Praktickou kuchyni dělíme do zón Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

Rozdělte si kuchyň prakticky, aby vás práce v ní těšila a aby byla vaše práce v kuchyni co nejsnadnější. Odborníci se shodují na třech základních zónách, bez kterých se žádná kuchyňská linka neobejde. Jaké zóny to jsou a jak je nejlépe uspořádat v dispozicích prostoru? Ať už je kuchyně jakkoliv prostorná nebo naopak malinká, může být zařízená prakticky a hlavně tak, aby se v ní vařilo a pracovalo co nejpříjemněji.

Kuchyně jakéhokoli půdorysu se neobejde bez zóny vaření, úložné a mycí zóny. Pro každou z těchto zón vám nabídneme několik dobrých tipů. Zóny by na sebe především měly navazovat tak, aby se nám v kuchyni dobře a bezpečně pohybovalo. S plánováním kuchyně začněte včas již při jejím návrhu, kdy musíme skloubit funkčnost s výchozími podmínkami (voda, zásuvky, umístění oken, …). 

Zóna vaření

Varné centrum tvoří opravdové srdce každé kuchyně. Při vaření potřebujeme mít v dosahu potraviny pro vaření, odkládací plochu, a nedaleko by měl být umístěn dřez. Díky tomu nemusíme po kuchyni běhat s horkým nádobím a krkolomně slévat vodu z těstovin na druhém konci linky. V dosahu v úložném sektoru by mělo být potřebné náčiní i koření a to buď v nejbližším šuplíku nebo zavěšené. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
V lineární kompozici může fungovat kombinace potravinové skříně – pracovní plochy, mycího centra a varného centra v následující posloupnosti.

Mycí zóna

Mycí zóna v mnoha domácnostech neznamená pouze dřez, ale také myčku na nádobí. Abychom ve dřezu snadno opláchli připravované ingredience, měla by být snadno dostupná úložná skříňka nebo spíž. V blízkosti dřezu umístíme myčku, abychom mohli některé nádobí podle potřeby vypláchnout a hned uložit do myčky. Vykládání myčky potom vyžaduje snadnou dostupnost úložných prostorů pro ukládání čistého nádobí. Pod dřezem se nalézá nepraktičtější místo k umístění odpadkového koše - případně sestavy košů na třídění odpadu.

Zóna ukládání

Nejen v malých kuchyních se snažíme smysluplně využít každý centimetr plochy. Praktičtější, než rozložení kořenek a dóziček na pracovní ploše, je jejich umístění do poliček. Další možnost skýtá stylové zavěšení nářadí a pomůcek. Ve skříňkách by mělo být místo na ukrytí větších spotřebičů a nádobí a také bychom měli dbát na rozdělení nádobí na denně užívané – čili nejdostupnější a na méně užívané, které může zůstat ve spodnějších částech linky. Zde se výborně hodí plnovýsuvné šuplíky, díky kterým pohodlně dosáhneme i na nádobí uložené v zadní části linky.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Nepodceňte osvětlení 

Podobně jako rozvržení kuchyně bychom neměli podcenit ani plánování osvětlení, zejména pak světlo nad pracovní plochou a nad dřezem. Tato hlavní světla ovlivňují komfort i bezpečnost naší práce. Kromě toho můžeme investovat také do sekundárního osvětlení, které jen lehce doplní atmosféru večerní kuchyně.

Volba spotřebičů

Při plánování kuchyně bychom měli volit spotřebiče nadčasově, s nízkou spotřebou energie. Pokud čekáme rozrůstání rodiny, měli bychom uvažovat nad varným centrem s pěti plotýnkami a o myčce na nádobí. K nejúspornějším variantám patří indukční varné desky. Jsou-li v rodině malé děti, doporučuje se trouba zajistit dětskou pojistkou, nebo její umístění do vysoké skříně z jejich dosahu.
Moderní spotřebiče nabízí také mnoho výhodných funkcí – třeba samočistící. Samozřejmě si můžeme vybírat ze zajímavých designových variací.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Jak lze uspořádat kuchyň?

malých prostorech si musíme vystačit s kuchyňskou linkou v lineárním rozložením. Zde se můžeme soustředit na zachování ukládání potravin pohromadě a umístit ledničku blízko potravinové skříně. Následovat by měla pracovní plocha, na které si můžeme potraviny snadno připravit na uložení do ledničky nebo naopak k vaření. Stísněné prostory můžeme opticky provzdušnit prosklenými dvířky nebo otevřenými policemi.
Rozšíření lineární varianty umožňuje praktický kuchyňský ostrůvek, který výborně poslouží jako přípravná plocha, úložný prostor a bar v jednom. Je-li kuchyň průchozí nebo s dispozicí útlého prostoru, vyplatí se realizace dvou rovnoběžných lineárních ploch, která je velice praktická, protože může mezi všemi zónami vzniknout ideální trojúhelník. 
Máme-li k dispozici naopak dostatečně prostornou místnost, můžeme si dovolit uspořádání do podkovy a získat dostatečné množství úložných prostorů i pracovní plochy.
Nejčastější kombinací zón je uspořádání do písmene L, které umožňuje do kuchyně začlenit také jídelní kout. L opět umožňuje vznik praktického trojúhelníku mezi zónami, což je optimální varianta uspořádání.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)