Bez černý - plevel, nebo ovocný keř a léčivka?
Proč pěstovat bez černý na zahradě a nebo alespoň sbírat v okolí našeho bydliště jeho květy a plody? Věděli jste, že bez vyžene ze zahrady krtky a hlodavce?
Černý bez roste jako keř nebo jako strom dorůstající výšky 3 - 7 m. Pro bez je typická nepříjemně zapáchající borka výhonů. Listy tvoří lichozpeřené, obvykle s pěti vejčitými lístky. Mají zelenou barvu. Od června do července kvete bílými květy s pětičetnou korunou, uspořádané v latách připomínající rozevřený děštník. Květy silně voní. Plodem jsou lesklé peckovice - bezinky obsahující pecky. Bobule jsou tmavě modré.
Rostlina se v našich podmínkách hojně vyskutuje na okrajích lesů, na pastvinách, křovinách, ale najdeme ji také růst volně za svým plotem. Roste bujně až do výšky 1600 m.n.m.
V lidovém léčitelství se využívají všechny části rostliny. Je to právě černý bez, kolem kterého se od pradávna splétalo mnoho mýtů. V dávných dobách byl považován za ochránce domu a kde rostl, nesměl se pokácet nebo nikterak poškodit. Na jaře se využívá výtažek z listů k rozproudění látkové výměny.
Květy
Čaj z květů je osvědčeným prostředkem pro snižování teploty. Květy se vždy sbírají suché. Velice oblíbené jsou květenství máčené v těstíčku a následně smažené - tzv. kosmatice. Z květů je také možné připravit bezovou šťávu. Sirup připravíme tak, že 12 velkých květů dáme do 3,5 litru studené převařené vody spolu s kyselinou citronovou (70g) a 2 citrony pokrájenými na kolečka. Takto ponecháme bez 24 hodin uležet. Druhý den, směs vymačkáme a zcedíme. Přidáme 3 kg cukru, který necháme ve směsi za tepla rozpustit. Plníme do lahví. Sirup je připraven k okamžitému použití. V lednici vydrží zhruba měsíc. Jinak je třeba jej konzervovat.
Bobule
Bobule obsahují velké množství vitamínů a minerálů.Šťáva z bobulí posiluje jak imunitní systém, má zklidňující účinek a urychluje látkovou výměnu. Napomáhá také udržet pružnost stěn krevních cév. Bobule se sbírají v době zralosti, tj. v srpnu až září.
Šťáva lisovaná z plodů se využívá jako potravinářské barvivo. Dřeň zbavená pecek se v potravinářském průmyslu používá jako náhražka dražšího ovoce. Bezinky našly uplatnění i při výrobě likérů.
Druh: | léčivá rostlina |
Typ listu: | roztřepené či vícetvaré |
Barva listu: | zelené |
Barva květu: | bílá, krémová |
Kvete: | Kvete od června do července. |
Výška: | 300 - 700 cm |
Tvarování / řez: | Při pěstování je vhodný prořez starých větví, který se provádí na podzim. |
Odolnost: | mrazuvzdorná |
Vlhkomilnost: | normální |
Substrát: | normální zahradní ze |
Náročnost na pěstování: | vše |
Doba květů: | červen, červenec |
Stanoviště: | Rostlině se daří nejlépe na slunném stanovišti. |
Množení: | Množení je možné semeny. O volné množení v přírodě se postarají ptáci. |
Černý bez potřebuje pravidelnou zálivku, ale ne příliš mokrou půdu, takže zalévejte mírně, když je půda suchá na dotek.
Plody černého bezu jsou nejlepší ke sklizni v pozdním létě až raném podzimu, když jsou plně zralé a tmavě černé.
Proč pěstovat bez černý na zahradě a nebo alespoň sbírat v okolí našeho bydliště jeho květy a plody? Věděli jste, že bez vyžene ze zahrady krtky a hlodavce?
Černé jeřabiny jsou vlastně jednou ze superpotravin a naprostým právem. Jeřáb černý, temnoplodec a nebo také aronie býval dosti běžnou dřevinou. A plody byly velice oblíbené. Připravíte z nich chutný a zdravý džem a nebo třeba likér. Že ve své zahradě aronii ještě nemáte? Je nejvyšší čas tuto “chybu“ napravit. Spolu s muchovníkem, černým rybízem, borůvkami včetně kanadských, zimolezem kamčatským, černým bezem a ostružinami vytvoří černě plodící armádu zdraví.
Mnozí to zažili na vlastní kůži, vysoký nedoplatek za elektřinu, který absolutně nemohl odpovídat reálné spotřebě. A vida, okrádá mě můj soused. Jev bohužel ještě stále zcela běžný, obzvláště v nájemních domech a domech o více vlastnících. Jak se bránit?