Dotaz: Dobrý den, otec se synem vlastní pozemek, na kterém stavějí dvojdomek. Před kolaudací by chtěli tento pozemek rozdělit na dvě poloviny tak, aby každý vlastnil jednu polovinu a byl zapsán v KÚ jako jediný vlastník. Prosím poraďte jak postupovat. Geometrické zaměření zajistí, ale dál ? Jedná se o převod ideálních polovin, jak je to s daní z převodu nemovitostí ? musí ji platit, když už jednou platili za celý pozemek při koupi ? Za Vaši odpověď děkuji.

Odpověď

Nejprve je třeba pozemek nechat rozdělit na dva. Pokud je pozemek ve spoluvlastnictví dvou osob stačí pak sepsat dohodu o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví, podle které připadne do vlastnictví jednoho jedna část a do vlastnictví druhého druhá část. Pokud chcete zapsat vlastnictví ke každému zvlášť, tak ve smlouvě o zrušení a vyp. spoluvlastnictví je třeba odkázat na geometrický plán a rozhodnutí o rozdělení pozemku.
Nijak se nezmiňujete o otázce rozdělení domu na dvě samostatné části, což však bude nutné také vyřešit.
Pokud jde o daňovou otázku, tak při rozdělení spoluvlastnictví přichází v úvahu úhrada darovací daně, avšak pouze v případě, že by spoluvlastník nabýval více než činil jeho spoluvlastnický podíl. Jinak se při bezúplatném reálném rozdělení spoluvlastnictví daň nehradí.

Pro zpracování veškeré smluvní dokumentace doporučuji navštívit advokáta, který s Vámi také vyřeší otázku vlastnictví dvojdomku.


Barbora Treppeschová