Existuje na 70 druhů jedlí, u nás se však pěstuje zhruba polovina z nich a také zhruba 30 kultivarů. Většina mladých jedlí má vzhled vánočního stromečku, tedy tvoří přeslenitě uspořádané pravidelné větve, které mají tvar kužele. V dospělosti mohou jedle dorůst několika metrů. Pokud k tomu nemáme uzpůsobenou zahradu, rozhodneme se při výběru pro zakrslý nebo pomalu rostoucí druh. Jedle obvykle tvoří páskovité jehlice, které jsou měkce kožovité. Jehlice jsou tmavě zelené, zelené nebo stříbřité, na rubu mají obvykle šedou na bílou barvu. Oválné šišky rostou vždy vzpřímeně a zejména na hořejších větvích. Dozrávají obvykle během doby rozmnožování a později se rozpadnou. Mohou být zelené, hnědé nebo purpurové.

Charakteristika rostliny

Odrůdy: A. forrestii - tvoří tmavě purpurové šišky;

A. recurvata (jedle křivolistá) - válcovitý růst je zakončen špičkou;

A. alba (jedle bělokorá) - válcovitá koruna má tvar kužele, tvoří tmavě zelené jehlice. Šišky mohou být až 20 cm velké a mají hnědou barvu.

A. magnifica (jedle nádherná) - výhony jsou žlutozelené, jehlice sivě zelené otáčející se srpovitě vzhůru.

A. procera (jedle stříbrná) - nese hnědé šišky;

A. fargesii (jedle Fargesova) - tvoří červenohnědé výhony a tmavě zelené jehlice, které jsou zespodu stříbřitě bílé.

A. pinsapo (jedle španělská) - tvoří válcovité výhony, jehlice jsou ostnité;

A. koreana (jedle korejská) - roste pomalu, krátké jehlice jsou tmavě zelené jehlice, zespodu bílé. Tvoří purpurové šišky.

A. grandis (jedle obrovská) - dorůstá až 30 m a roste poměrně rychle. Výhony mají petrolejově zelenou barvu, jehlice jsou tmavě zelené a lesklé.

A. firma (jedle japonská) - válcovitá koruna má tvar kužele, barva jehlic je světle zelená;

A. venusta (jedle kalifornská) liší se výrazně od ostatních druhů, tvoří válcovitý tvar. Jehlice jsou ostré a pichlavé, šišky mají válcovitý tvar.

A. concolor (jedle stejnobarvá) - tvoří pravidelný válcovitý tvar, měkkoučké jehlice mají tvar prhnutého luku, mají stříbřitou barvu.
Původ: mírný a subtropický pás severní polokoule
Druh: jehličnan, stálezelený strom
Typ listu: malé listy, stále zelené
Kvete: Kvete od května do června nenápadnými květy.
Výška: 50 - 300 cm
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Použití: Jedle vynikne jako solitéra v zahradě nebo v parku.
Trvanlivost: Je to vytrvalá rostlina.
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: normální zahradní ze
Náročnost na pěstování: bez nároků
Doba květů: květen, červen

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Pro pěstování je vhodné slunné i polostinné stanoviště.
Voda: Rostlina dobře snáší suché stanoviště. Delší přemokření nesnáší.
Množení: Množíme výsevem, kultivary roubováním, přičemž nejčastější podnoží je A. cephalonica nebo A. alba.
Přesazování: Přesazování rostlině nesvědčí.
Zemina: dobře propustná půda

Články na téma Jedle, strom


Jak si vybrat vánoční stromek v květináči

Jak si vybrat vánoční stromek v květináči

Umělý i řezaný vánoční stromek mají své stinné stránky. Umělý nevoní, řezaný opadává a zaneřádí byt jehličím. To jsou nejčastější důvody, proč mnozí zvolí stromek živý.

Výhody a nevýhody vánočních stromků řezaných a umělých

Výhody a nevýhody vánočních stromků řezaných a umělých

Smrky vynikají hustotou krátkých jehlic, množstvím větviček, plnější korunou. Borovice nese v každém svazečku jen pár jehlic, ale dlouhých. Produkuje tedy méně odpadu a také o dost déle vydrží. Jedle kombinuje kompaktnost smrku s odolností borovice. Je ale z této trojice nejdražší. Po dvou až třech Vánocích a shánění stromků si snadno spočítáte, že by vám vyšel levněji stromek umělý. A jaké jsou další výhody a nevýhody?