Bouřka (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Za bouřek máme obvykle největší strach z elektrických výbojů. Proti nim se ale lze bránit nejsnáze. Rozumný člověk uteče před bouřkou z otevřené krajiny, neschová se pod solitérním stromem na kopci, radši zaleze do auta, které funguje jako Faradayova klec. A dům má vybaven funkčním hromosvodem. Jak je to ale se střechami z ocelového plechu?

Léto, doba bouřek. A některé jsou hodně silné

Léto, doba bouří, které jsou často doprovázeny silným větrem, vydatným deštěm a někdy i krupobitím. Největší vrásky na čele by nám měly dělat kroupy, přívalové srážky a silný vítr, před kterými se nelze tak snadno schovat. Když se vylije potok a steče voda z polí, dům a zahradu neuchráníme, když padají velké kroupy, zničí, co mohou. A silný vítr dovede vyvrátit a polámat stromy, odnést střechy, poničit ploty. My však máme za bouřek obvykle největší strach z elektrických výbojů. Proti nim se ale lze bránit nejsnáze. Rozumný člověk uteče před bouřkou z otevřené krajiny, neschová se pod solitérním stromem na kopci, radši zaleze do auta, které funguje jako Faradayova klec. A dům má vybaven funkčním hromosvodem. Jak je to ale se střechami z ocelového plechu?

Bouřka (Zdroj: Shutterstock)
Bouřka (Zdroj: Shutterstock)

Plechová střecha není plošným jímačem blesků

Jak se chová plechová střešní krytina za bouřek? Stejně jako jakákoli jiná, je ale třeba mít na domě instalovaný funkční hromosvod, který svede případný elektrický výboj do země. Sice by vodivost materiálu sváděla k myšlence, že může jít o plošný jímač blesků, není to ale pravda. Především proto, že materiál, kterým může protékat bleskový výboj, musí mít hlavně potřebnou tloušťku. Tu ale běžné plechové střešní krytiny nemají, protože se vyrábí z plechu tloušťky 0,5 – 1 mm. A to je málo.

Bez hromosvodu to nejde (Zdroj: Shutterstock)
Bez hromosvodu to nejde (Zdroj: Shutterstock)

Bez funkčního hromosvodu to nejde. Měl by jej mít každý dům

Ochranu před blesky musí na plechové střeše zajišťovat standardní jímací soustava jako na jakékoli jiné střeše, která je pokryta nevodivou střešní krytinou. Nerezové a pravidelně revidované jímací zařízení by mělo být součástí každé střechy každého domu. Hromosvod navrhuje u nových domů projektant, u starších domů si jej však můžeme nechat z vlastní iniciativy namontovat také.

Plechová střecha (Zdroj: Shutterstock)
Plechová střecha (Zdroj: Shutterstock)

Navíc výrobci plechových střešních krytin vyrábí i doplňky potřebné k uchycení hromosvodu, konkrétně nerezové univerzální příchytky. Montuje se krytinovým vrutem do plochy krytiny nebo se používá jako svěrný klip (např. na hraně lemování nebo rovného hřebene). Zapomenout nesmíme při montáži hromosvodu, že jde o elektrické zařízení, které smí instalovat a revidovat pouze odborník s patřičným oprávněním.

Při instalaci hromosvodu se navíc doporučuje opatřit střechu lávkami a žebříky, které pomohou jak při samotné instalaci hromosvodu, tak při jeho revizích. Důležitý není na střechách jen přístup ke komínu, ale právě i k hromosvodu. Navíc tyto prvky využijeme třeba i pro montáž antény, při odklízení nečekané sněhové nadílky, i při opravě střešní krytiny.

Plechová střecha (Zdroj: Shutterstock)
Plechová střecha (Zdroj: Shutterstock)

A co se silným větrem a krupobitím?

A jak je to s plechovými střechami versus silný vítr a krupobití? Pokud je plechová střecha navržena a položena správně, nemusíme se bát hluku při silných deštích. Horší už je to s krupobitím, ale to je problém všech typů střech. Navíc izolační materiály ve střešní skladbě hluk tlumí. Navíc se některé krytiny pokládají na celé ploše na dřevěné bednění, čímž se eliminuje rozvibrování plechu. Ten je k podkladu pevně přitažen vruty. Neexistuje proto žádný důvod, aby plech za deště a větru rezonoval a způsoboval nadměrný hluk. Při správné montáži a do určité síly větru plechové střechy odolají i tomuto jevu, dokonce lépe než běžné střešní tašky. Ale co s velkými kroupami? V jejich případě je rada jednoduchá, je nutné si střechu připojistit vůči poškození kroupami. Riziko důlků vytvořených dopadem krup nelze vyloučit. Nepůjde sice o vadu funkční, nýbrž jen estetickou, pokud si ale spočítáte, kolik jste za novou střechu zaplatili, připojištění se rozhodně vyplatí.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, lindab.cz

Kroupy na plechové a keramické střeše (Zdroj: Shutterstock)
Kroupy na plechové a keramické střeše (Zdroj: Shutterstock)