Broskvoně jsou velmi oblíbené pro svoje chutné plody, které jsou bohaté na draslík, sodík, vápník, fosfor, horčík a vitamíny C, A1, E, B1, B2 a B9. Sladkost tedy podíl cukrů v plodu ovlivňuje doba sklizně a výše úrody. Broskvoně nerostou jako typické stromy, ale dá se říci jako keře. Z praktických důvodů se však pěstují nízkomeny o výšce kmene 60 - 90 cm. Pokud pěstujeme vřeteno nebo palmet, je koruna tvořena centrální větví, na které pěstujeme postranní výhony.

Pro broskvoně jsou typické kopinaté listy světle zelené barvy. Existují však i druhy se stříbřitým nebo zelenooranžovým odstínem listů. Okraje listů jsou pilovité. Na jednoletých výhonech se objevují na jaře květní a listové pupeny. Tvar květů je podle druhu miskovitý nebo zvonkovitý. Květy nesou nejrůznější odstíny růžové, nejsou však nikdy bílé. Květy broskvoní jsou citlivé na jarní mrazíky, které mohou květy poškodit a znehodnotit pozdější úrodu. Broskvoň je samosprašná rostlina, tzn. že není třeba do její blízkosti vysazovat druhý strom. Po odkvětu rostlina tvoří plody - peckovice. Plod je obalen slupkou, která je podle druhu plodu plstnatá nebo hladká. Pod slupkou se ukrývá šťavnatá dužnina a tvrdá pecka ukrývající semeno.

Podle plodu broskovně dělíme na 4 skupiny:
pravé broskve - vyznačují se plstnatou slupkou, pecka jde dobře oddělit od dužniny; tvrdky - slupka je plstnatá, dužnina jde oddělit od pecky velmi špatně; bryňonky - hladká slupka, pecka jde špatně oddělit od dužniny; nektarinky - hladká slupka, pecku je možné snadno oddělit od dužniny

Při sklizni je důležité vystihnout pravý čas, aby byly sklizené plody co nejkvalitnější. Pokud plody sklidíme brzy, budou tvrdé a málo sladké, příliš pozdní sklizeň vede k rychlému kazení plodů. Broskve jsou náchylné na otlačení.

Pro podnože se hodí Saint Julien A, BD-SU-1, M Daman C atd. Pro broskvoně je typické, že se neroubují, ale očkují. Je to způsob vegetativního množení, kdy se nová část rostliny (pupen - očko) přenesou na rostlinu, která je pro rostlinu podnoží a tvoří kořenový systém. Očkovat je možné podnože tak, že z pecek vypěstujeme semenáče na místě, kde chceme, aby rostl strom. Rostlina se už nebude přesazovat. Vzrostlé semenáče v létě naočkujeme, na zimu přikryjeme chvojím. Na jaře podnož seřízneme nad očkem. Nový výhon rostoucí z očka zabezpečíme tak, aby se nezlomil. Až doroste výšky 50 cm, seřízneme ho, aby se kmen větvil.

Charakteristika rostliny

Odrůdy: Redhaven - plod tvoří žlutá dužnina, která jde dobře od pecky. Zraje na začátku srpna.

Envoy - plody jsou velké, dužnina je žlutá a jde dobře od pecky;

Sunhaven - tvoří žlutou dužninu, pecka je částečně oddělitelná od dužniny;

Krasava - bělomasý druh vynikajicí chuti;

Harbrite - velmi odolný druh proti mrazům, dužnina je žlutá a je částečně odlučitelná od pecky
Původ: Čína
Druh: ovocná dřevina
Typ listu: kopinaté, zubovité
Barva listu: zelené
Barva květu: růžová
Kvete: Kvete v květnu.
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování, je pouze citlivá na jarní mrazíky a na stanoviště.
Použití: Plody se hodí k zavařování, k přímé konzumaci nebo do dezertů.
Tvarování / řez: Po výsadbě provádíme řez tak, že vybereme 3 - 4 hlavní výhony, které jsou pravidelné a rozložené do stran. Tyto výhony silně zkrátíme. Nad nejvyšším výhonem kmínek seřízneme. Pokud má rostlina slabě vyvinuté výhony, zkrátíme je těsně u kmínku na nejspodnější pupen. Kmínek by měl mít požadovanou výšku, na kterou jej zkrátíme. Zákrsek zkracujeme na 50 cm, čtvrtkem na 1 m.

