Ačokča, mexická okurka, oblíbená rostlina peruánských Indiánů. Znáte ji?
Ačokče se u nás též lidově říká paprikookurka, stonky této popínavé liány dorůstají až do sedmi metrů a plody chutnají po paprikách, okurkách a hrášku. Jak ačokču pěstovat?
Ačokča (Cyclanthera pedata) je tykvovitá liána rodu korila (Cyclanthera), jejíž tenké, rozvětvené lodyhy nesou laločnaté listy podobné listům například konopí. U nás si našla velkou oblibu pro svou neskutečnou plodnost, pokud dostane dostatek živin a vody. Už od malého semenáčku ačokča vyžaduje pevnou oporu, po které se pne, proto nezapomeňte umístit například dlouhý klacík i do malých květináčů, ve kterých si budete předpěstovávat sazenice.
V Peru je ačokča dodnes používána jako základní potravina a k léčbě řady onemocnění. Ačokča je totiž plodina, která zabraňuje stárnutí buněk. Ačokča se používá k léčbě onemocnění dýchacích cest, hypertenze, aterosklerózy, diabetes nebo gastrointestinálních poruch.
Původ: | Pochází z Jižní Ameriky. |
Druh: | Jednoletá popínavá rostlina. |
Typ listu: | laločnaté |
Barva listu: | zelené |
Barva květu: | bílá, žlutá |
Odolnost: | nemrazuvzdorná |
Vlhkomilnost: | vlhko |
Substrát: | normální zahradní ze |
Náročnost na pěstování: | bez nároků |
Stanoviště: | Slunné stanoviště. |
Teplota: | Teplomilná rostlina, je citlivá na přízemní mrazíky. |
Voda: | Zálivka - vydatná, každodenní. |
Vlhkost: | Ke správnému růstu potřebuje vlhké a teplé prostředí a proto se skvěle hodí pro pěstování ve skleníku. |
Hnojení: | Dostatečné a pravidelné hnojení, protože bez toho se nedočkáte toho hlavního a to plodů. Používáme hnojivo na plodovou zeleninu. |
Sadba: |
Ačokču můžeme pěstovat ze semen. V našich podmínkách ačokču nejlépe předpěstujeme ve fóliovníku, skleníku nebo na okenním parapetu podobně jako okurky nebo papriky. Ven ji vysazujeme až v květnu, kdy pomine nebezpečí jarních mrazíků. Pokud ji nechcete předpěstovat doma, vysejte ji ven na záhon až v květnu po již zmíněných jarních mrazících.
Stejně jako u běžných odrůd okurek, i zde se doporučuje semenáčky umístit do plastových kelímků od jogurtu, které budou mít otvor na dně. Můžeme je sázet rovnou do země, ale doporučujeme je nejdříve sázet do kelímků, v nichž vyklíčí. Vypěstované malé rostlinky se vysazují k opoře a na jižní stranu zahrady, kde je poměrně teplo během celého dne. Rostlina vyžaduje humózní, propustný substrát. Ačokču pravidelně přihnojujeme a zaléváme, protože je náročná na živiny a zálivku. |
Zemina: | Zahradnický substrát s přídavkem kompostu. |
Škůdci: | Netrpí na škůdce. |
Choroby: | Na rozdíl od velmi příbuzné okurky totiž netrpí na napadání plísněmi ani jinými, pro ni smrtelnými chorobami. |
Chuť ačokčy je obtížné přesně popsat, protože se může lišit v závislosti na způsobu přípravy a stupni zralosti plodu. Obecně se o plodech ačokčy říká, že jejich chuť není příliš výrazná, ale mají mírně sladkou a osvěžující chuť s jemnými okurkovými tóny, což je důvod, proč je někdy přirovnávána k okurkám. Textura plodu je křupavá a šťavnatá, což přidává na její přitažlivosti jakožto svěží zelenině vhodné pro letní saláty. Plody ačokčy lze konzumovat jak syrové, tak i vařené. Když jsou syrové, jsou skvělé nakrájené do salátů nebo jako součást zeleninových směsí, kde jejich mírně sladká a osvěžující chuť vynikne. Vařené plody mají tendenci být měkčí s mírnější chutí, což je činí vhodnými pro plnění masem, zeleninou nebo sýrem, podobně jako papriky. Ačokča také může absorbovat chutě z jiných ingrediencí, s nimiž ji vaříte, což jí umožňuje dobře se kombinovat s širokou škálou koření a omáček. Díky této vlastnosti je oblíbenou ingrediencí v mnoha jídlech, kde může doplnit nebo zvýraznit chutě ostatních součástí pokrmu.
Plody ačokčy jsou obvykle připraveny k sklizni asi 2-3 měsíce po výsadbě, když dosáhnou délky 10-15 cm a jsou stále zelené a pevné. Pokud plody zůstanou na rostlině příliš dlouho, mohou se stát vláknitými a méně chutnými. Po sklizni můžete ačokču uchovávat v chladničce po dobu až 2 týdnů. Ačokču lze také nakládat nebo zamrazit po předchozím blanšírování.
Ačokče se u nás též lidově říká paprikookurka, stonky této popínavé liány dorůstají až do sedmi metrů a plody chutnají po paprikách, okurkách a hrášku. Jak ačokču pěstovat?
Pokud chcete pod pergolou dostatek stínu, je nejlepší nechat ji popnout liánami. Jaké ale vybrat?
Treláže jsou především funkční opory pro popínavé rostliny. A právě v zimě je vhodná doba, kdy se můžeme připravit na další sezónu v zahradě. Třeba stavbou dřevěného pařeniště, ale i právě treláží.