Ať již sklízíte jahody ve své zahrádce, kupujete je v obchodě či od pěstitelů a nebo plánujete vyrazit na samosběr, tyto lahodné a vyhledávané plody nemají dlouhou trvanlivost, musí se rychle zpracovat. Přesto však lze životnost jahod prodloužit. Tedy dobu od jejich sklizně až po zpracování. Jak na to?
Základem je opatrný výběr
Udržet si co nejdéle chutné čerstvé jahody, toto šťavnaté ovoce, je důležité. A na začátku je samotný výběr plodů. Ideální je sklizeň ve vlastní zahrádce a nebo samosběr. Každou utrženou jahodu si prohlédnete, do košíku si nedáte žádnou pomačkanou, potlučenou, nahnilou a nebo přezrálou. Proč byste to také dělali. Kupování jahod v obchodech pak již nese jistá rizika, ale při opatrném výběru toho doma také nebudete příliš vyhazovat. Ovšem v tomto případě je zpracování nutné bezprostředně.
Zdravotní účinky jahod
Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce. Navíc obsahují mnoho vitamínů včetně vitamínu C, antioxidantů, draslíku, hořčíku, vlákniny, ale také vody (až 90 %). Pomáhají zlepšit zrak, snížit vysoký krevní tlak, posilují imunitu a jsou i prevencí kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny. Z jahod si také připravíme lahodný jahodový čaj, který pomáhá zmírnit příznaky dny, zpomaluje stárnutí, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a má stahující účinek pro svůj vysoký obsah taninů.
Za všechno může voda
Některé zdroje dokonce „ordinují“ jahodové detoxy, trvající několik dní, kdy jahody pročistí a odvodní naše tělo a také nastartují hubnutí. Navíc jsou dávným romantickým symbolem a dokonce symbolizují i luxus. Ovšem právě pro vysoký obsah vody a svou měkkost jsou jahody náchylné na otlačení, zapaření a hnilobu. Prostě mnoho nevydrží. Jak tomu zabránit?
Bez stopky ani ránu! Tedy jahodu.
Pravidlem číslo 1 je stopka. Platí to pro mnohé ovoce i zeleninu, stopka je totiž hrází, byť titěrnou. Při odtržení stopky vytvoříme na jahodách ránu, kterou začíná oxidace, a která se stává vstupní branou pro hniloby. Bez stopky prostě ani ránu, každá jahoda musí mít před uskladněním stopku Byť je toto uskladnění velice krátké! Jahody zásadně zbavujeme zelené stopky až bezprostředně před konzumací a nebo zpracováním. Stopka plody chrání a prodlužuje jejich životnost.
Stálé třídění plodů
Dalším pravidlem, přes které „nejede vlak“, je nemilosrdné a neustálé třídění jahod. Jakmile na jakémkoli plodu spatříte byť jen drobounký zárodek plísně, na kompost s ním! Plíseň se totiž po jahodách šíří tak rychle, že se nebudete stačit divit. Zapomenete jahody, byť dobře opláchnuté a oschlé, v tenké vrstvě na sobě, na dva, tři dny v lednici? Hotová katastrofa! I když na sobě žádnou plíseň neměly.
Babský trik s octem
A pak se nabízí ještě jeden trik, babská rada, která by měla fungovat. Jejím hlavním protagonistou je ocet. Doporučuje se jahody omývat roztokem z vody a octa v poměru cca 1:100 (250 ml octa na 2,5 l vody). Čistou vodou dobře opláchnuté jahody se stopkami do roztoku ponoříme na několik minut a poté opět pořádně opláchneme čistou vodou a položíme na papírovou utěrku, aby oschly. Pak již jahody nevracíme do krabičky a nebo bedýnky či košíku, ale necháme je ležet vedle sebe, nikdy ne na sobě. A vždy na papírové utěrce či ubrouscích. Takto by nám jahody měly vydržet nejdéle. Přesto ale průběžně kontrolujeme jejich stav a na více jak několik dní životnost jahod neprodloužíme. V každém případě doporučujeme co nejrychlejší konzumaci a nebo zpracování (kompot, marmeláda, kynuté knedlíky s jahodovou polevou, jahodami plněné tvarohové knedlíky, jahody s cukrem a sladkou smetanou apod.).
Zamrazení... a sušení
Zaručenou metodou uchování jahod je pak jejich zamrazení (chladnička nestačí), ovšem vzdáme se tak čerstvosti a mnoha cenných látek v jahodách. Chuti a vody však nikoli. A nakonec je také možné jahody nakrájet na plátky a usušit v sušičce. Však jsou sušené jahody součástí mnoha výrobků na trhu. Sušte však opatrně, déle a na nižší teplotu.