Komínové lávky a schůdky na střechu (Zdroj: Almeva) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Při běžném pohledu na dům vidíme ze spalinové cesty pouze komín. Jedná se ovšem jen o dílčí část spalinové cesty, neboť tato cesta zahrnuje odvod spalin od spalinového hrdla až po ústí komína. Jelikož je provozem každé spalinové ohrožena požární bezpečnost, zdraví a životy osob i zvířat, je nutno se o tuto cestu starat, pravidelně ji kontrolovat a čistit. A samozřejmě k ní proto musíme mít zajištěn bezpečný přístup.

Eliminace rizika otravy u spotřebičů na plyn

Bezpečnost u spotřebičů na plyn je dána především s ohledem na únik spalin, ale není radno podcenit i další aspekty. V případě úniku spalin u atmosférických kotlů s přerušovačem tahu je tato otázka zásadní a kontrola včetně čištění spalinové cesty je nezbytná. Pokud se jedná o moderní plynový kondenzační kotel s uzavřenou spalovací komorou a externím přívodem vzduchu, je možnost úniku spalin téměř nulová a riziko otravy je v podstatě eliminováno.

U spotřebičů na pevná paliva dbejte na správný odstup od hořlavých konstrukcí

U spotřebičů na pevná paliva je kromě otravy velkým rizikem vznik požáru přilehlých spalných konstrukcí (dřevěný trám a podobně).

Spalná konstrukce musí mít dostatečný odstup od pláště komína. Oprávněnou osobou schopnou správně posoudit dodržení dostatečného odstupu od spalné konstrukce je revizní technik spalinových cest. Co ale rozhodně ovlivnit můžete je, že bezpečnosti půjdete vstříc a spalinovou cestu budete pravidelně čistit, aby nedocházelo k jejímu zanášení a nedošlo k vyhoření sazí. Pravidelné čistění komínu představuje prevenci proti vyhoření sazí, kdy teplota v komíně dosahuje až 1200 °C, zatímco běžná provozní teplota spalin je 200 °C.

Šachtový systém ALMEVA je moderním řešením odtahu spalin, které kombinuje ekologické materiály s nejnovějšími trendy v oblasti odtahu spalin. Tento systém je navržen tak, aby splňoval přísné stavebně-technické požadavky s požární odolností 90 minut - E190 (Zdroj: Almeva)
Šachtový systém ALMEVA je moderním řešením odtahu spalin, které kombinuje ekologické materiály s nejnovějšími trendy v oblasti odtahu spalin. Tento systém je navržen tak, aby splňoval přísné stavebně-technické požadavky s požární odolností 90 minut - E190 (Zdroj: Almeva)

Čím komín čistit? Kominickou štětkou. Ale pozor, i toto má své zákonitosti. Pokud je komín vybaven nerezovou vložkou, nesmí se čistit ocelovou štětkou, ale štětkou fíbrovou anebo nerezovou. Pokud se použije štětka ocelová, nanese se z ní kov na nerezovou vložku, která tímto degraduje a ztratí své antikorozní vlastnosti. 

Komín od spotřebičů na pevná paliva se nejčastěji čistí z jeho ústí, a to minimálně 2x ročně. Pokud se komín více zanáší, čištění se provádí o to častěji.

Komínové lávky a schůdky na střechu (Zdroj: Almeva)
Komínové lávky a schůdky na střechu (Zdroj: Almeva)

Bezpečný pohyb po střeše a přístup ke komínu

Pro bezpečný pohyb na střeše doporučujeme instalovat zařízení umožňující a zajišťující bezpečný pohyb na šikmé střeše. Jedním z dostupných řešení je instalace komínových lávek a nášlapných schůdků. Lávky slouží nejen pro bezpečný přístup ke komínu v rámci jeho revize a čistění, ale i při rekonstrukci střechy, údržbě či instalaci technického zařízení. Komínové lávky mají jednoduchou montáž a je možné si vybrat z několika barevných variant, které budou ladit s konkrétní střechou nebo klempířskými prvky na střeše.

Autor: Ing. Petr Blaha, ALMEVA EAST EUROPE a.s.

ALMEVA EAST EUROPE a.s. Poslat poptávku