Dýně (tykve) jsou jednoleté rostliny keříčkového vzrůstu, s velkými jednodomými květy žluté barvy. Listy mají dýně nedělené a nebo dlanitě laločnaté. Jejich plodem je vždy bobule různého tvaru a zabarvení. Z 90% obsahují vodu a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík), dále též alfa a beta karoten. Vzhledem k velkým rozdílům mezi bobulemi se dýně dělí na více variet. Čili kromě klasických plodů, které v běžné hovorové řeči nazýváme dýněmi, patří mezi dýně (tykve) též kabačky a cukety, patizony, dýně olejná, dýně špagetová a jiné. Všechny výše uvedené druhy tykví jsou jedlé, chutné a u nás hojně pěstované.Dýně byla ještě poměrně nedávno plodinou, která musela o přízeň pěstitelů bojovat. Ovšem podobný osud má třeba další tykev – cuketa. Ta se začala dostávat na naše zahrádky na přelomu 80. a 90. let. Ještě před několika lety jsme znali téměř výhradně jeden druh dýně – ty ohromné plody, vážící až 30 kg. Tak tomu však dnes již není a při větším počtu plodů získáte stejné množství hmoty plodů například slaďoučké dýně Hokkaido, ovšem z více rostlin. Které dýně jsou nejoblíbenější?Dýně se staly neodmyslitelnou součástí našich prostřených tabulí. V knihách a na internetu narazíte na širokou škálu rozmanitých „dýňových“ receptů, třeba krémových polévek, marmelád a koláčů, ovšem i tradičních zavařenin – kompotů. Ovšem ne všechny druhy dýní jsme si oblíbili jako pochutinu. Pokud si pořizujete semínka či sazenice dýní, vždy se zeptejte, který druh je okrasný a jak velké bude mít plody (miniaturní dýničky lze použít například i do podzimních aranží spolu se sušenými květinami a dalšími přírodninami) a který je skutečně výtečný po tepelné úpravě, který zase i syrový. K nejoblíbenějším a nejchutnějším druhům dýní patří Hokkaido, Máslová dýně, Muškátová, ale i Špagetová, dýně Goliáš, Žaludová dýně a dýně Chioggia. A pozor, všechny druhy dýní musíme pěstovat zvlášť, nikoli vedle sebe na jednom záhonu či kompostu a dokonce i hodně daleko od sebe. Určitě se též nesnažte pěstovat dýně ve skleníku, zaberou vám jej rychle celý a utlačí všechny ostatní rostliny. A držte je také hodně daleko od okurek - dočkali byste se neočekávané úrody dýní. Nejchutnější druhy dýní:HokkaidoHokkaido je dýně, která se před tepelnou úpravou neloupe. Tato dýně má výraznou, nasládlou chuť a její slupka je tenká a lahodná, stačí ji povařit. Pokud ale chcete tuto dýni zbavit slupky, nechte ji v troubě nejprve zapéct při teplotě 180 oC, poté slupku snadno sloupnete. Dýně Hokkaido má sytě oranžovou barvu, jelikož obsahuje významné množství karotenu, což je však charakteristický znak i dalších druhů dýní. Používá se k přípravě polévek, koláčů, džemů a kompotů, ovšem i pyré (pouze dužnina, bez slupky). Čili tuto dýni použijete i jako přílohu místo sladkých brambor. Známe Hokkaido červené a zelené a tyto dýně dosahují hmotnosti 1 až 3 kg. Při správném skladování je možné dýni rozporcovat a využít čerstvou ještě i po Vánocích. Zelená odrůda je na rozdíl od červené víc zploštělá a žebernatá. Zelené plody jsou též větší, váží okolo 3 kg. Jedna rostlina vždy vynese jen 1 plod, s výjimkou vyšlechtěné odrůdy F1, která může mít plody až 3. GoliášVelkoplodá dýně Goliáš je nám tolik známá klasika s obrovitými plody syté žluto oranžové barvy. Jsou to přesně ty dýně, které jste letos záviděli sousedovi a proto jste se rozhodli, že je chcete mít příští rok i vy. Má hladkou oranžovou slupku a obsahuje ohromné procento vody a proto