Český výraz „rajče“ pochází zřejmě z francouzského označení pomme d´amour = jablko lásky. Jeho latinský název je Solanum lycopersicum. V Evropě se rajčata objevila před osmi sty až tisíci lety naprosto přirozeně, rostla v jižní i severní Evropě, ale jejich plody nebyly sklízeny.
Po objevení Ameriky byly tyto rostliny paradoxně do Evropy dovezeny, ale jejich osud byl ještě dlouho prapodivný. A až za francouzské revoluce prý navrhl horlivý kuchař republikánům, aby jedli červené pokrmy jako výraz oddanosti revoluci. A rajčata se stala fenoménem. Čili Evropě objevila rajčata politika – jak typické, zatímco indiáni ochutnávali vše kolem sebe. Revolucionáři je pojídali dušená, jako přílohu a v podobě salátů. Ovšem ještě v 19. století byla rajčata mnohde považována za jedovatá – náboženské a jiné předsudky Evropanů jsou, jak se zdá, tou největší brzdou a byly jí i dříve. Dnes pojídáme v Evropě 2,5 kg rajčat ročně na osobu a 70% u nás konzumovaných rajčat pochází z Číny – další paradox. Rajčata jsou prostě cestovatelskými gurmány. A daří se jim opravdu všude, včetně severských států a některých oblastí Sibiře.
Jak pěstovat rajčata, aby chutnala co nejlépe?
Rakušan Erich Stekovics pěstuje na devíti hektarech 3200 odrůd rajčat. A jak? Rostliny leží včetně plodů na zemi a jsou podestlané slámou. Sláma po dešti vyschne, ovšem zadrží dostatek vlhkosti. Navíc se při vyšších denních teplotách podestýlka zahřeje až na 70 oC a zelenině vrací teplo. Rajčata se prý navíc nesmí nikdy zalévat. Zálivku uvádí jako příčinu všech chorob – v původní vlasti, Jižní Americe, rostla rajčata na skalnatém povrchu a vodu si hledala. Vytvářela až 800 metrů dlouhý kořenový systém v hloubce až 1,7 metru. A nejvíce chuti prý rajčatům dodává vítr, který rozhýbává listy. Ty způsobují plodům mikrozranění a rostlina mobilizuje mnoho sil, aby plody hojila. A právě to se projeví na kvalitní chuti plodů. Čili nejchutnější a aromatická jsou nezalévaná rajčata pěstovaná venku. Navíc jsou i nejzdravější. Rajče prý miluje sucho, horko a vítr, s nedostatkem vláhy si poradí bohatá kořenová soustava.Co jsou rajčata
Rajské jablko je jednoletá listnatá rostlina vysoká 30 až 150 centimetrů, některé odrůdy však dosahují až čtyř metrů. Červené barvivo (lycopin) je karotenoid, který posiluje obranyschopnost lidského organismu - působí jako antioxidant. Zelené časti rostliny a nezralé plody však obsahují alkaloid solanin – jejich konzumace může způsobit pocity nevolnosti a zvracení.Střední hodnoty složení 100 g čerstvého rajčatového plodu:
- Hlavní složky (g): voda 94,2, bílkoviny 1,0, tuk 0,2, uhlohydráty 3,0, vláknina 1,8
- Minerální látky (mg): draslík 295,0, vápník 14,0, fosfor 25,0, hořčík 20,0, železo 0,5
- Vitamíny: C 25,0, A (karotin) 0,82, B1 0,05, B2 0,03, Niacin 0,53
Nejzajímavější a nejchutnější odrůdy rajčat dle Ericha Stekovicse
Johannisbeere
Jde o odrůdu starou cca 1400 let. Vynikající je na marmelády, kompoty a nakládání do kyselého nálevu. Jedna rostlina rodí stovky až tisíce plodů velikosti třešně. Plody mají sladké aroma divokých rajčat.Peruanum
Jde o starou odrůdu velikosti třešně, prý ji dovezl Kryštof Kolumbus ze své druhé výpravy do Ameriky (1498). Plody této odrůdy jsou tmavomodré, s bílou hvězdou v průřezu. Nádherně kvete od května až do prvních mrazů, plody začínají zrát světle modře, po dozrání jsou tmavě modré až černé. Svou chutí připomínají kiwi.Schlesische Himbeere
Velmi brzy zrající odrůda, aromatické plody přesahují průměru 10 cm, uvnitř jsou zabarvené jako maliny, chuťově připomínají cukrovou řepu a brambory. Výnosy jsou vysoké.Yellow Stuffer
Plod je žlutý a dutý, zvenčí vypadá jako paprika s malou jahodou uvnitř. Tu je ale třeba před vařením vyjmout. Hodí se k plnění masem a rýží, stejně jako papriky, dobrá jsou i po pečení v troubě či po gratinování. Stěny plodu jsou sušší a lépe proto snášejí vyšší teploty při kuchyňské úpravě. Odrůda je vysoce výnosná, na jednom stvolu rostliny najdeme 100 až 150 plodů.Green Zebra
Plody jsou zeleně proužkované a nikdy nezčervenají, při dozrání lehce zežloutnou. Ideální do salátů, k nakládání, do omáček či sendvičů. Plody jsou minimálně agresivní. Tato odrůda je původem z USA.Tante Verde
Tato mexiská odrůda je typická papírovým obalem. Ten se při dozrávání vysuší a poté sloupne. Plody chutnají po citronech, vodním melounu a chlebovém těstě.Black Plum
Plody mají protáhlý tvar připomínající švestku. Dlouhé jsou až 7,5 cm. Dozrávají do tmavě červené barvy s načernalými a tmavě zelenými skvrnami. Uvnitř jsou tmavě červené až černé. Jsou vhodné k výrobě „passatu a sugo.“ Tato odrůda pochází z Ruska, je otužilá a dobře roste i za chladnějších teplot.
Zdroj: http://euro.e15.cz/archiv/sbirka-rajcatoveho-papeze-790977
Zdroj: http://www.rajcata.eu/nabidka_rajcat.html
Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
U nás běžně známé odrůdy rajčat
Tornádo a Start – tyto odrůdy nabízí většina prodejců. Dále San Marzano (masivní odrůda s menším množstvím šťávy a minimem semen, vhodná na lečo a do zeleninové čalamády), Býčí srdce (velice masité plody, vhodné do kečupů), Oválné červené a Oválné do špičky (chuťově podobné Tornádu), Červené velké (tužší, menší množství semen), Pavlína (tužší, menší množství semen), Orbit (tužší, menší množství semen), Jahodové (chuťově podobné Tornádu), Oranžové (velice chutné, sladké a šťavnaté), Citrónové (vhodné do salátů a k plnění), Žíhané (tenká slupka, šťavnaté plody), Velké oranžové (velmi šťavnaté), Černé (černá barva, chuťově podobné Tornádu), Zlatava (jedno z nejchutnějších rajčat s načervenalou dužninou – sladké, šťavnaté, pevné, křehké, jemné), Balkónové (drobné a tvrdší plody, lze pěstovat v květináči), Maximo (obrovská masitá rajčata, vhodná na kečup, do salátů a leča) a další …Zdroj: http://www.rajcata.eu/nabidka_rajcat.html
Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com