Dotaz: Nástřešní přívod elektřiny

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak je to s nástřešním přívodem elektřiny, pokud rekonstruji střechu a potřebuji ho demontovat. Vzhledem k tomu, že mám střechu v havarijním stavu, rozhodl jsem se k rekonstrukci včetně krovů a štítové zdi. Mám stavební povolení. Bohužel na štítové zdi je připevněn přívod elektřiny, který musím demontovat. Po podání žádosti u rozvodných závodů, mi však technik sdělil že vše budu muset financovat já a lze to realizovat jen sloupem, který mě přijde na cca 70.000. Bohužel nyní však nemají čas a nejdříve začnou s pracemi až příští Jaro ?
je toto možné ? jak mám postupovat ? střecha je v havarijním stavu a hrozí že v zimě může dojít k jejímu poškození. Kdo v tomto případě bude přeložení financovat ? požadoval jsem demontáž a po rekonstrikci střechy znovu zapojení jako nyní, během rekonstrukce však potřebuji přívod elektřiny zachovat.

Odpověď

Podle energetického zákona jste povinen neprovádět žádné zásahy do zařízení jimž prochází elektřina bez souhlasu provozovatele distribuční soustavy.
Ve Vašem případě by možná bylo možné umístit náhradní zdroj, který by byl propojen s přenosovou soustavou, ale pouze opět se souhlasem provozovatele. Nemůžete však být nad míru nutnou obtěžován. Pokud dojde ke způsobení škody v příčinné souvislosti s nepřeložením el. vedení, pak ji můžete nárokovat.
Financování nutných nákladů spojených s dočasným přeložením však je možné po Vás požadovat, avšak zřízení zcela nového sloupu na vlastní náklady, který by poté přešel na provozovatele je pravděpodobně přehnaný požadavek.Jste sice povinen strpět vedení elektřiny na své nemovitosti, ale k tomuto vedení by mělo být zřízeno věcné břemeno, které samozřejmě může být i za úplatu.
Bohužel Vám ale nezbyde než vyjednávat s provozovatelem o možných dalších řešeních.

Barbora Treppeschová