není příliš vhodná k dlouhodobému skladování, snáze uhnívá. Plody mohou vážit až 30 kg a jedna rostlina nám vždy dá jen 1 plod, byť bohatě kvete. Tato dýně je náročná na sběr a zpracování. Máslová dýněMáslová dýně má typický tvar hrušky, šedivou až nažloutlou barvu slupky, ovšem dužninu má sytě oranžovou – jak jinak – karoten. Dužnina máslové dýně připomíná na první pohled avokádo. Je jemně nasládlá a svou chutí připomíná lískové oříšky. Dužnina též obsahuje jen nepatrné množství semínek, což je její ohromná výhoda. Máslová dýně je ideální k restování a grilování, je vynikající přílohou k červenému masu (steaky, …), ovšem je dobrá i do omáček, nádivek, pyré a krémových dýňových polévek. Lze ji třeba i zapékat s masem na slano i na sladko. Muškátová dýněJejí původní název je Muscade de Provence. Tato dýně má plody tmavě zelené barvy s výrazným žebrováním. Doslova můžeme hovořit o barokních tvarech plodů. Plody mohou mít hmotnost až 10 – 20 kg. Pod zelenou slupkou se po dozrání ukrývá sytě oranžová, velice měkká dužnina. Tuto dýni je třeba stejně jako dýni Goliáš loupat, slupku nelze povařit. Můžete ji též vydlabat, pokud si chcete vyrobit dušičkové strašidlo, to ovšem všechny větší dýně. Muškátová dýně je vhodná k přípravě polévek, pyré a koláčů, stejně jako k zavařování kompotů. Tato dýně pochází z Mexika a je velice náročná na teplo, proto se u nás příliš nepěstuje. Kdo by měl tak velký skleník, že? Žaludová dýněTato dýně má neobvyklé plody připomínající jahody, ovšem na rozdíl od jahod váží plod 0,5–1 kg a je dlouhý cca 10–20 cm. Je oblíbena pro svou oříškovou chuť a též pro možnost konzumace i za syrova, a to dokonce i se slupkou. Žaludová dýně roste v keřích a nezabírá tolik místa jako ostatní dýně. Pokud ji dlouho skladujete, oříšková chuť se vytratí, proto pozor! Odrůdu žaludové dýně Festival F1 můžete navíc konzumovat jako jablko a odrůda Table Gold zase chutná jako kukuřice. Špagetová dýněŠpagetová dýně má oválný, protáhlý tvar. Má žlutou až žluto oranžovou slupku, která se nemusí loupat, stačí ji jen povařit. Dužnina Špagetové dýně vytváří špagetová vlákna, pokud je dýně zralá. Vlákna se od sebe oddělí při povaření. Špagetovou dýni vaříme vcelku, neoloupanou. A dýňové špagety můžeme skutečně využít jako plnohodnotnou náhradu těstovin, čili k přípravě hlavních pokrmů. Přidejte milánskou směs, nastrouhaný sýr a je hotovo! Hodí se též k zapékání a restování. Plod váží 1 až 3 kg. ChioggiaDýně Chioggia neboli Marina di Chioggia byla vyšlechtěna v Itálii. Její plody váží 4 až 6 kg, mají tmavě zelenou barvu a hrubou strukturu s efektním žebrováním. Tato dýně je ideální k výzdobě, ovšem svou nasládlou chutí připomíná mrkev a proto je hojně využívána i v kuchyni. Slupka této dýně je velice tuhá a nepoddajná, proto je třeba dýni nejprve tepelně zpracovat nakrájenou na měsíčky a poté zbavit slupky. Okrasné dýněOkrasné dýně se sice dají jíst, ale je s nimi více práce než užitku, a proto jsou oblíbené pouze jako dekorace. Jsou malé, hrubě strukturované a jejich dužina není příliš bohatá. Známe okrasné dýně zvané Andělská křidélka, hvězdicové Galaxy of stars F1, oranžové Jack be little, dlouhokrké Crookneck (labutěnky), zeleně pruhované Sweet dumplings, dýně zvané Trnová koruna se špičatými výrůstky a jiné. Mnohé mají na slupce typické bradavice, které ještě zvýrazní dekorační efekt těchto dýní. Zdroj: www.vitalia.cz, www.jaktak.cz, www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com