Nejprve ale nezbytná porce klasických doporučení: když vařit, tak s pokličkou. Abyste omezili tepelné ztráty, které mohou dosáhnout až 300 %. Tedy – vařili byste 3x tak dlouhou, stálo by vás to 3x tolik. Ročně je to v čtyřčlenné domácnosti ztráta za 4-5000 korun. Pokličku samozřejmě vybrat odpovídající velikosti hrnce a naopak, to samé platí i pro velikost zapnuté plotýnky. A když už máte elektrický vařič, můžete jej při vaření vypnout o chvilku dřív. Zbytkové teplo se totiž postará o to, že jídlo „dojde“ správně. Ty tmavé s matnou povrchovou úpravou prý dobré nejsou. Kvůli povrchové úpravě teplo z vařiče plně neohřívá jídlo, ale spíš vyhřívá okolní vzduch. Správnou, respektive úspornou volbou, jsou lesklé chromované hrnce. A prosím pěkně, hrnce s hladkým, nikoliv vybouleným dnem (i kdy na to trpí hlavně pánvičky). Potom totiž hrnce nevedou teplo rovnoměrně, a tepelné ztráty na výkonu mohou dosahovat až 40 %. Jestli pochybujete o tom, že se dá šetřit ledničkou, vězte, že se jí určitě dá dobře utrácet. Pokud se vám v mrazicím boxu, mrazničce, usadí na stěnách 3 mm tlustá krusta ledu, spotřeba energie stoupne až o 30 %. Máte odmraženo, anebo utrácíte? Jinak lednička skutečně patří k těm největším žroutům energie, které doma máte. Zásadní úspory tu plynou z nastavení teploty a správného umístění přístroje. Ale omezit plýtvání mohou malé návyky, drobnosti. Třeba to, že dovnitř nebudete vkládat horké ani teplé pokrmy. Došlo by tím k oteplení vnitřního prostoru, a zvýšení spotřeby energie. Od věcí není ani vkládat dovnitř pokrmy, potraviny něčím přikryté, zabalené. Proč to? Z těch „odhalených“ totiž uniká vlhkost, odpařuje se voda. A ta časem umí vytvořit námrazu (v mrazničce) anebo vodní film na povrchu stěn. Obojí zvyšuje hlad ledničky po energiích.TIP: Kvalitnější spotřebiče jako lednice, pračka i menší spotřebiče v kuchyni jsou investice do úspornější budoucnosti ale počáteční náklady mohou být vysoký. Vysokým nákladům se můžete vyhnout i například akcemi a slevami od Skip Pay. Blížící se svátky normálně znamenají, že trouba na pečení kvůli cukroví jede přesčasy. Letos by se to mohlo prodražit. Takže? Naučte se pracovat s horkovzdušným režimem pečení, ať tam ventilátor jen tak nezahálí. Pak si totiž budete moci dovolit o 20°+ nižší teplotu pečení (oproti zapnutému ohřevu shora). A k tomu je třeba připočíst ještě jednu masivní výhodu. Na horkovzdušný režim můžete s přehledem péci několik plechů najednou. Chce to trochu cviku, protože zažité časy pečení se tím trochu rozhodí. Ale úspora to je, a nemalá. Mimochodem, u trouby platí, že čistota je vážně zásadní. Nános nečistot se odrazí nejen ve vůni upečených dobrot, ale i v ceně provozu. Úsporné vaření udělá u čtyřčlenné domácnosti ke 2000 ročně, a úsporné pečení pak pětistovku jen přes svátky. A co si přát pod stromeček, když řešíme úsporný režim? O renesanci si říkají mikrovlnky, pokud nějakou doma už nemáte. Z hlediska výdeje energie na ohřev vyrobeného jídla si stojí momentálně nejlépe. Jejich úspornost vynikne hlavně v tam, kde v domácnosti není mnoho strávníků. Pro malé porce je to to nejefektivnější