Kávu si můžete vypěstovat sami! Pardon - kávovník!
Určitě vám vaše vlastní upražená a rozemletá zrnka kávy nebudou chutnat, raději to ani nezkoušejte, ale uděláte si radost z vlastních výpěstků a nepražená semena můžete znova zasadit.
Ve své domovině je pěstován jako užitková rostlina pro sklizeň kávových zrn. Dorůstá zde výšky cca 5 m, v bytových podmínkách okolo 1,5 m. Kávovník je oblíbený pro své lesklé, tmavě zelené listy na okrajích zvlněné. Několik let po výsevu v bytě kvete drobnýmí bílými kvítky, které jemně voní. Z květů uzrávají červené plody, které ukrývají semena. Z těchto semen se připravuje tolik známý a oblíbený nápoj - káva. Pravé aroma a chuť kávy však nečekejte. Keř by musel vyrůstat a plody dozrávat v tropické oblasti. Plody se suší na slunci a teprve pak se oddělují od dužniny. Před samotným prodejem prochází káva fází pražení.
Několik let po výsevu v bytě kvete drobnýmí bílými kvítky.
Odrůdy: | Coffea arabica Nana se výborně hodí pro bytové podmínky. Má drobnější listy a snadněji kvete. |
Původ: | Arábie |
Druh: | pokojová rostlina |
Typ listu: | střední listy, vejčité |
Barva listu: | zelené |
Barva květu: | bílá |
Kvete: | Kvete od června do září. |
Výška: | 30 - 150 cm |
Vůně: | Drobné květy voní. |
Tvarování / řez: | Tvarovat není nutné, rostlinu však omezíme v růstu. |
Trvanlivost: | Při správné péči je to dlouhodobá pokojová rostlina. |
Světlo: | Ideální je světlé stanoviště bez přímého slunce, které by mohlo listy popálit. |
Odolnost: | nemrazuvzdorná |
Vlhkomilnost: | normální |
Substrát: | rašelina |
Náročnost na pěstování: | bez nároků |
Doba květů: | červen, červenec, srpen, září |
Světlo: | Ideální je světlé stanoviště bez přímého slunce, které by mohlo listy popálit. |
Teplota: | Běžná pokojová teplota, která by však v zimě neměla klesnout pod 15 ° C. |
Voda: | V období vegetace pravidelně zaléváme, v zimě zálivku omezíme. Nadbytek nebo naopak nedostatek vody způsobuje opadávání listů. |
Vlhkost: | Rosení listů je prospěšné. Rosíme ráno měkkou vodou. Příliš suchý vzduch způsobuje, že listy ztrácejí lesk a konce zasychají. |
Hnojení: | V létě hnojíme každých 14 dní standardním tekutým hnojivem, v zimě nehnojíme. Mladé listy žloutnou, pokud nemá rostlina dostatek živin. |
Množení: | Množíme semeny nepražených zrn kávy, které vysejeme do substrátu. Nádobu přikryjeme fólií, abychom zajistili dostatek tepla. Můžeme také množit zjara vrcholovými řízky, které po ponoření do stimulátoru zasadíme do zeminy. Květináč rověž přikryjeme fólií. |
Přesazování: | Přesazujeme každý rok na jaře, starší rostliny dle potřeby. |
Zemina: | jednotná zemina |
Problémy: | Rostlina je citlivá na změnu stanoviště a na průvan. Shazuje pak listy. |
Škůdci: | Suchý vzduch přináší puklice nebo mšice. |
Určitě vám vaše vlastní upražená a rozemletá zrnka kávy nebudou chutnat, raději to ani nezkoušejte, ale uděláte si radost z vlastních výpěstků a nepražená semena můžete znova zasadit.
Prověřit životaschopnost semen, která se vám za léta nastřádala v krabici od bot, není nic těžkého. Spolehlivou metodou, kterou můžete bez obtíží vyzkoušet doma, je test klíčivosti. Stačí na to ubrousek a uzavíratelný sáček. Tenhle experiment má svůj význam pokaždé, když chcete otestovat své osivo. Budete mít jistotu, že stihnete vysít včas, a jaká semínka je třeba raději dokoupit.
Právě s příchodem zimy mnohé z nás napadne, jak by se nám právě nyní hodila zimní zahrada, byť nevytápěná. Jaké rostliny v ní můžeme pěstovat a čeho se při jejím plánování vyvarovat?