh prostě vypijeme. Doporučená maximální denní dávka jsou čtyři takovéto šálky. Nálev lze připravit i z lístků čerstvých. Konzumovat můžeme i čerstvé, mladé výhonky, které nasekáme nadrobno například do zeleninových salátů. A ještě jedna zajímavost - nebyly zjištěné žádné nepříznivé vedlejší účinky této byliny, což je unikát! Ovšem po dobu tří až čtyř týdnů užívání je vhodná čtrnáctidenní pauza. Žádný adaptogen není vhodné užívat trvale, po pauze však můžeme léčebnou kůru ještě jednou zopakovat. Pravda, nasládlá a tak trochu mdlá chuť nálevu nemusí být každému příjemná, pokud však sáhneme po kombinaci s chutnějšími a taktéž účinnými a nezávadnými (bez vedlejších účinků) bylinkami, například s trochou máty či zeleným čajem, pochutnáme si. Osladit přitom můžeme nálev medem. Chuť jiaogulanu lze též vylepšit fermentací podobně jako je tomu u pravého čaje. Ovšem o fermentaci v domácích podmínkách je obtížné se pokoušet. Jiaogulan je liána, která se nám bude ochotně pnout po jakékoli opoře. Bez ní nám však vytvoří krásné převisy v závěsné nádobě. Ostatně jako většina lián. Doporučuje se pěstovat tuto rostlinu v našich podmínkách jako přenosnou, i když údajně snese i mrazy až do -15 °C. Ovšem třeba na jihu Moravy by to bylo možné v zahradě zkusit. A za zkoušku by též mohla stát před zimou tepelná izolace (chvojí, bílá netkaná textilie, …). Pětilistému ženšenu se daří v polostínu a kvalitní humózní a vlhké zemině. Přes zimu mohou odumřít výhony, načež rostlina přezimuje v kořenech (zatáhne se do kořenů). Na jaře pak zase obroste. A to platí i pro rostliny pěstované v teple v květináči, i když obvykle dobře prospívá i v zimě. Je však třeba omezit zálivku a zeminu udržovat pouze mírně vlhkou. Rostlině též prospívá letnění.Množení se snadno provádí řízkováním, kdy stačí vrcholový řízek zapíchnout do lehkého substrátu, který udržujeme mírně vlhký.