Kvalitní kování kuchyňské linky usnadní vaření Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Vybírání kuchyňské linky se v praxi nejčastěji řídí poněkud zvláštními pravidly. Buď za každou cenu dbáme na nejnižší možnou cenu – bez ohledu na kvalitu materiálu, nebo chceme kuchyň koupit především na ozdobu – krásnou, elegantní a trendovou, avšak s vysokými nároky na údržbu a tedy i nepraktickou. Ale jak tedy vybírat? Na kterých částech bychom neměli šetřit? A jak poskládat jednotlivé prvky kuchyně, aby tvořily harmonický a zároveň efektivní celek?

Správné uspořádání kuchyně s důrazem na vynikající funkčnost všech prvků se stalo výzvou pro specialisty. I v naší kuchyni můžeme vycházet z výsledků jejich studií. Především záleží na logické uspořádání prostoru a volbě kvalitního systému skříněk a úložných prostorů, v čele s kvalitním kováním. Kování totiž patří k mechanicky nejnamáhanějším a nejpoužívanějším částem kuchyně.

Které celky mají v kuchyni být?

Každá kuchyně by měla být uspořádaná tak, aby vyhovovala našim individuálním potřebám. Při uspořádání kuchyně doporučujeme vycházet z modelového systému DYNAMIC SPACE. Najdeme v něm logické uspořádání do následujících zón: prostor pro zásoby; prostor pro ukládání; mycího centra; přípravného centraplochy pro vaření.
Foto: KODAD - MIKO
Foto: KODAD - MIKO
Přitom k nejpodceňovanějším patří zejména oblast ukládání. Asi ve všech místnostech platí pravidlo: čím více úložných prostor, tím méně nepořádku. V kuchyni ale musíme ukládací prostory řešit s větší intenzitou. Odborníci doporučují nahradit klasická dvířka mnohem praktičtějšími plnovýsuvy. Důvod je jednoduchý – asi každý zná problematickou přístupnost k nádobí, které jsme umístili až v zadní části prostoru skříněk. Plnovýsuvy s vnitřním členěním naopak zaručují snadnou dostupnost po celé délce šuplíku, aniž bychom se museli ohýbat.

K dalším problémům staré kuchyně patří ukládání těžkého nádobí do vrchních skříněk. V moderní kuchyni patří všechny těžké předměty jako například sada talířů, hrnce a podobně do spodních úložných prostor. Plnovýsuvy do kuchyně přináší novou dimenzi! Jak je to možné? Klíčem k bezproblémové a lehké manipulaci (dokonce i s plně naloženým šuplíkem) patří důmyslný systém kování.
Foto: KODAD - MIKO
Foto: KODAD - MIKO

Kování

Kování nové generace nabízí skvělé zpracování a důmyslnost. K nejlepším v oboru patří značka Blum, která na své výrobky dává doživotní záruku a to už o něčem vypovídá. Koncepce kování zajišťuje měkké a tiché zavírání dokonce i při rázném způsobu posouvání. A vždy je zaručen šetrný způsob dovírání a umožněna jednoduchá manipulace nezávisle na částečně nebo plně naloženém výsuvu.

Specialita do naší kuchyně

K nejatraktivnějším novinkám patří kuchyně, ve kterých jsou běžné úchytky pro otvírání a zavírání úložných prostorů nahrazené elektrickým dotykovým systémem otvírání. Stačí se jen dotknout a výsuv se automaticky otevře. Stejný princip nabízí i mechanický způsob dotykového otvírání. Pokud jsme už investovali do kvalitního kování, můžeme na lince naopak díky použití MDF desek ušetřit. MDF desky nabízí nepřeberný výběr dekorů, včetně nejoblíbenějších designů dřeva.
Foto: KODAD - MIKO
Foto: KODAD - MIKO

Obětí trendů?

Moderní trendy v kuchyni přináší především jednoduché hladké tvary podtržené vysokým leskem. Plochy s vysokým leskem vypadají v katalogu neodolatelně. Ve skutečnosti se nám ale lesklé plochy málokdy podaří při běžném provozu udržet v plné kráse. Snadná a efektivní péče a údržba kuchyně – to je jeden z aspektů dlouhé životnosti kuchyňské linky. Především bychom neměli zanedbat správné zacházení (hlavně s pracovní deskou).

Přínosným trendem se stalo investování do kvalitních prvků kuchyně – spotřebičů, kvalitní pracovní desky, granitových dřezů a podobně. Investovat do kuchyně se zaručeně vyplatí. Pokud budeme investovat do osvědčených produktů a celé rozvržení linky včetně atypických prvků konzultujeme s odborníky až do posledního detailu.
Foto: KODAD - MIKO
Foto: KODAD - MIKO