Dota z: Před uzavřením manželství zdědil manžel domek v hodnotě 3000,-kčs. Během manželství byl zrekonstruován a nyní jeho cena činí 600000,-kč. Může manžel nyní darovat či prodat tento dům milence bez mého souhlasu? A v případě rozvodu mám nárok na polovinu částky z rekonstrukce?

Odpověď

Vzhledem k tomu, že manžel dům zdědil, předpokládáme, že má dům doposud ve svém výlučném vlastnictví. Manžel je jako výlučný vlastník uvedené nemovitosti oprávněn v mezích zákona s předmětem svého vlastnictví svobodně nakládat, tedy i převést ho úplatně či bezúplatně na jinou osobu.

V případě, že by došlo k rozvodu manželství, a tím i k zániku společného jmění manželů, provádí se následně jeho vypořádání. Vypořádání společného jmění manželů je možno realizovat dohodou nebo rozhodnutím soudu a pokud nebude vypořádání provedeno jedním z těchto způsobů, platí po uplynutí tří let od zániku společného jmění manželů pro způsob jeho vypořádání zákonná nevyvratitelná domněnka. Při vypořádání společného jmění manželů je ve smyslu ust. § 149 odst. 2 občanského zákoníku, každý z manželů povinen nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho ostatní majetek. Pokud tedy došlo k Vámi uváděnému zhodnocení domu ze společného jmění manželů, máte právo požadovat v rámci jeho vypořádání, aby Vám byla uhrazena polovina toho, co bylo na rekonstrukci a zhodnocení domu vynaloženo ze společného majetku. Uvedený nárok se však pochopitelně promlčuje od právní moci rozsudku o rozvodu v dané promlčecí lhůtě.

Pro podrobnější odpověď či zvážení dalšího postupu by bylo potřeba znát podklady a bližší informace o dané konkrétní záležitosti a skutečných okolnostech.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář