Největším nepřítelem zahradního nářadí je rezKovové části ručního nářadí rychle rezaví, ovšem i silně zrezivělé nářadí můžeme mnohdy zachránit. Rezavění napomáhá vysoká vzdušná vlhkost, proto je třeba nářadí po práci vždy očistit a uskladnit na suchém místě. Po sezóně očistíme kovové části nářadí od nečistot, desinfikujeme alkoholem a zakonzervujeme olejem, nebo (u menších kusů nářadí) uložíme do bedny se suchým pískem. Očistit, desinfikovat a ošetřit olejem bychom měli nářadí ideálně po každém použití.Ovšem máme i dalšího pomocníka – antikorozní přípravky, které dokonce odstraní z kovu rez – takzvané odrezovače. Uvolněnou rez nejprve odstraníme drátěným kartáčem a poté ponoříme kovové části nářadí do přípravku (menší kusy), nebo použijeme štětec (větší kusy). Přípravek má silný a okamžitý účinek, čili kov můžeme brzy po natření přípravkem ošetřit barvou, v opačném případě umyjeme nářadí nakonec vodou. Broušení zahradních nůžek a nožůPokud nůžky nestříhají, prostě nejsou ostré. Řez by měl být navíc čistý a hladký. Nabízené jsou soupravy na údržbu zahradních nůžek včetně návodu na ostření, diamantového pilníčku a oleje. Olej totiž snižuje tření a chrání čepele zahradních nůžek před rzí. Vhodné je mazat olejem i čep nůžek a pružinu. Vhodné jsou zahradní nůžky s vyměnitelnou čepelí, díky čemuž se nemusíme broušením vůbec zabývat. U nůžek nejprve uvolníme spojovací šroub a odstraníme korozi a zbytky rostlin. U dvoubřitých nůžek vybrušujeme pouze rovnou stranu čepelí. V zásadě se doporučuje usnadnit údržbu nůžek přebroušením po každém ukončení práce. Čepařské nože brousíme na jemnozrnném plochém brousku, který je navlhčen vodou či olejem. Na brousek přiložíme čepel nože z té strany, kde je zářez pro otevírání nože. Brousíme spirálovitými pohyby za nepatrného zvednutí tupé hrany. Vybroušená strana nože musí být zcela rovná. Nůž poté dobrousíme z obou stran rovnými tahy v obou směrech, bez tlaku proti ostří. Ostří nakonec dotáhneme na koženém řemenu. Ostření dalšího nářadíVhodné je též ostření ostří rýčů a motyk pilníkem nebo na brusce. Ovšem pozor, pracovat s bruskou je třeba se nejprve naučit. Pracujeme zásadně pouze s dobře upevněnou stolní bruskou, čímž si zajistíme stabilitu kotouče a dodržíme vhodný úhel broušení. K broušení musíme použít vždy brusný kotouč s ideálním zrněním pro daný účel. Příliš hrubý kotouč ostří poškodí, jemný zase neúměrně prodlouží dobu broušení a ostří se příliš ohřívá. Důležitá je také síla a přítlak. Při broušení vznikají takzvané jehly, které odstraníme obtáhnutím nejprve na hrubším a poté jemnějším kameni.Ošetření násadRukojeti a topůrka se po čase opotřebují – lámou se, nebo pouštějí třísky. Dřevěné násady však lze nahradit rukojeťmi koupenými v železářstvích, vhodné jsou třeba plastové rukojeti z extrémně pevného plastu. Násada musí vždy pevně držet! Dřevěnou násadu ošetřujeme po sezóně lněným olejem. A pokud zjistíme jakkoli drsný povrch, zjemníme ho brusným papírem. Zahradní hadiceI hadice řadíme mezi zahradní náčiní, respektive pomůcky. Na zimu samozřejmě nesmí zůstat venku, jinak by popraskaly. Demontáž hadic je spojena s úplným vypuštěním vody z nich a s uložením na suchém místě, kde teploty neklesnou pod bod mrazu. Co se starým brouskem?Starý brousek jednoduše vložíme do gumové rukojeti – třeba z řídítek starého jízdního kola či motorky. Zbytek brousku lze také přilepit epoxidovým lepidlem mezi dva kousky tvrdého dřeva.Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com