Jaké byliny bychom měli mít stále po ruce?
Mít po ruce už od časného jara čerstvé bylinky až do podzimu a to přímo v kuchyni na okenním parapetu či na balkóně? Žádný problém a s výsevem začínáme už nyní – na konci zimy.
Když se řekne "pelyněk",tak se každý zaškaredí, že je hořký, ale málo kdo o něm ví víc, jak by si tato rostlina zasloužila. Existuje na mnoho druhů pelyňku a skoro všechny se využívají v lidovém léčitelství. Má totiž posilující a čistící účinky na organizmus, povbuzuje činnost trávení, zejména po těžkém jídle. Zejména se využívá nať s květy ve formě nálavu, která tlumí bolestivé křeče trávícího ústrojí, ulevuje při žlučníkových potížích a bolestivé mestruaci.
Tato vytvalá rostlina si pro svoje léčivé účinky a aromatické vlastnosti získala uplatnění pro pěstování v našich zahradách. Obvykle rostlina roste keříkovitě, nese stříbřité nebo stříbřitě zelené listy. Některé druhy se pěstují na skalce, kde tvoří přízemní aromatické koberce, jiné využívá potravinářský průmysl. Některé druhy však bohužel řadíme mezi plevel, kterého se těžko zbavujeme. Mezi známé druhy patří pelyněk brotan, pelyněk pravý, pelyněk kozalec, pelyněk Ludvíkův, pelyněk černobýl.
Odrůdy: |
A. dracunculus (pelyněk kozalec) - neboli estragon je známý jako kuchyňské koření. Používá se nať jak sušená, tak čerstvá. Pěstuje se francouzský druh, který je aromatičtější a chuťově jemnější. Odrůda sibiřského neboli ruského, který je méně kořenitý, na druhou stranu však méně náročnější na pěstování.Oba tyto druhy je vhodné po 4 letech z půdy vyndat, rozdělit a znovu zasadit. Jedině tak si rostlina zachová aroma, které se u starších exemplárů vytváří. Francouzský druh je nutné na zimu přikrýt, množí se v našich podmínkách pomocí kořenových výběžků. SIbiřský druh se množí snadno vegetativně a výsevem.
A. abrotanum (pelyněk brotan) - roste jako polokeř až 1 m vysoký. Tvoří jemně střižené listy zelené nebo stříbřité barvy. Specifická je pro něj citrusová vůně, která se kolem rostliny šíří a která je velmi příjemná. Doporučuje se vysazovat do trvalkových záhonů a kvůli příjemné vůni i do blízkosti zahradního posezení. Používá se pro svoji vůni do vonných sáčků pod polštář, dále podporuje trávení. V kuchyni se využívá jako koření. Sušením ztrácí svoji hořkost, aroma citrusů však zůstává. Ideální je k dochucení skopového a vepřového masa, při pečení hus a kachen. Čerstvými listy je možné dochutit tvarohy, majonézy a saláty. A. absinthium (pelyněk pravý) - roste jako polokeř tvořící šedozelené listy, které jsou hedvábné. Velmi hořce chutnající listy se používají do známého alkoholického nápoje absint. Pelyněk v tomto nápoji tvoří tzv. "svatou trojici" spolu s fenyklem a anýzem. Pelyňkové listy se dále využívají při výrobě vermutu. Mladé listy se používají do salátů, do mletých mas a do tučných výrobků pro schopnost usnadnit trávení tuků. A. vulgaris (pelyněk černobýl) - o tomto druhu se dá říct, že roste tak agresivně, že se jedná spíše o plevel. Roste i v neúrodných půdách a navážkách. V dávných dobách lidé věřili, že má tento druh pelyňku čarovnou moc. Kdo ho nosil u sebe, tomu neublížil vodník či jiné zle mocnosti. V domě měl rodinu chránit před zlou mocí a nemocemi. V lidovém léčitelství se využívá stejně jako pelyněk pravý, není však tolik účinný. Pelyněk vyhání ze skříně moli a kouř z naťe odpuzuje komáry. A. ludoviciana (pelyněk Ludvíkův) - pěstuje se jako okrasná trvalka tvořící stříbřité listy. Daří se jí na slunných, suších místech s chudou půdou. Tvoří bílé květy, které jsou velmi dekorativní. |
Původ: | mírný pás Evropy a Asie |
Druh: | bylina |
Typ listu: | vonné, malé listy |
Barva květu: | bílá, žlutá |
Kvete: | Kvete od července do října. |
Výška: | 50 - 150 cm |
Náročnost pěstování: | Rstlina není náročná na pěstování. |
Trvanlivost: | Je to vytrvalá rostlina. |
Odolnost: | mrazuvzdorná |
Vlhkomilnost: | normální |
Substrát: | normální zahradní ze |
Náročnost na pěstování: | bez nároků |
Doba květů: | červenec, srpen, září, říjen |
Stanoviště: | Ideální je slunné stanoviště. |
Množení: | Množí se dělením. |
Mít po ruce už od časného jara čerstvé bylinky až do podzimu a to přímo v kuchyni na okenním parapetu či na balkóně? Žádný problém a s výsevem začínáme už nyní – na konci zimy.
Vyběhnout si z kuchyně na zahrádku, něco ulomit, ustřihnout, utrhnout, a zase se vrátit zpátky k plotně. Ve vlastních domech se zahrádkami a na vsích se to žije. Ale v bytě? Možná ještě tak nějaké bylinky pěstované v květináči v kuchyni na okenním parapetu. Jestli ale máte balkón či lodžii, můžete si vypěstovat i trochu vlastní zeleniny, bylinek a koření. Je ale třeba plánovat a nebláznit.
Moderní, nabubřelý pojem, nebo zcela obyčejná věc – prosté pěstování bez chemie? Jaký význam má takzvaná Bio zelenina, co to vlastně je a jak pěstovat BIO?