1. MuškátyKoho by to napadlo, ale právě krásné kvítky muškátů (pelargonií) lze s chutí konzumovat, přičemž opravdu nejsou jen „neškodnou ozdobou pokrmů.“ Sice se tyto kvítky využívají pro své silné aroma k výrobě parfémů, hodí se však i do sladkých dezertů, kompotů a marmelád, které taktéž silně provoní. A co víc, v případě muškátů jsou jedlé celé rostliny. Čerstvé, mladé listy provoní bylinková másla a pomazánky, lze z nich však připravit i čaj. Zdužnatělé kořeny a hlízy můžeme dokonce upravit jako zeleninu. Muškáty přitom mají zklidňující účinky, pomáhají proti stresu, ale též odbourávají tuky. 2. RůžeRůže pěstujeme jako okrasné květiny. Bezpečně je poznáte podle krásných okvětních plátků, které lákají svými barvami. Ale kdo by růže neznal a v Česku též nepěstoval! Ovšem právě tyto okvětní plátky obsahují mnoho vonných silic a oleje, vitamin C a B, karoten, draslík a kyselinu jablečnou. Pokud z nich však budete chtít cokoli připravovat ke konzumaci (ale i kosmetice), použijte jen takové květy, u kterých máte jistotu, že nejsou ošetřeny jedovatými postřiky. Růžovými květy se nejčastěji zdobí dorty, koláče a saláty. Lze též kulinářsky experimentovat s růžovou vodou a olejem. A například připravený růžový sirup můžeme přidat místo jahod do šampaňského. Růžové okvětní lístky lze konzumovat syrové, vařené, smažené i nakládané. 3. Jedlé kaktusyOpravdu existují i jedlé druhy kaktusů, nikoli jen psychotropní. Například kaktusy rodu Hylocereus nabízí plody známé pod názvem pitahaya. Ve Spojených státech též hovoří o takzvaném „dračím ovoci.“ Na pultech českých obchodů je běžně nevidíte, i když se prodávají, lze si je však vypěstovat ve skleníku. Dužina dračího ovoce vzdáleně připomíná svým vzhledem kiwi a je mírně nasládlé chuti. Z dračího ovoce se v Americe připravují lahodné džusy, koktejly, ale i marmelády a dokonce žádané víno, tedy alkoholický nápoj víno připomínající. 4. Překvapení pod pichlavou slupkouOpuncie (Opuntia), česky též nopál, je rod rostlin z čeledi kaktusovité (Cactaceae). Tyto rostliny jsou původem z oblasti rozkládající se od Kanady až po Ohňovou zemi. Nejdůležitějším druhem je opuncie mexická (Opuntia ficus-indica), která se rozšířila do Středozemí a dále do ostatních částí světa. V současnosti jsou opuncie nejvíce pěstované v Mexiku, Brazílii, Bolívii, USA, Itálii, severní a jižní Africe a v Indii. V evropských pramenech pochází z roku 1515, kdy byla nalezena na Haiti.Plody opuncie se konzumují syrové, ale i různě upravované. V podobě džusů, alkoholických nápojů, džemů (melcocha, queso de tuna, miel de tuna), přidávají se do různých cukrovinek, čajových směsí apod. Pozor však, plody loupeme zásadně v pevných rukavicích, nesčetně palčivě bodavých trichomů by nám pokazilo radost z jídla. Opuncie lze využít i jako zeleninu, konkrétně mladé stonkové segmenty. V našich podmínkách se opunciím bohužel daří především ve vytápěných sklenících botanických zahrad. 5. Zázrak z jezírka nejen africkéhoPřekvapit nás také může zahradní jezírko. Například známá kalatka dvouklasá (Aponogeton distachyos) je oblíbenou delikatesou v jihoafrickém Kapsku. Její listy i květy se přidávají do skopového a hovězího guláše. A pozor – jde o vyhledávanou pochutinu „bílé části místní populace,“ nikoli domoradých šamanů a léčitelů. A jelikož má jižní Afrika klimaticky blízko našim končinám, pěstuje se kalatka i v našich jezírcích, ale i bytových akváriích. 6. Oblíbená denivkaOblíbenou jedlou květinou je také denivka (Hemerocallis), jejíž květy se v orientu přidávají do polévek. Jsou křehké a šťavnaté a sbírají a suší se ihned po uvadnutí. Sušenými květy denivky ochutíme řadu jídel. Lze je například plnit měkkými sýry, mladé, křupavé hlízy se pro změnu přidávají do zeleninových salátů, kterým dodají chuť oříšků. Starší hlízy lze krájet na kolečka a smažit jako brambůrky.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, wikipedia.org, shutterstock.com