Druhý rok po výsadbě se na jaře zkracují výhony, které vyrostly v předešlém roce. Výhony rostoucí dovnitř koruny seřezáváme. Rostlina by měla v druhém roce 3 - 4 ramena rozvětvit na 6 - 8 větví.

Třetí rok po výsadbě zkracujeme o 1/3 prodloužené výhony ramen.

V dalších letech seřezáváme vždy odplozené výhony. Pokud ramena dosáhnou 1,5 m, zkracujeme je na 4 - 6 pupenů. Větší rány ošetřujeme vždy štěpařským voskem.
Trvanlivost: Je to vytrvalá rostlina.
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: normální zahradní ze
Náročnost na pěstování: středně
Doba květů: květen

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Broskovním se daří na teplém, slunném stanovišti. Ideální je pěstování u jižní zdi domu.
Teplota: Teplotní skoky na jaře rostlině nesvědčí. Na jarní mrazíky jsou citlivá poupata a květy, které rostlina může dokonce shodit. Poupata snesou teploty až -6 stupňů, vykvetlé květy -4 stupně. Ochranou před jarními mrazíky se v sadech aplikuje např. vyhřívání.
Voda: V době odkvětu do tvorby plodů je rostlina nejvíce náročná na zálivku. Vydatně zaléváme zejména od května do srpna.
Hnojení: V době květu a plození hnojíme dusíkatými hnojivy. Na pozdim hnojíme hořčíkem a draslíkem.
Množení: Množení je možné výsevem nebo dřevitými řízky.
Sadba: Broskvoně je nejlepší vysazovat na jaře. Podzimní výsadba nebývá úspěšná, stromky často trpí mrazem. Ihned po výsadbě provádíme řez.
Škůdci: Přenašeči šárky jsou mšice, které je účinné hubit např. přípravky Zolane WP a Zolane 35 EC.

Nejčastější a nejznámější houbovou chorobou je kadeřavost broskvoní. Vyznačuje se znetvořením listů, které jsou zkadeřené a později černají a zasychají. Brzy na jaře v době nalévání pupenů aplikujeme postřik např. Kuprikol 50 nebo Champion 50 WP.

Listy potažené bílým povlakem jsou příčinou napadení padlí broskového, které také napadá letorosty, které praskají a deformují se. Koncem května aplikujeme přípravek např. Sulikol K. Postřik se po týdnu opakuje.

Napadení květů a letorostů způsobuje deštivé počasí a mechanické poškození plodů krupobitím. Plody jsou citlivé na napadení moniliovou spálou. Ochrana plodů se provádí v době kvetení např. přípravkem Rovral 50 WP.
Choroby: Skvrny na listech jsou příčinou napadení šárky, plody jsou deformované. Napadené stromy se likvidují.

Články na téma Broskvoň


Jak bojovat s kadeřavostí broskvoní

Jak bojovat s kadeřavostí broskvoní

Již v předjaří respektive časně zjara patří ochrana broskvoní před kadeřavostí k prvním zahrádkářským činnostem. A opravdu se nevyplatí ji podceňovat.

Jak provádět jarní postřiky ovocných stromů

Jak provádět jarní postřiky ovocných stromů

První postřiky ovocných dřevin se provádí ještě než naraší pupeny. Postřiky se však vybírají podle druhu ovocných dřevin a podle typu jejich napadení. Nejčastější je ochrana před houbovými chorobami.