Dotaz: Dobrý den,
babička má 5 vnoučat po dvou zemřelých synech. Chce svůj byt v osobním vlastnictví dát dvěma vnučkám, které se o ni starají. Může být taková darovací smlouva po její smrti napadena zbývajícími zákonými dědici ? Četla jsem něco o možném započtení daru, ale když je hodnota zbývajícího dědictví nulová ? Bylo by lepší byt od babičky odkoupit ?

Odpověď

Darování je dobrovolný úkon, kdy záleží pouze na vůli obou stran. Byt je možno darovat do podílového spoluvlastnictví jen pokud s tím obě obdarované souhlasí. Takovýto dar by se v případě smrti dárce započetl na jejich dědické podíly pokud by šlo o dědění ze zákona nebo pokud by to bylo výslovně uvedeno v závěti. Pokud bychom např. uvažovali, že hodnota bytu je 500.000,- Kč a hodnota ostatního majetku v dědictví je např. 50.000,- Kč, pak se mezi dědice rozdělí 550.000,- Kč, tj. 110.000,- Kč na jednoho dědice. Ty dědicové, kteří nemají žádné zápočty obdrží 1/3 z 50.000,- Kč, neboť na jejich podíl lze rozdělit pouze tuto částku. Samozřejmě je možné se dohodnout i jinak nebo může dárkyně také sepsat závěť a celou věc vyřešit jiným způsobem.

Pokud by došlo k odkoupení bytu, tak nedochází k žádným zápočtům vůči dědictví (pokud by babička ty peníze nedarovala mezi některá vnoučata) a předmětem dědictví je pouze majetek babičky (včetně případného zisku z prodeje).

Při prodeji i darování je také třeba zvážit daňové aspekty.

Barbora Treppeschová