Kuchyně jakéhokoli půdorysu se neobejde bez zóny vaření, úložné a mycí zóny. Pro každou z těchto zón vám nabídneme několik dobrých tipů. Zóny by na sebe především měly navazovat tak, aby se nám v kuchyni dobře a bezpečně pohybovalo. S plánováním kuchyně začněte včas již při jejím návrhu, kdy musíme skloubit funkčnost s výchozími podmínkami (voda, zásuvky, umístění oken, …). Zóna vařeníVarné centrum tvoří opravdové srdce každé kuchyně. Při vaření potřebujeme mít v dosahu potraviny pro vaření, odkládací plochu, a nedaleko by měl být umístěn dřez. Díky tomu nemusíme po kuchyni běhat s horkým nádobím a krkolomně slévat vodu z těstovin na druhém konci linky. V dosahu v úložném sektoru by mělo být potřebné náčiní i koření a to buď v nejbližším šuplíku nebo zavěšené. V lineární kompozici může fungovat kombinace potravinové skříně – pracovní plochy, mycího centra a varného centra v následující posloupnosti.Mycí zónaMycí zóna v mnoha domácnostech neznamená pouze dřez, ale také myčku na nádobí. Abychom ve dřezu snadno opláchli připravované ingredience, měla by být snadno dostupná úložná skříňka nebo spíž. V blízkosti dřezu umístíme myčku, abychom mohli některé nádobí podle potřeby vypláchnout a hned uložit do myčky. Vykládání myčky potom vyžaduje snadnou dostupnost úložných prostorů pro ukládání čistého nádobí. Pod dřezem se nalézá nepraktičtější místo k umístění odpadkového koše - případně sestavy košů na třídění odpadu.Zóna ukládáníNejen v malých kuchyních se snažíme smysluplně využít každý centimetr plochy. Praktičtější, než rozložení kořenek a dóziček na pracovní ploše, je jejich umístění do poliček. Další možnost skýtá stylové zavěšení nářadí a pomůcek. Ve skříňkách by mělo být místo na ukrytí větších spotřebičů a nádobí a také bychom měli dbát na rozdělení nádobí na denně užívané – čili nejdostupnější a na méně užívané, které může zůstat ve spodnějších částech linky. Zde se výborně hodí plnovýsuvné šuplíky, díky kterým pohodlně dosáhneme i na nádobí uložené v zadní části linky. Nepodceňte osvětlení Podobně jako rozvržení kuchyně bychom neměli podcenit ani plánování osvětlení, zejména pak světlo nad pracovní plochou a nad dřezem. Tato hlavní světla ovlivňují komfort i bezpečnost naší práce. Kromě toho můžeme investovat také do sekundárního osvětlení, které jen lehce doplní atmosféru večerní kuchyně.Volba spotřebičůPři plánování kuchyně bychom měli volit spotřebiče nadčasově, s nízkou spotřebou energie. Pokud čekáme rozrůstání rodiny, měli bychom uvažovat nad varným centrem s pěti plotýnkami a o myčce na nádobí. K nejúspornějším variantám patří indukční varné desky. Jsou-li v rodině malé děti, doporučuje se trouba zajistit dětskou pojistkou, nebo její umístění do vysoké skříně z jejich dosahu.Moderní spotřebiče nabízí také mnoho výhodných funkcí – třeba samočistící. Samozřejmě si můžeme vybírat ze zajímavých designových variací. Jak lze uspořádat kuchyň?V malých prostorech si musíme vystačit s kuchyňskou linkou v lineárním rozložením. Zde se můžeme soustředit na zachování ukládání potravin pohromadě a umístit ledničku blízko potravinové skříně. Následovat by měla pracovní plocha, na které si můžeme potraviny snadno připravit na uložení do ledničky nebo naopak k vaření. Stísněné prostory můžeme opticky provzdušnit prosklenými dvířky nebo otevřenými policemi.Rozšíření lineární varianty umožňuje praktický kuchyňský ostrůvek, který výborně poslouží jako přípravná plocha, úložný prostor a bar v jednom. Je-li kuchyň průchozí nebo s dispozicí útlého prostoru, vyplatí se realizace dvou rovnoběžných lineárních ploch, která je velice praktická, protože může mezi všemi zónami vzniknout ideální trojúhelník. Máme-li k dispozici naopak dostatečně prostornou místnost, můžeme si dovolit uspořádání do podkovy a získat dostatečné množství úložných prostorů i pracovní plochy.Nejčastější kombinací zón je uspořádání do písmene L, které umožňuje do kuchyně začlenit také jídelní kout. L opět umožňuje vznik praktického trojúhelníku mezi zónami, což je optimální varianta uspořádání.