Kde všude se může v myčce usazovat špína? Nyní představíme jednu část myčky za druhou a u každé z nich popíšeme, jak ji vyčistit. Vlhko a nečistoty v gumovém těsnění okolo dveří bývají líhní pro plísně a zápachy. Nejlépe pochodíte s ručním čistěním pomocí obyčejné houbičky či starého zubního kartáčku. Použít můžete samozřejmě klasické čisticí prostředky na nádobí. Nejlépe však poslouží ocet nebo jedlá soda. Filtr je přímo určený k tomu, aby se do něho sbíraly veškeré nečistoty. Obvykle se nachází na „dně“ myčky. Všechny tři části filtru vyjměte a umyjte v teplé mýdlové vodě. Nejlépe uděláte, pokud ho necháte odmočit po dobu 10 minut. Případné zbytky potravin snadno odstraníte pomocí starého kartáčku na zuby nebo houbičky. Následně všechny části vraťte zpátky do myčky a zajistěte pootočením hrubého filtru po směru hodinových ručiček. Konkrétně filtr sestává z těchto částí:Plochý hlavní filtr – zabírá velkou část dna myčky a rozhodně ho nejde přehlédnout. Bývá vyrobený z vodopropustného nerezového materiálu.Hrubý filtr – obvykle bývá plastový a vystupuje kousek nad plochý hlavní filtr. Jeho úkolem je zachycování větších zbytků potravin.Jemný filtr (mikrofilm) – nachází se pod hrubým filtrem, bývá nerezový a zachycuje drobnější nečistoty.Pokud byste filtr nečistili, neodtékala by voda a tvořil by se nepříjemný odér. Při běžném používání doporučujeme čistit filtry alespoň 1x týdně. Ta by se měla několikrát během roku vyndat a vyčistit. Usazují se na nich nečistoty stékající z nádobí. Jak na to? Spodní oplachovací rameno vyjměte pomocí pootočení směrem nahoru. Horní oplachovací rameno uvolníte pootočením upevňovací matice po směru hodinových ručiček. Ramena s důrazem na trysky (otvory) pečlivě očistěte kartáčkem namočeným v čisticím přípravku. Pokud se ucpou trysky, zkuste si při čištění pomoci vatovou tyčinkou. Celý vnitřní prostor se ve své podstatě čistí při každém mycím procesu. Několikrát do roka je však lepší provést důkladnější čistění, které odstraní vodní kámen a nečistoty z neviditelných míst. Při čištění vnitřních prostor můžete zkusit některý z následujících postupů:Čištění octem Ocet je v domácnosti hned po vodě snad největším pomocníkem. Kromě nečistot pomáhá rozpouštět třeba i voní kámen. Jedná se o levnou, ekologickou a účinnou variantu. Pokud se ocet rozhodnete použít pro čistění myčky, nalijte jeden až dva šálky bílého octa do prázdné myčky a pusťte ji na nejdelší program s nejvyšší teplotou. Čištění sodouPodobně jako ocet, i soda představuje velmi levného, účinného a ekologického všestranného pomocníka. Pro čistění myčky ji využijte následujícím způsobem. Večer, než půjdete spát, šálkem jedlé sody posypte „dno“ myčky a nechte do rána působit. Následně pusťte oplachovací program. Čištění kyselinou citronovouPostupujte obdobně jako při použití octa nebo sody. Doporučujeme do myčky nasypat něco málo přes 100 g.Chemické čisticí přípravkyMnoho lidí sahá po tabletách, protože je jejich použití velmi pohodlné. V zásadě, proč ne. Jen jedna poznámka, tablety ne vždy obsahují dostatečné množství soli, proto je lepší doplnit ještě granulovanou směs. Díky ní dochází k regeneraci pryskyřicových kuliček, které se nacházejí ve spodní nádržce už od výrobce a zajišťují změkčení vody. Pozor! U mycích tablet si přečtěte návod, protože nebývají kompatibilní se všemi mycími programy. Svoji speciální nádobu má také leštidlo. Pokud se vám na nádobí stále tvoří flíčky, pravděpodobně v myčce něco chybí, případně nesprávně nastavujete programy. Závěsný osvěžovač Jedná se o „vychytávku“, která zajistí, aby vaše myčka vždy voněla. Osvěžovač se umisťuje na horní koš. Vůně se z něho uvolňuje nejen, když je myčka zapnutá, ale také mimo mycí cyklus. Stejně jako u pračky, i u myčky se zanáší také odtoková hadice, a to mastnotou a vodním kamenem. Dobrá zpráva je, že odtokovou hadici většinou není třeba čistit nijak zvlášť. Pokud čistíte vnitřek myčky pomocí výše uvedených technik, zároveň s tím se vyčistí i odtoková hadice. Tvrdá voda má na svědomí matné povlaky na nádobí a na stěnách. První možností je pořízení domácího změkčovače vody. Ten ovšem není úplně levnou záležitostí. Druhou možnost představuje pořízení myčky, kterou lze nastavit na tvrdost vody. Pomůže také používání vhodných tablet nebo pravidelné dosypávání soli, která tvrdost vody upravuje. Pokud pravidelně čistíte filtr, drobné zbytky potravin z pohledu myčky zase až tak moc nevadí. Horší je to s potravinami s kyselou povahou. Ty mohou v myčce při kontaktu s vodou vytvářet korozní vrstvu.Z pohledu praktičnosti a účinnosti mycího režimu je však lepší některé nádobí opláchnout. Zvláště pokud víte, že myčku pustíte až za nějakou dobu. Pokud totiž zbytky potravin jednou zaschnou, žádná myčka je nedokáže pořádně umýt. To samé platí o připečených jídlech, např. zapékací míse od šunkafleků, připálené cibulce nebo pánvičce od míchaných vajec. Další problém představuje zápach - pokud myčku zapnete až za den či dva, zbytky jídel se začnou kazit a vydávat nelibou vůni.