Vlastnosti jsou dány především druhem dřeva, ale i obsahem vody, jak je dřevo zpracované, kde je vytěžené apod. V našich podmínkách se setkáme s dvěma základními druhy, a to tvrdé a měkké dřevo. Mezi tvrdá dřeva řadíme např. buk, dub a další. Mezi měkká dřeva pak smrk, borovice atd. Kromě již uvedeného dubu, buku lze do této kategorie zařadit habr, akát, ovocné stromy jako třešeň, švestku a jabloň. Toto dřevo má vyšší hustotu, tzn. je těžší a hoří pomaleji. U nás je velice oblíbené, ale je dražší než měkké dřevo. K vytápění se pak hodí nejvíce buk, habr, jasan a akát, protože mají slabou kůru, méně tříslovin, a nezanášejí tolik spalinové cesty. Opět kromě smrku a borovice jsou to jedle, modřín, lípa, olše a další. Mají nižší hustotu, proto snadněji vzplanou a rychleji hoří, tzn. jsou vhodná pro rychlejší vytopení prostoru. Lze z nich snadněji vyrobit i třísky pro zatápění. Ta hraje zásadní roli pro efektivitu spalování. Ať tvrdé či měkké dřevo, vždy je nejlepší použít tzv. suché dřevo, tedy takové, které obsahuje cca 20–25 % objemové vody. Pokud nemáte čas a prostor na sušení dřeva, hledejte firmu, která nabízí prodej suchého palivového dřeva. Zde záleží na tom, zda si sami dřevo zpracujete, proto budete hledat prodej palivového dřeva v kládách, nebo už chcete přímo topit a hledáte přímo prodej palivového dříví, které je už vyschlé, nařezané a naštípané. Nejčastěji používané měrné jednotky při prodeji dřeva jsou dvě:Prostorový metr sypaný (prms) to je 1m3 volně sypaného dřeva a reálně obsahuje 40–50% dřeva.Prostorový metr rovnaný (prmr) je 1m3 skládaných polen a obsahuje 60-75% dřevaA pro ty, kteří si dřevo dále zpracovávají lze použít i tzv. plnometr, což je 1m3 plné dřevní hmoty.Výše zmíněné informace by vám měly pomoci při nákupu a výběru palivového dřeva přesně pro vaše potřeby. Když se jich budete držet, nemůžete vybrat špatně.