Pro rostliny vhodná probiotika se samozřejmě od těch užitečných pro lidi liší, respektive musí být upravena. Určitě by nezabralo, kdybyste do půdy vylili nálev z kysaného zelí a nebo jogurt. To byste rostlinám naopak ublížili. Probiotika jsou navíc zcela přirozenou součástí půdy, ovšem kvůli intenzivnímu hospodaření a používání syntetických hnojiv a herbicidů se jejich množství v půdě výrazně snižuje. A zhoršení kvality půdy znamená oslabení rostlin. Pro zdárný růst roslin prostě nestačí jen dávkovat hnojiva, ale je třeba dosáhnout přirozené půdní rovnováhy. Půdní organismy jsou živou složkou půdy a právě tyto organismy vytváří z půdy unikátní přírodní dynamický systém. Půdní mikroorganismy ve spolupráci s půdními živočichy zabezpečují nepřetržitý tok látek a energie mezi půdou a jejím bezprostředním okolím. Půdní mikroorganismy jsou okem neviditelné (tzv. edafon) a byť představují pouze minimální dílek z celého objemu půdy, jsou zásadně důležité, nepostradatelné. Bez nich by nemohl půdní ekosystém fungovat a dokonce by dlouhodobě nemohl existovat život na Zemi, tedy na její souši. Přidáním půdních probiotik (a lze je přidat i do květináčů a truhlíků), které se v zahradnictvích prodávají pod různými značkami, obohatíme půdu o vyváženou směs užitečných mikroorganismů. Rostliny pak lépe zakořeňují, získají z půdy více živin, lépe rostou, kvetou a plodí. Navíc se dovedou lépe bránit jakékoli stresové situaci. V lepší kondici prostě bude celá zahrada. Prospěšné mikroorganismy totiž povzbuzují rostliny k tvorbě kořenových výměšků, čímž se výrazně zvětší kořenový systém. A silné kořeny představují synonymum silných rostlin a to v mnoha směrech, počínaje lepší stabilitou až po schopnost dosáhnout si pro živiny a vodu hlouběji (do hlubších vrstev půdy) a dál (mělce kořenící druhy). Půdní mikroorganismy též pomáhají rostlinám s transportem živin a těžko stravitelnou hmotu upravují do stravitelnější podoby. Průběžně navíc rostlinám dodávají optimální dávky fosforu, draslíku a dalších prvků, které nejvíce ovlivňují chuť a kvalitu naší úrody. Úroda je pak větší a chuťově výraznější. Produkované fytohormony přitom pomáhají rostlinám při zvládání stresu a náhlých změnách prostředí. Rostliny proto lépe snáší sucho, lijáky i mráz a lépe se dovedou bránit i chorobám a škůdcům. Probiotika pro rostliny totiž pomáhají bránit šíření nemocí a plísní, potlačují hnilobné procesy, stejně jako choroboplodné mikroorganismy a škůdce. Dělají to tak, že jim odebírají výživu a produkují kyselinu mléčnou a další látky schopné omezovat množení patogenů. Navíc platí pravidlo, že si patogeny většinou troufnou na slabší jedince. Pokud navíc rostliny onemocní, snáze a rychleji probíhá jejich regenerace. Probiotika zpomalí nástup nemocí a zmírní jejich průběh. Vedle toho probiotika zlepšují strukturu a úrodnost půdy a rozkládají celulózu na hemicelulózu, která dovede zadržet až šestisetnásobné množství vody, než sama váží. Půda pak s vodou mnohem lépe hospodaří.Probiotika jsou přitom naprosto neškodná a ekologická a pomáhají zcela všem rostlinám, těm zahradním i pokojovým, bez výjimky.