K neustálé péči o zahradu potřebujeme odjakživa mechanické zahradní nářadí, tedy menší i větší zahradní pomocníky. Při výběru zahradního nářadí nás zajímá snadná manipulovatelnost a práce s ním. Ideální jsou samozřejmě elektrické a benzínové motorové pomůcky, ovšem i přes jejich pořízení se neobejdeme bez těch mechanických.
Největším nepřítelem zahradního nářadí je rez
Kovové části ručního nářadí rychle rezaví, ovšem i silně zrezivělé nářadí můžeme mnohdy zachránit. Rezavění napomáhá vysoká vzdušná vlhkost, proto je třeba nářadí po práci vždy očistit a uskladnit na suchém místě. Po sezóně očistíme kovové části nářadí od nečistot, desinfikujeme alkoholem a zakonzervujeme olejem, nebo (u menších kusů nářadí) uložíme do bedny se suchým pískem. Očistit, desinfikovat a ošetřit olejem bychom měli nářadí ideálně po každém použití.Ovšem máme i dalšího pomocníka – antikorozní přípravky, které dokonce odstraní z kovu rez – takzvané odrezovače. Uvolněnou rez nejprve odstraníme drátěným kartáčem a poté ponoříme kovové části nářadí do přípravku (menší kusy), nebo použijeme štětec (větší kusy). Přípravek má silný a okamžitý účinek, čili kov můžeme brzy po natření přípravkem ošetřit barvou, v opačném případě umyjeme nářadí nakonec vodou.
Broušení zahradních nůžek a nožů
Pokud nůžky nestříhají, prostě nejsou ostré. Řez by měl být navíc čistý a hladký. Nabízené jsou soupravy na údržbu zahradních nůžek včetně návodu na ostření, diamantového pilníčku a oleje. Olej totiž snižuje tření a chrání čepele zahradních nůžek před rzí. Vhodné je mazat olejem i čep nůžek a pružinu. Vhodné jsou zahradní nůžky s vyměnitelnou čepelí, díky čemuž se nemusíme broušením vůbec zabývat.U nůžek nejprve uvolníme spojovací šroub a odstraníme korozi a zbytky rostlin. U dvoubřitých nůžek vybrušujeme pouze rovnou stranu čepelí. V zásadě se doporučuje usnadnit údržbu nůžek přebroušením po každém ukončení práce.
Čepařské nože brousíme na jemnozrnném plochém brousku, který je navlhčen vodou či olejem. Na brousek přiložíme čepel nože z té strany, kde je zářez pro otevírání nože. Brousíme spirálovitými pohyby za nepatrného zvednutí tupé hrany. Vybroušená strana nože musí být zcela rovná. Nůž poté dobrousíme z obou stran rovnými tahy v obou směrech, bez tlaku proti ostří. Ostří nakonec dotáhneme na koženém řemenu.
Ostření dalšího nářadí
Vhodné je též ostření ostří rýčů a motyk pilníkem nebo na brusce. Ovšem pozor, pracovat s bruskou je třeba se nejprve naučit. Pracujeme zásadně pouze s dobře upevněnou stolní bruskou, čímž si zajistíme stabilitu kotouče a dodržíme vhodný úhel broušení. K broušení musíme použít vždy brusný kotouč s ideálním zrněním pro daný účel. Příliš hrubý kotouč ostří poškodí, jemný zase neúměrně prodlouží dobu broušení a ostří se příliš ohřívá. Důležitá je také síla a přítlak. Při broušení vznikají takzvané jehly, které odstraníme obtáhnutím nejprve na hrubším a poté jemnějším kameni.Ošetření násad
Rukojeti a topůrka se po čase opotřebují – lámou se, nebo pouštějí třísky. Dřevěné násady však lze nahradit rukojeťmi koupenými v železářstvích, vhodné jsou třeba plastové rukojeti z extrémně pevného plastu. Násada musí vždy pevně držet! Dřevěnou násadu ošetřujeme po sezóně lněným olejem. A pokud zjistíme jakkoli drsný povrch, zjemníme ho brusným papírem.Zahradní hadice
I hadice řadíme mezi zahradní náčiní, respektive pomůcky. Na zimu samozřejmě nesmí zůstat venku, jinak by popraskaly. Demontáž hadic je spojena s úplným vypuštěním vody z nich a s uložením na suchém místě, kde teploty neklesnou pod bod mrazu.Co se starým brouskem?
Starý brousek jednoduše vložíme do gumové rukojeti – třeba z řídítek starého jízdního kola či motorky. Zbytek brousku lze také přilepit epoxidovým lepidlem mezi dva kousky tvrdého dřeva.Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com