Dobrý den,
na našem pozemku jsme našli odstavený vrak automobilu. Policie nám sdělila, že auto bylo na pozemek postaveno za její účasti - řidič neměl oprávnění a auto bylo ve špatném technickém stavu, proto mu hlídka policie odebrala i SPZ a odstavila auto na nejbližším místě. Policie se domnívá, že se jedná o náš problém, protože místo není oplocené a označené jako soukromý pozemek se zákazem vstupu. Jak máme postupovat při odstranění auta?

Odpověď

Pokud movitá věc není Vaše pak musíte požádat jejího vlastníka o její odstranění. Pokud tak nechce učinit nebo pokud jej neznáte, pak si budete k manipulaci s touto věcí vyžádat souhlas soudu popř. byste mohli požadovat od obecního úřadu obnovení pokojného stavu podle §5 občanského zákoníku.
Pokud by však bylo možno automobil ( a to při odstranění SPZ lze) považovat za vrak popř. za překážku silničního provozu, pak byste mohli požadovat po policii jeho odtažení na náklady vlastníka vozu. Bohužel každá obec odtahování vraků upravuje vlastními předpisy, a proto Vám navrhuji abyste nejprve jednali s obecní policií o možnosti odtahu vozidla.

Barbora Treppeschová