ČESKÉSTAVBY.cz - vše o stavbě, zahradě a bydlení

Články, rady, tipy a návody - stránka 728

Exteriér Interiér Specialisté Stavební firmy, služby a řemesla Stavební materiály Stroje, nářadí Tiskové zprávy Hobby Video články Kvízy Zobrazit další kategorie
Proč si neusnadnit práci s ruční pilou?

Proč si neusnadnit práci s ruční pilou?

Topná sezóna je v plném proudu. Pokud vám již docházejí zásoby dříví nebo chcete - li zásoby paliva rozšířit, může být v takovém případě užitečným pomocníkem motorová nebo elektrická pila.
Přednosti takovýchto druhů pil, s nimiž můžeme velmi snadno manipulovat, ocení především ti majitelé domů, chat nebo chalup, kteří pro topení využívají levnější kulatinu přímo z lesa. Její zpracování na klasické 'cirkulárce' totiž není snadné – díky použití pily tak odpadne v tomto případě nezbytná fyzická námaha.

Braňte se, máte na to právo!

Braňte se, máte na to právo!

Problematika vztahů mezi prodejci a jejich zákazníky je stále aktuální téma. Nejen proto, že v České republice je prodejní kultura některých obchodníků stále na nízké úrovni, ale také proto, že mnoho zákazníků ve svých právech stále nemá jasno. Z toho důvodu jsme pro vás připravili přehled těch nejdůležitějších spotřebitelských práv.

A.T.A. technik spol. s r. o.

A.T.A. technik spol. s r. o.

Společnost A.T.A technik spol. s r.o. byla založena v roce 1991 a od svého vzniku se věnuje otvorovým prvkům značek „record“, „DORMA“ a „Novoferm“. Automatické dveře švýcarského výrobce „record“ si v současné době získávají stále větší oblibu a s šířící se výstavbou mnohotvárných komerčních objektů jejich uplatnění stále narůstá. Pro zákazníky je připravena komplexní nabídka včetně prací na projektových přípravách a následné kompletace, montáže i servisu. Celoskleněné dveře a prosklené stěny „DORMA“ mají moderní a účelový design, čímž mohou uspokojit maximální zákazníkovy požadavky.
Výrobní program firmy „Novoterm“ se svým uceleným programem pro řešení garážové techniky a komplexním programem řešení v oblasti průmyslové techniky může uspokojit prakticky každý požadavek zákazníka.

Jak poznat stavební pozemek?

Jak poznat stavební pozemek?

Mnoho lidí sní svůj sen o výstavbě nového domu. Úrokové sazby hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavební spoření se stále drží na takové výši, která je pro potencionálního dlužníka – budoucího stavitele atraktivní. Proto není divu, že i poptávka po stavebních parcelách je v souhrnu poměrně veliká.
Z této situace v poslední době těží různí spekulanti, kteří využívají naší neznalosti. Jedním z jejich triků je např. snaha atraktivní pozemky vydávají za stavební a tak je prodávat za nepřiměřeně vysokou cenu, i když se na parcelách stavět nemůže!

Nezapomeňte platit nově daň z nemovitostí!

Nezapomeňte platit nově daň z nemovitostí!

Vlastníci půdy, kteří své pozemky dále pronajímají, budou muset nově platit daň z nemovitostí. Většina z nich o této nové povinnosti neví, protože ministerstvo financí neinformovalo vlastníky o důsledcích novely zákona o dani z nemovitostí dostatečně v předstihu. Ta byla schválena těsně před koncem roku 2004 s účinností k 1. 1. 2005, přičemž termín pro podání přiznání k dani z nemovitostí za rok 2005 je 31.1. 2005. Po stížnostech ale ministerstvo tento termín posunulo na 30.4. 2005.

Fólie ochrání nejen před rozbitím, ale i krádeží

Fólie ochrání nejen před rozbitím, ale i krádeží

Sklo – tento křehký materiál – má v sobě hloubku a dokáže odrážet světlo. Díky skleněným plochám a zrcadlům dokážete malou místnost přeměnit ve velký pokoj. Sklo totiž opticky místnost zvětší. Sklo je však na druhou stranu velice křehké, lehce se rozbije a může se také snadno poškrábat. Další nevýhodou je fakt, že sklo působí velice chladným dojmem. Převažují tedy u skla záporné vlastnosti nebo se dají jaksi potlačit či dokonce převážit?

Jak rozeznat kvalitu dlažeb?

Jak rozeznat kvalitu dlažeb?

Stejně jako všechny stavební materiály, mají i dlažby a obklady různou kvalitu. Pokud chceme nakoupit kvalitní dlažbu, je nutné sledovat pevnost dlažby (použitý materiál, použití nebo absence glazury a výška dlaždice), otěruvzdornost (obrusnost) a desing dlažby.
Úkolem tohoto článku je pomoci Vám se základní orientací v této problematice.

Obývací pokoj na zahradě

Obývací pokoj na zahradě

Obytná hodnota zahrady je daná tím, že její prostor plní také některé z funkcí bytu, samozřejmě v závislosti na počasí. Jde tedy o rozšíření obytných místností směrem do zahrady. Konkrétně o obytnou terasu navazující přímo na místnosti rodinného domu, která ne vždy splňuje všechny požadavky majitelů na její účel, prostor. Je proto logické, že v zahradách buduje jedno nebo více odpočívadel v okolí domu.

Z čeho je nejvýhodnější stavět?

Z čeho je nejvýhodnější stavět?

Při plánování stavby rodinného domu je výběr vhodného stavebního materiálu tím zásadním rozhodnutím, kterým bychom se měli podrobněji a důkladněji zabývat. Kromě pevnosti a odolnosti mají zdicí materiály vliv na pracnost a cenu stavby a na její celkové tepelněizolační vlastnosti.
Podle toho, jakou by mělo plnit funkci v celkové konstrukci, rozlišují výrobci zdivo tepelněizolační a současně nosné (vhodné pro obvodové zdivo zatížené stropní konstrukcí), zdivo převážně tepelněizolační (méně zatížené obvodové zdivo) zdivo převážně nosné (vnitřní zdivo bez nároků na tepelnou izolaci).
Pomůžeme Vám se zorientovat ve zdivu...

Šetřit na vánoční světelné výzdobě se nevyplácí

Šetřit na vánoční světelné výzdobě se nevyplácí

Rozzářené ulice měst již mnohde navodily tu pravou vánoční atmosféru. Nejeden z nás ji však chce přenést také do svého domu či bytu. Vedle tradičních ozdob nebo stromečku tak najdou uplatnění i vánoční světelné řetězy. Jejich druhů je bezpočet, hlavní zřetel bychom však měli brát na bezpečnost.
Chceme-li ušetřit a zároveň náš domov rozzářit nápaditými dekoracemi, existuje snadná pomoc.

Pěstujeme palmy I. díl

Pěstujeme palmy I. díl

Palmy zahrnují něco kolem 3 000 druhů řazených do 200 rodů. Jsou to jednoděložné rostliny s podélnou, souběžnou žilnatinou v listech, jež se skládají z mnoha úkrojků. Podle vzhledu listů se rozdělují na palmy s zpeřeným a vějířovitým listem.
Palmy se zpeřenými listy mají úkrojky sestaveny do dvou řad, každou po jedné straně středového žebra. Listy mohou být měkké a skloněné a nebo také tuhé a vzpřímené. Do této skupiny patří např.: Cocos nucifera (Kokosovník), Howea belmoreana, Phoenix roebelinii, Howea forsteriana (Kencie), Neanthe bella, Phoenix canariensis (Datlovník), Cocos weddeliana (Kokosovník).

Nevíte, jak získat stavební povolení?

Nevíte, jak získat stavební povolení?

Jestliže se stavebník rozhodne, že si vydání stavebního povolení vyřídí na příslušných úřadech sám, měl by si vše důkladně předem promyslet a dobře se informovat. Může se tím vyhnout prodlužování stavebního řízení a ušetřit se nezdravého nervování. V opačném případě je možno předat kompetence odborníkovi, který nám tuto inženýrskou činnost obstará.

