Estragon je oblíbený především ve francouzské, španělské a balkánské kuchyni, kde nesmí chybět. V dávných dobách lidé věřili, že je estragon vzácnou bylinkou, která pomáhá při uštknutí hadem. Využívá se k aromatizaci vinného octa snítkem rostliny nebo ke konzervaci většího množství estragonových listů v octě. Takto uchovaný estragon můžeme využít do sýrů, obložených chlebíčků atd. Používá se na dochucení omáček, másel, k lososu a k masu. K pokrmům se přidává na poslední chvíli, jinak tepelnou úpravou ztrácí chuť.

Na slunném stanovišti rostlina dorůstá až 1 m a dobře se větví. Tvoří úzké, svetle zelené, čárkovité listy. Nesou hořkosladkou peprnou vůni se stopou anýzu. Kvete v květnu bílými květy.

Charakteristika rostliny

Původ: jižní Sibiř
Druh: bylinka
Typ listu: vonné, malé listy, střední listy
Barva květu: bílá
Kvete: Kvete v létě bílými květy.
Výška: 60 - 120 cm
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Trvanlivost: Je to vytrvalá rostlina.
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: půda bohatá na humus
Náročnost na pěstování: bez nároků
Doba květů: červenec, srpen

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Pro pěstování je vhodné slunné stanoviště.
Voda: Vyžaduje vydatnou zálivku. V květináči však nesnáší přelití. Zaléváme vždy tak, kdy půda mírně vyschne.
Množení: Množí se semeny.
Sadba: Pěstování je možné ze semen. Sazenice vysazujeme do záhonu v polovině května.

Články na téma Estragon


Jaké byliny bychom měli mít stále po ruce?

Jaké byliny bychom měli mít stále po ruce?

Mít po ruce už od časného jara čerstvé bylinky až do podzimu a to přímo v kuchyni na okenním parapetu či na balkóně? Žádný problém a s výsevem začínáme už nyní – na konci zimy.