Stavbou zahradního grilu vytvoříte v zahradě místo, kterým získáte další rozměr svého odpočinku, ovšem i funkčního využití zahrady, respektive pozemku. Posedíte zde s rodinou a přáteli, povečeříte, prostě si odpočinete. Proto nejde jen o gril jako takový, ale též o vytvoření nejlépe zpevněné plochy a její vybavení nábytkem, který může být nakonec i z podobných či stejných materiálů jako samotný gril. Vždyť i stůl a lavice lze vyzdít a podobně.Nejjednodušší gril lze udělat pouze ze dvou cihel či kamenů, které položíme kamkoli a takových jednoduchých řešení je dlouhá řada. Nakonec – Češi dnes přijímají trend barbecue, grilují vedle masa stále více zeleniny a dokonce už i ryby, ovšem všechno začalo zahradními ohništi v kruhu z kamenů a špekáčky na zašpičatělých větvičkách. A i v tomto případě vlastně jde o grilování… Další možností je zakoupení lehkého či těžšího a většího kovového zahradního grilu, který lze umístit kamkoli a zase uklidit. Mobilita má prostě své výhody. Nebo lze též pořídit například betonový gril jako jednoduchou skládačku, kterou stačí usadit na zvolené místo a nepotřebujeme žádnou maltu, cihly, beton… Pokud ale milujete svépomocnou výstavbu a kutění a navíc chcete ušetřit a přitom získat něco mnohem hodnotnějšího, než nabízí sériová výroba, s chutí do toho! Stavíme zahradní gril1. Volba místa souvisí i s tím, jak velký gril si představujeme a pro kolik lidí bude určen. Logicky platí, že čím větší ohniště, tím větší party. Ovšem musí tomu také odpovídat velikost zahrady. Nejlepší místo pro gril bude tam, kde máme dostatečné soukromí, kde tolik nefouká vítr a kde je příjemně. O to lepší pak bude náš odpočinek u grilu. 2. Ke stavbě jednoduchého, ale pěkného a plně funkčního grilu budeme potřebovat tradiční plné cihly (klidně i staré z bouračky, ovšem „zvonivky,“ musí něco vydržet), šamotové cihly (lze stavět jen z nich, ale použitím klasických cihel ušetříme), šamotovou maltu, cement, písek, hašené vápno či vápenný hydrát (případně maltovou a betonovou směs, nebo dovezený beton z betonárky), armaturu a zednické náčiní.3. Začínáme základy při stavbě domu, které zasahují až do nezámrzné hloubky (alespoň 80 cm). Je už pak jen na nás, jak velkou plochu se rozhodneme vybetonovat, minimálně však musí mít půdorysný rozměr grilu. Beton samozřejmě proložíme armaturou (kari síť, ocelové dráty, kusy železa), případně lze ušetřit na materiálu použitím větších, pevných kamenů, ovšem odborníci by to nedoporučili. 4. Ještě před betonováním základu připravíme bednění, které zvýší základ až o několik desítek cm nad zení (20 až 30 cm úplně stačí). Beton musí přesahovat přes terén, aby se časem nerozmáčelo zdivo. Použít samozřejmě lze i bednění ztracené (duté betonové tvárnice), kdy vybetonujeme spáru až do roviny terénu a necháme beton vytvrdnout. Po vytvrdnutí nadzemní vrstvy betonu (alespoň 48 hodin až 1 týden) začínáme zdít obyčejnými cihlami až do výšky ohniště. Případně ještě můžeme nejprve položit hydroizolaci – pokud je na pozemku hodně podzemní vody a ta vzlíná, prodlouží to životnost zděné části grilu. Zděním z obyčejných cihel získáme základní tvar grilu a přitom se gril začíná s každou vrstvou cihel vynořovat na světlo světa. Bez vodováhy se při zdění neobejdeme! Používáme ji horizontálně i vertikálně. Nezapomeňte na prostor pod ohništěm, který je vhodný pro skladování dřeva, zcela vyzdít plochu až k úrovni ohniště je nesmysl. 5. Ohniště je třeba zevnitř vyzdít ze šamotových cihel a místo běžné malty je vymazávat maltou šamotovou. Šamotové cihly a malta vydrží silný žár. A zvnějšku pak můžeme ohniště obezdít ze dvou až tří stran cihlami obyčejnými. Samozřejmě nesmíme zapomenout na zabudování ocelových tyčí či profilů, aby rošt na něčem držel. Šamotové cihly mohou tvořit i dno ohniště, ale nemusí. Může zde být betonem přilepen silný ocelový plát a může být tato plocha i vybetonována. Je též dobré počítat se třemi různými výškami uložení roštu nad ohněm, čemuž bude odpovídat rozložení ocelových tyčí či profilů, čili potřebujeme jich alespoň 6 stejné délky, která odpovídá šířce ohniště a pokud je jich v jedné výšce výš, o to lépe, můžeme pak používat různé rošty a nepřevrhnou se. 6. Obezděním šamotového jádra již můžeme skončit a gril pak zůstane otevřený, ovšem můžeme také zdít dál a ohniště zakrýt vyzděným komínem. Komíne by měl končit ve výšce alespoň 2,5 metru od země. Komín je nakonec nejlepší ukončit komínovou stříškou, ale pokud to neuděláme, také se nic neděje. A dlužno dodat, že i komínovou stříšku lze vyzdít běžnými cihlami a zakončit třeba starými pálenými taškami, které uložíme do malty.V zásadě nepotřebujeme opravdu nic jiného než beton, maltu, cihly a ocelové tyče či profily, které budou držet rošt. Ovšem je též možné použít další vychytávky a nakonec si vyprojektovat (nakreslit) takový gril, který bude zároveň zahradním krbem, udírnou, úložištěm mnoha věcí včetně paliva a dominantou pergoly. Záleží jen na chuti, představivost a nebo prostě na tom, co jsme již viděli a líbilo se nám.Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com