Znáte jostu? Jaké má přednosti a jak chutná?
Josta je poměrně nový druh bobulovitého ovoce, které dobře chutná a snadno se pěstuje. Jde o mezidruhového křížence černého rybízu a srstky angreštu s ovocem vhodným pro přímý konzum.
Josta je kříženec černého rybízu s angreštem. Beztrný keř s přímými větvemi a lesklými listy připomínající listy rybízu, plodem jsou černé bobule o velikosti až 3 cm.
Plodné větve josty vydrží několik let bez výměny a s postupujícím věkem plodí o to více. Mnohdy pěstitele odradí nízké výnosy v prvních letech, a tak se keře předčasně zbaví.
Původ: | Německo |
Typ listu: | opadavé, srdčité, laločnaté |
Barva listu: | zelené |
Barva květu: | bílá, červená |
Náročnost pěstování: | Nenáročná a roste vlastně všude, i ve vyšších polohách. Je to sice pravda, ale nejlepší úrodu (a větší bobule) sklidíte tam, kde je půda pro výsadbu hlubší a humózní s dostatkem vláhy, nevysychavá. |
Použití: | Ovocný keř pěstovaný pro plody bohaté na vitamin C. Plody josty se konzumují syrové nebo se z nich připravují například marmelády a džemy, šťávy, kompoty, sirupy i víno. |
Odolnost: | mrazuvzdorná |
Vlhkomilnost: | vlhko |
Substrát: | písčito-hlinitá půda |
Náročnost na pěstování: | bez nároků |
Doba květů: | duben, květen, červen |
Stanoviště: | Vyžaduje slunné a pro vysokou úrodu dobře vyhnojené. |
Množení: | Řízkováním. Polodřevité až dřevité řízky je nejlépe odebírat na rozhraní léta a podzimu. Řízky umístíme volně do záhonu nejlépe hlinitopísčitého složení půdy a za několik týdnů zakoření. |
Sadba: | Nenáročná a roste vlastně všude, i ve vyšších polohách. Je to sice pravda, ale nejlepší úrodu (a větší bobule) sklidíte tam, kde je půda pro výsadbu hlubší a humózní s dostatkem vláhy, nevysychavá. |
Škůdci: | Velkou předností tohoto křížence je bezproblémový zdravotní stav. Netrpí běžnými chorobami, jako je například padlí, rostliny nenapadají ani škůdci. Mšice se na listech objeví opravdu vzácně, když se jim daří a rozmnoží se některý rok nad míru. Jostu ani příliš neobírají ptáci. |
Josta je poměrně nový druh bobulovitého ovoce, které dobře chutná a snadno se pěstuje. Jde o mezidruhového křížence černého rybízu a srstky angreštu s ovocem vhodným pro přímý konzum.
S pojmem jedlý les se již setkal každý, kdo se zajímá o permakulturu. Jedlý les přitom můžeme vytvořit ve velké i menší zahradě, přičemž zde můžeme kromě ovoce sklízet i byliny. Vedle tradičních ovocných stromů (peckovin a jádrovin) se do jedlého lesa hodí i rozličné drobné ovoce a vždy záleží na tom, zda plánujete pouze okamžitou spotřebu a nebo si chcete tvořit zásoby ovoce a bylinek i na zimu.
I když je trh přesycen zbožím, nenabízí třeba rybíz, jostu nebo angrešt. A proč za ovoce utrácet, když na zahradě víme, co pěstujeme a nekonzumujeme pak chemii?