Středomořské bylinky: vůně a chuť Středomoří v kuchyni a bytě
Název článku evokuje, že nemáme na mysli styl bydlení a barvy, ale naopak chutě a vůně, tedy rostliny a především bylinky, které ze Středomoří pochází.
Zatímco ve své domovině ve Středomoří rostlina dorůstá až 200 cm, v našich podmínkách je to polovina, tedy zhruba 100 cm. Již staří Římané si všimli této rostliny, která rostla u mořského pobřeží. Nazvali ji mořská růže a využívali tuto aromatickou rostlinu jak v kuchyni jako koření, tak při výrobě mastí. Dříve byla tato rostlina součástí každé venkovské domácnosti, používala se jako rostlina svatební. Kromě toho patří mezi významné léčivé rostliny. Má desinfekční a povzbuzující účinky, podporuje prokrvení. K těmto a kuchyňským účelům se hodí pouze listy. Hodí se k masům zejména jehněčímu, telecímu a skopovému. Vynikající je spolu s petrželkou v bylinkovém másle. Dále se používá do polévek, pikantní omáček, na dochucení zeleniny. Na dlouhé dřevité stonky lze maso a zeleninu napíchnout a pevnou lodyhu použít jako špíz na grilování. Pokrm bude bylinou krásně provoněn.
Rostlina má keříkovitý nebo převislý růst. Na dřevitých stoncích nese čárkovité listy sytě zelené barvy. Tyto listy jsou k lodyze přisedlé. Listy k sušení sklízíme v době květu, protože v této době obsahují nejvíce silic. Listy sušíme na suchém, tmavém stanovišti. I po usušení si listy zachovávají výrazné aroma a chuť. Květy se objevují v létě a jsou světle modré.
V našich klimatických podmínkách rostlina vymrzá, proto je nutné ji pěstovat v květináči, který na zimu přemisťujeme do chladné místnosti bez mrazu. Zimní stanoviště by mělo být chladné avšak bez mrazu a světlé. Zaléváme mírně. Rostlina by přes zimu nikdy neměla zcela vyschnout a neměla by být přemokřena. Od jara můžeme rostlinu i s květináčem přemístit do zahrady nebo ji i s květináčem zakopat do záhonu.
V lidovém léčitelství se používal a stále využívá do mastí nebo lihových extraktů na tlumení revmatických potíží. Rozmarýnový nálev má dobré účinky pri čištění nečisté pleti. Říká se, že povbuzuje chuť k jídlu a činnost srdce.
Odrůdy: |
Albiflorus - odrůda s bílými květy; Majorcan Pink - tvoří růžové květy; Goriza - tvoří větší listy a keřík okolo 1 m. Golden Rain - tvoří panašované listy |
Původ: | Středomoří |
Druh: | bylinka |
Typ listu: | vonné, roztřepené či vícetvaré |
Barva listu: | zelené |
Barva květu: | fialová |
Kvete: | Kvete od srpna do září. |
Jedovatost: | Ve větších dávkách může být rostlina jedovatá. V době těhotenství se nadměrná konzumace nedoporučuje. |
Výška: | 80 - 100 cm |
Vůně: | Listy výrazně voní po kafru a jehličí. |
Náročnost pěstování: | Rostlina není náročná na pěstování. V zimě je třeba zachovat období klidu. |
Tvarování / řez: | Rostlina se velmi dobře tvaruje. Je možné ji použít jako bonsaj. |
Trvanlivost: | Je to vytrvalá rostlina. |
Odolnost: | nemrazuvzdorná |
Vlhkomilnost: | normální |
Substrát: | normální zahradní ze |
Náročnost na pěstování: | středně |
Doba květů: | srpen, září |
Stanoviště: | Pro pěstování je vhodné slunné stanoviště. |
Teplota: | Teplotní minimum v zimě je 5 st. C. |
Voda: | V období vegetace pravidelně zaléváme. V zimě zaléváme minimálně. |
Množení: | V létě možno množit řízkováním, na jaře je možné vysadit do nádob semena. Snadší je však koupit již sazenici. |
Přesazování: | Přesazujeme dle potřeby. |
Sadba: | Namnožení sazenice vysazujeme ven až v od druhé poloviny května. |
Sušení: | K sušení se používají listy. |
Název článku evokuje, že nemáme na mysli styl bydlení a barvy, ale naopak chutě a vůně, tedy rostliny a především bylinky, které ze Středomoří pochází.
Když se vdávaly naše prababičky, po večerech se peklo cukroví, předem se připravily zabijačkové výrobky, podomácku švadlenky šily svatební šaty. Dnes již pro většinu lidí nepředstavitelné. A také svatební květiny byly o poznání jiné než dnes.
Odpověď na otázku v nadpisu článku není jednoduchá a vůbec už ne jednoznačná. Navíc hrají roli i určité generační zvyklosti, za které by se někteří hádali do krve. Amatéři, tedy zahrádkáři, i profesionálové. Obě řešení mají svá pro i proti. Když nad tím tak přemýšlím, smysl mi dává kompromis.