Nebezpečné adventní věnce míří k Vám domů

Nebezpečné adventní věnce míří k Vám domů

28. listopadu začal advent. Čas vánočního půstu, ve kterém se lidé připravují na příchod zrození Ježíše. V poslední době se právě v období adventu začaly na českých stolech objevovat takzvané adventní věnce. I přestože u nás v Čechách nemají pražádnou tradici, jsou čím dál více oblíbenější. Při jejich výběru na pultech obchodů by jste měli být velice opatrní. Takový malý adventní věnec může při naší nepozornosti způsobit veliké škody a dokonce ohrozit i naše zdraví!

Chcete reprezentativní zahradu doma?

Chcete reprezentativní zahradu doma?

Při návrhu nové zahrady počítáme nejen s představou investora, ale musíme taky respektovat původní stav. Pozemek, který užívalo už několik majitelů v minulosti je vždy poznamenán jejich životem a prací kterou tady odvedli. Rekonstrukce, nebo přestavba původní zahrady na zahradu s novou náplní, funkcemi sebou přináší mnoho problémů, ale v konečném výsledku přináší originální a zajímavé řešení.

Výhody směnných smluv při výměně nemovitostí

Výhody směnných smluv při výměně nemovitostí

Pokud máte vlastní bydlení, které Vám z nějakého důvodu nevyhovuje, budete v blízké době řešit otázku, jak svůj dům či byt nejlépe prodat a vzápětí koupit nemovitost novou, odpovídající Vašim potřebám.
Důvody k těmto krokům mohou být různé – nedostatečné obytná plocha, nutnost stěhování za prací, rodinné důvody aj. Jak v těchto případech postupovat, aby celá transakce dopadla pro Vás co nejlépe?

Konec dřiny, začíná zábava !

Konec dřiny, začíná zábava !

S vlastnictvím bytu, ale především rodinného domu, je spjata řada domácích prací, které je nutné čas od času provést. Pokud k tomu vlastníte i zahradu, je již naprostou nezbytností vybavit domácí dílnu nářadím, které je po ruce v případě potřeby a pomůže udržovat estetiku domova a jeho okolí na patřičné úrovni.

Odpovídáme na Vaše dotazy XI. díl

Odpovídáme na Vaše dotazy XI. díl

Odpovídáme na některé vybrané dotazy, kterými nás neustále zahrnujete. Pokud se chcete podělit o vaše vlastní zkušenosti či postřehy, vložte svůj příspěvek do diskuse nebo nám napište.
Dnes reagujeme na dotazy:
• co musí obsahovat zápis o předání a převzetí stavby
• zda se můžete odvolat v případě, když soused zahájil stavební řízení a stavba je umístěna jednou stranou přímo na hranici pozemku
• jak nejlépe lepit koberec na betonové schody

Zvládnout přívaly sněhu pomohou sněhové frézy

Zvládnout přívaly sněhu pomohou sněhové frézy

Přestože podle mínění většiny z nás sníh k zimě neodmyslitelně patří, z nenadálé štědré nadílky bílého poprašku vždy takovou radost nemáme. Každý příval sněhu je totiž zejména pro majitele rodinných domů spojen se starostmi, jak co nejrychleji a nejsnadněji zprůchodnit cestu ke garáži nebo chodníky na zahradě. Vedle tradičních pomůcek, mezi něž řadíme například hrabla na sníh, nám mohou být vydatnými pomocníky také sněhové frézy, které navíc většinu práce odvedou za nás.

Jak na pozemek ve svahu?

Jak na pozemek ve svahu?

Bohatá členitost naší krajiny umožňuje velký výběr stavebních parcel. Tedy i na svažitém pozemku.
Představujeme Vám příklad zahrady spojené s pěknou vyhlídkou na rybník a krajinu v údolí.
Pohled přes předzahrádku navíc směruje k lesu. Těmto základním hodnotám bylo podřízeno i celkové řešení zahrady.

Zápach v kuchyni odstraní drtiče odpadu

Zápach v kuchyni odstraní drtiče odpadu

Hlavní výhodou drtičů potravinového odpadu je fakt, že kuchyně, která se zejména v posledních letech stává nejfrekventovanějším místem v domácnosti a moderní architektonická řešení doporučují jejich propojení s obývacími prostory, zůstává čistým, pro práci pohodlným místem bez zapáchajících odpadků.

Reklama