Tahle koupelna potřebuje nutnou rekonstrukci. Jen ji pořádně promyslet (Ilustrace: Jiří Březina/DALL-E) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Velký nepřítel je Instagram, Pinterest a podobná média. Klienti se zamilují do nějakého obrázku, i když je jejich koupelna třeba čtyřikrát menší. Někdy si prostě nedají vymluvit, že volně stojící vana v koupelně metr padesát na metr padesát není možná,“ říká designérka Markéta Hlochová v našem podcastu. Na co si dát pozor při rekonstrukci nebo budování nové koupelny?

Rekonstrukce koupelny představuje zásadní krok, který výrazně ovlivní nejen komfort vašeho bydlení, ale i hodnotu celé nemovitosti. V rozhovoru Jany Machové s designérkou Markétou Hlochovou jsme se dozvěděli, na co si při rekonstrukci dát pozor a jaké jsou hlavní trendy v koupelnovém designu.

Poslechněte si celou epizodu podcastu hned teď:

Proč je u koupleny důležité plánování

Klient si musí uvědomit, proč vlastně koupelnu mění. Buď je důvodem stavební porucha, například zatékající voda nebo plíseň, nebo chtějí modernizovat zastaralý design,“ vysvětluje Markéta Hlochová. Zároveň upozorňuje, že pokud už koupelna technicky nevyhovuje, je potřeba se na začátku zaměřit na odstranění problému.

Designérka Markéta Hlochová (vlevo) byla hostkou podcastu Jany Machové (Foto: Jana Machová)
Designérka Markéta Hlochová (vlevo) byla hostkou podcastu Jany Machové (Foto: Jana Machová)

Po patnácti letech se klienti často vrací kvůli změně designu,“ říká Hlochová a dodává, že plánování pomůže předejít nečekaným překvapením během realizace. Upozorňuje také na důležitost technického zhodnocení možností přesunu prvků, jako je vana nebo sprchový kout. K tomu je nezbytné přizvat odborníka, například řemeslníka, který rozhodne, co je technicky možné.

Jaké jsou současné trendy designu koupelen?

Ačkoliv jsou designové trendy důležité, je třeba přizpůsobit je svým vlastním potřebám a hlavně prostoru. „Stále přetrvává trend šedých betonových koupelen doplněných o imitaci dřeva,“ vysvětluje Hlochová. I když v Itálii už šedou považují za překonanou, u nás je stále velmi populární. K dalším trendům patří imitace mramoru a kamenů, přičemž novinkou jsou tzv. „onyxy“, tedy barevnější a pestřejší dlaždice.

Designérka také upozorňuje na vzestup matných povrchů. „Díky matu působí mramorové koupelny méně okázale a mají jemný, sametový vzhled,“ popisuje. Pokud však chcete něco opravdu nadčasového, je šedá v kombinaci s dřevem stále sázkou na jistotu.

Technické aspekty a úskalí rekonstrukce koupelny

Při rekonstrukci je důležité si uvědomit, že ne vše lze změnit tak, jak byste si představovali. „U domů můžeme odpady tahat stropem, což nám dává větší volnost,“ říká Markéta Hlochová. U bytů, zejména v panelových domech, je však situace komplikovanější. Třeba přesuny toalety nebo sprchového koutu mohou být dokonce technicky nemožné (pokud tedy nechcete zasahovat do stěn sousedních bytů).

Je také důležité myslet na to, že Instagram a Pinterest jsou sice skvělými zdroji inspirace, ale ne vždy jsou zobrazené prvky vhodné do menších koupelen,“ upozorňuje Hlochová. Některé populární prvky, jako například volně stojící vana v koupelně o velikosti 1,5 x 1,5 m, jsou často zcela nepraktické.

Instagram a Pinterest jsou sice skvělými zdroji inspirace, ale ne vždy jsou zobrazené prvky vhodné do menších koupelen (Ilustrační foto Pinterest/Jiří Březina)
Instagram a Pinterest jsou sice skvělými zdroji inspirace, ale ne vždy jsou zobrazené prvky vhodné do menších koupelen (Ilustrační foto Pinterest/Jiří Březina)

Připravte si peníze

Markéta Hlochová také doporučuje, aby si lidé na rekonstrukci vyhradili dostatek prostředků. „Dnes už nelze koupelnu zrekonstruovat levně. Pokud se rozhodnete pro kvalitní materiály a technická řešení, vydrží vám koupelna mnoho let a vyhnete se nečekaným výdajům v budoucnu,“ říká designérka. Nezapoměňte si poslechnout celou epizodu a dozvědět se zajímavé detaily, které se vám před rekonstrukcí koupelny budou rozhodně hodit!