Jaké byliny bychom měli mít stále po ruce?
Mít po ruce už od časného jara čerstvé bylinky až do podzimu a to přímo v kuchyni na okenním parapetu či na balkóně? Žádný problém a s výsevem začínáme už nyní – na konci zimy.
Tato bylinka patří mezi víceletou, velmi aromatickou rostlinu, zejména před rozkvětem. Velice dobře se rozrůstá, takže pokud rodina meduňku miluje, jedna rostlina bohatě postačí. Roste jako drobný keřík, který tvoří čtyřhrannou lodyhu s vejčitými listy s pilovitým okrajem. Mají sytě zelenou barvu. Listy aromaticky voní po citrónu. Kvete od června do srpna drobnými květy bílé, růžové nebo nažloutlé barvy, které vyrůstají z úžlabí listů.
Používá se pro přípravu čaje, který zklidňuje mysl a dobře se po něm spí. Jako koření se hodí do ovocných a zeleninových salátů, k rýži, rybám nebo do bylinkových omáček. Díky své citronové chuti se hodí ke všem druhům dušeného ovoce. Jinak čaj z meduňky pomáhá proti bolestem hlavy a snižuje teplotu. Koupel z meduňky výrazně zklidňuje mysl a uvolňuje tělo. Často se také používá do dětských čajových směsí.
Listy sbíráme krátce před rozkvětem. V době květu listy nesbíráme, ztrácejí svou charakteristickou vůni a chuť. Sušíme je na vzdušném, stinném místě, aby nezhnědly. Vařením a sušením však ztrácejí své typické aroma. Dále je možné listy uchovat v chladničce v mikrotenovém sáčku, kde vydrží několik dní.
Odrůdy: | Existuje mnoho druhů, které se od sebe liší svojí barvou listů. |
Původ: | Středomoří |
Druh: | bylinka |
Typ listu: | střední listy, vejčité, zubovité |
Barva listu: | zelené |
Barva květu: | bílá, růžová |
Kvete: | Kvete od června do srpna. |
Výška: | 40 - 60 cm |
Vůně: | Listy citrónově voní. |
Náročnost pěstování: | Rostlina není náročná na pěstování. |
Trvanlivost: | Je to vytrvalá rostlina. |
Odolnost: | mrazuvzdorná |
Vlhkomilnost: | normální |
Substrát: | normální zahradní ze |
Náročnost na pěstování: | bez nároků |
Doba květů: | červen, červenec, srpen |
Stanoviště: | Miluje slunné stanoviště. |
Voda: | Mladé rostliny vyžadují pravidelnou zálivku, starší exempláře snesou krátkodobé sucho. |
Hnojení: | Na jaře je vhodná zálivka kopřivovým výluhem. |
Množení: | Větší rostliny je možné na jaře množit dělením. |
Sadba: | Sazenice vysazujeme na jaře nebo na podzim. |
Zemina: | Vhodná je půda bohatá na vápník. |
Mít po ruce už od časného jara čerstvé bylinky až do podzimu a to přímo v kuchyni na okenním parapetu či na balkóně? Žádný problém a s výsevem začínáme už nyní – na konci zimy.
Vyběhnout si z kuchyně na zahrádku, něco ulomit, ustřihnout, utrhnout, a zase se vrátit zpátky k plotně. Ve vlastních domech se zahrádkami a na vsích se to žije. Ale v bytě? Možná ještě tak nějaké bylinky pěstované v květináči v kuchyni na okenním parapetu. Jestli ale máte balkón či lodžii, můžete si vypěstovat i trochu vlastní zeleniny, bylinek a koření. Je ale třeba plánovat a nebláznit.
Odpověď na otázku v nadpisu článku není jednoduchá a vůbec už ne jednoznačná. Navíc hrají roli i určité generační zvyklosti, za které by se někteří hádali do krve. Amatéři, tedy zahrádkáři, i profesionálové. Obě řešení mají svá pro i proti. Když nad tím tak přemýšlím, smysl mi dává kompromis.