Prostě mít v kuchyni v zimě a na jaře malou bylinkovou zahrádku není vůbec špatný nápad. Zelené koření plní v kuchyni čtyři souběžné funkce. Je ozdobou příjemného zabarvení, které v přírodě v zimě chybí (zelená), prostor kuchyně, ale vůbec celého bytu provoní, vylepší chuť připravovaných jídel a má i zdravotní účinky. Vedle toho pak stojí i příznivé účinky na naši psychiku (barvy, vůně, chutě). Ideální jsou pro malou bylinkovou zahrádku za chladného počasí vnitřní okenní parapety, od jara do podzimu pak i parapety vnější či balkóny a terasy. Okno zvolíme v případě vnitřního parapetu, jaké máme k dispozici, co se týká vnějšího parapetu, je ideální okno západní či východní, ale pozor, u výškových budov nejvýše do čtvrtého poschodí kvůli silnému proudění vzduchu. Pro pěstování bylinek si můžeme vybrat nějaké pěkné květináče, nebo je můžeme sesadit po skupinách do truhlíků. Ne každému druhu se ale daří v substrátu vedle jiného. Takže sesadit můžeme například petržel, bazalku, pažitku a kerblík, nebo mariánku s tymiánem, mátou a dobromyslí.Bylinky si můžeme vypěstovat ze semínek, nebo zakoupit malé sazeničky, ovšem prodej sazenic bylinek je sezónní záležitostí a ne všude je v zimě budou mít. Určitě vynechte bylinky prodávané v hypermarketech, ale zaměřte se na zahradnictví a květinářství. Ty hypermarketové brzy uhynou, často po prvním ostříhání. Tyto byliny jsou obvykle určené jen k rychlé konzumaci. Pokud máme bylinky vypěstované, stříháme je pravidelně, ale opatrně. Vždy musíme na rostlinách nechat dostatek lístků, proto je lepší pěstovat větší trsy. Záleží pouze na tom, kterou bylinku používáme při přípravě pokrmů častěji (např. petržel). Zbavením všech listů bychom rostlinu umořili. Koření, které sklidíme čerstvé, poté nasekáme nožem a nebo drtíme v hmoždíři.Z bylinek můžeme v bytě pěstovat bazalku, petržel (je jich více různých druhů), pažitku, dobromysl (oregano), tymián, saturejku a další druhy. Sadbu si připravíme například v jivech a až teprve měsíc staré sazeničky přesadíme do větší nádoby. Sazeničky vysadíme v dostatečných rozestupech (například u bazalky musíme sázet vedle sebe alespoň 2 sazeničky) a ihned po přesazení zalijeme. Teprve když v noci teplota nebude klesat pod +5 oC, můžeme sazenice umístit ven. Než se ale otuží, musíme je chránit před přímým sluncem. Vhodná volba zeminy, ve které byliny pěstujeme, nám ovlivní aroma i chuť a sílu zeleného koření. Ideální jsou obecně chudší písčité zeminy, dostatek sluníčka a hnojení přírodními hnojivy (kompost, granulovaná přírodní hnojiva, …). Zemina by ale neměla být na humus až příliš bohatá, jelikož rostliny se pak až příliš vytahují na úkor kvality výpěstků.Na dně nádob je navíc vhodné vytvořit drenáž, například z hrubého štěrku či keramzitu.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com