Rýmovník (Plectranthus amboinicus) známý také pod názvem Mexický eukalyptus nebo třeba Kubánské oregano je léčivá rostlina, která Vám uleví od rýmy a byt zbaví otravného hmyzu. Rymovník je opadavý keř patřící do skupiny rostlin obsahující mentol. Bylina roste do 1 metru výšky a je vcelku široká. Má chlupaté, oválné, 5-10 cm dlouhé a 3-5 cm široké a jemně zubaté listy. Chlupy na povrchu rostliny dávají rýmovníku světle zelený až stříbrný nádech. Květy pak mají bledě modrou či nafialovělou barvu. Z účinných látek je nutné jmenovat především vonné silice (voní jako eukalyptus).

Zkuste pár rozlámaných listů chvíli inhalovat nebo si je hodit do skleničky a nechat v ložnici. Voňavé listy můžete používat celoročně, protože rostlinka rychle dorůstá. Rýmovník se používá i k výrobě odvaru, který snižuje krevní tlak a snižuje cholesterol.

Charakteristika rostliny

Původ: Austrálie
Typ listu: vejčité, zubovité
Barva listu: zelené
Barva květu: bílá
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: méně vody
Substrát: normální zahradní ze
Náročnost na pěstování: bez nároků

Požadavky na pěstování

Stanoviště: světlé místo
Teplota: špatně snáší mrazy
Hnojení: od jara do podzimu přihnojujeme hnojivem na bylinky nebo jiným přírodním hnojivem
Zemina: propustné půdy (zahradnický substrát, substrát pro pokojové rostliny, substrát na bylinky apod.)
Problémy: Když začnou rýmovníku černat listy je nutné zmírnit zálivku. Rostlina nesnáší dlouhodobé přemokření.

Články na téma rýmovník


Rýmovník neléčí jen rýmu, ale i žaludek. Využití najde v kuchyni podobné jako šalvěj

Rýmovník neléčí jen rýmu, ale i žaludek. Využití najde v kuchyni podobné jako šalvěj

Pěstování těch nejhodnotnějších z bylin vlastně není obvykle vůbec složité. A platí to i pro rýmovník, doslova zázrak pro naše rýmou ucpané nosy a nachlazená těla. Nejlepší je přitom vkládat do nosu čerstvé lístky, které jsou prsty poškozené tak, aby uvolňovaly co nejvíce silic. Jenže rýmovník také využijeme v kuchyni a dokonce podobně jako neméně aromatickou a antibakteriální (antibiotickou) šalvěj.

Rýmovník léčí rýmu a nachlazení. Málokdo ale ví, že najde v kuchyni podobné využití jako šalvěj

Rýmovník léčí rýmu a nachlazení. Málokdo ale ví, že najde v kuchyni podobné využití jako šalvěj

Ano, rýmovník je doslova zázrakem pro naše rýmou ucpané nosy a nachlazená těla, i když ne všespásným. Někomu stačí, jiným nezabere. Rýmovník ale využijeme také v kuchyni, dokonce podobným způsobem jako neméně aromatickou a antibakteriální (antibiotickou) šalvěj. Navíc podporuje trávení a brání nadýmání z konzumované potravy. Čerstvé lístky rýmovníku tedy můžeme vložit do nosu, připravit z nich léčivý čaj či tinkturu, ale také chutné pokrmy, které rýmovník ochutí (okoření) neopakovatelným způsobem. Léčivá bylinka i koření zároveň.