Pokud může jídelní stůl stát v samostatné místnosti či samostatné části místnosti – vyčleněné pro tento účel, dosáhli jsme ideálního stavu. Ovšem jídelní stoly se dnes musí mnohdy přesunout do kuchyně, pokud nedisponujeme větším prostorem. V lepším případě jsou součástí spojeného obytného prostoru, kdy je právě jídelna často propojením mezi kuchyní a obytnou částí přízemí domu. Na druhou stranu je ale možné dopřát si luxus a jídelní stůl vysunout v sezóně na krytou terasu a nebo umístit do vytápěné zimní zahrady. A samozřejmě pro případ hrabalovských zahradních slavností prostě stůl postavíme do zahrady, pod rozkvetlé či již plodící stromy.Jak velký by měl být jídelní stůl?Velikost jídelního stolu se odvíjí od počtu stolovníků a velikosti prostoru. Minimální velikost kuchyně je 8 m2, v případě jídelny je to dáno počtem osob, který definuje velikost stolu. Jedna osoba potřebuje u stolu při jídle plochu širokou 60 cm a hlubokou 40 cm, přičemž uprostřed stolu potřebujeme 20 cm široký pás na nádobí. Tento fakt definuje optimální šířku jídelního stolu 1 metr, stačí ale i 80 až 85 cm. Čili stůl pro 4 osoby může být čtvercový o rozměrech 0,85 x 0,85 m až 1 x 1 metr a nebo kruhový o ideálním průměru 120 cm. Pokud se k takovému stolu posadí i 6 lidí, zbude pro každého 65 cm délky. Pro 6 osob se hranatý stůl prodlužuje na minimálních 180 cm délky. Samozřejmě též záleží na rozesazení, zda chceme, aby někdo seděl v čele, zda bude stůl jednou hranou přiražen ke zdi, nebo bude stát volně v prostoru a podobně. Ovšem nebojte se, rozměry stolů jsou výrobci normalizované. Ideální stůl pro 6 osob má delší hranu dlouhou 180 až 220 cm a kratší 90 až 100 cm. Ovšem takto velký stůl se nám do bytu často prostě nevejde. Proto jsou prodávány stoly rozkládací. Po jídle stůl rychle složíme a uděláme si víc prostoru. Rozkládací stoly dovedou plochu jídelní desky zvětšit až dvojnásobně. A počítejte s tím, že snadná manipulace s takovým stolem je v přímé úměře k jeho ceně. Předností kulatých stolů je zase možnost usadit okolo více lidí, než na kolik je dimenzován a tito lidé se přesto přijatelně najedí. Ovšem k hranatému stolu více lidí nedostaneme. Na „hraně“ se prostě jíst nedá. Kromě hranatých a kruhových stolů jsou výborným řešením též stoly oválné a pokud je oválný stůl dokonce rozkládací, máme vyhráno, vejde s k němu maximum lidí. K běžnému oválnému stolu pro 6 strávníků snadno přisuneme 2 další a pokud je rozkládací, jsme na deseti strávnících a tak velké rodiny jsou dnes již raritou. Jak vybrat jídelní stůlStůl vždy vybíráme zároveň se židlemi, tedy alespoň bychom měli. A nejde jen o vzhled, ale i o praktické vlastnosti. Zda se židle ke stolu pohodlně přisunou, zda je nábytek dostatečně stabilní, ale zda není na druhou stranu příliš těžký a podobně. Velikost stolu vybíráme tak, abychom měli za židlí nejméně 70 centimetrů volného prostoru. A když za stůl usedneme, měli bychom mít od horních stran stehen k dolní hraně stolu (k lubu) volný prostor alespoň 15 až 20 cm. Vzdálenost stolu a židlí od stěny jsou též závislé na způsobu obsluhy. A netýká se to zdaleka jen restaurací, ale i domácností.Nejoblíbenějším materiálem jídelních stolů je masivní dřevo, ovšem vybrat lze i dřevěnou dýhu lepenou na MDF desce, lamino, sklo, kov a dokonce i leštěný kámen, sáhneme si však hluboko do peněženky. Většině lidí však nevyhovuje chlad nedřevěných desek a proto je masivní dřevo prostě stále hitem a je to samozřejmě vyváženo i vyšší cenou. U skla je navíc velkou nevýhodou průhlednost materiálu (je samozřejmě možné pořídit sklo matné, malované a podobně), u kamene ohromná hmotnost desky a tedy špatná manipulace se stolem a u kovu koroze. A pokud tyto stoly přikryjete ubrusem, naprosto popřete důvod, proč jste si je koupili.Jídelní stůl též může být opatřen kolečky a tedy mobilní, ovšem bez aretace je takové řešení velmi nepraktické, někdo do stolu strčí a ten se pohne. Navíc nedávají kolečka právě u jídelního stolu valný smysl, snad jen kvůli úklidu, kdy není po ruce nikdo druhý. V případě extrémně malého prostoru můžeme vsadit dokonce na stoly výsuvné a vyklápěcí (z nábytku či ze stěny), nikdy ale neřešte jako alternativu stolu barový kuchyňský pult. Ke stravování není vhodný, na baru si nalijte skleničku a povídejte si nebo poslouchejte hudbu. Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com