řešení. A kde se dál v rozpočtu mohou počítat míso haléřů spíš desetikoruny? Návrat do módy hlásí remosky. Z definice tedy „malé elektrické přenosné trouby s ohřevem shora“. První rys jejich úspornosti je jasný: elektřina vyjde levněji než plyn, a s vyrobeným teplem pracují efektivněji, než klasické trouby. A dalším jejich nezjevným bonusem je, že umí nahradit spoustu ne zrovna úsporných spotřebičů. Suplovat může parní hrnec, rýžovar, toustovač… i klasickou pánev. Teplo z víka sálá shora, je rozváděno stejnoměrně po stěnách mísy, proto nedochází k připalování odspodu. Většinou. Je to fajn věc.Do kapsy ji ale strčí ještě jeden (pre)historický kousek kuchyňského vybavení. Tlakový hrnec (tlakáč, papiňák). Raději ale zvolte něco v současném designu, jsou provozem bezpečnější a obsluhou tak nějak vstřícnější. K čemu je to dobré? Inu, využívá o 70 % méně energie, a přitom zhruba o 65 % zkracuje dobu „vaření“. Díky tomu, že pracuje pod tlakem. Hovězí kližka, která musela bublat na sporáku od rána do oběda, je hotová za hodinku. To samé platí i pro vývary. Výsledek není o nic méně chutný, jen je to celé úspornější.Tlakové hrnce vám umožní zpracovat i ne úplně špičkové maso a ořezy, přispějí k tomu, že se vaše kuchyně nebude při vaření plnit párou. A samozřejmě, když si pořídíte elektrický tlakový hrnec, vyjde vám to ještě lépe. Na provozu kombinace mikrovlnka-remoska-tlakový hrnec ušetříte ročně další tisícovku. O tom, že snížit teplotu vytápění v domácnosti o 1°C znamená snížit o 6 % náklady za vytápění, jste za poslední týdny jistě slyšeli vícekrát. Kuchyně je přitom jedna z mála místností, kde si můžete dovolit docela beztrestně snížit teplotu i pod normami doporučovaných 17-19°C (a klidně tam můžete držet nekomfortních a netabulkových 15-16°C).Je to totiž jediná místnost, kterou pravidelně „vytápíte“ vařením. A jen pro úplnost – ložnice „dobře“ funguje v tabulkových teplotách 16-18°C na chodbách 15-17°C postačí též. Vyšší teploty, nad 20°C, jsou žádány vlastně jen v koupelně, dětském a obývacím pokoji. Odpovědí nejspíš není vypnout všechna topení a mrznout, ale vědět, o kolik můžete utáhnout kohout. Řekl tady někdo kohout? Ano. A ten vodovodní, světe div se, otevírá cestu k naprosto normální pitné vodě. Zmiňovat takovou banální věc je ale asi zapotřebí, protože momentální spotřeba balených nealkoholických nápojů u nás činí průměrných 215 litrů na osobu a rok. Je v tom zhruba 60 litrů minerálek, 65 litrů džusů a energetických nápojů a skoro 90 litrů limonád a šumivých nápojů. Jen si to představte: zhruba 4500 na osobu a rok. Pokud by to bylo o obyčejné vodě z kohoutku, byla by to stovka. A to jde znát. Zvlášť když ty šumivě bublinková potěšení stejně nakonec skončí…Ano, splachování je větší téma, než by se mohlo zdát. Pokud zamíříte na toaletu 4x za den, a spláchnete devíti litry vody, zaplatíte asi 3,60 v korunách. Za rok je 13 stovek. U čtyřčlenné domácnosti 5200 ročně. Odpovědí není nesplachovat, ale splachovat úsporně. Anebo zužitkovat třeba vodu po koupání nebo ze dřezu, po umývání nádobí.Zdroj: Ekolist.cz, NaZeleno.cz, Veronica.cz, FastCooking.ca, Cnet.com