S plastovými boxíky v kuchyni se pojí dvě velká tajemství. Na to první, kam se jim ztrácí víčka (a víčkům krabičky), bohužel odpověď nemáme. Je to zkrátka záhada. Nějací lichožrouti, jako v případě ponožek. Naštěstí ale známe odpověď na druhé tajemství. Víme, jak je vyčistit, když se začnou přebarvovat.
Přebarvovat? Přesně tak. Určitou nevýhodou jinak navýsost praktických uzavíratelných plastových krabiček a boxů (zvláště těch průhledných) je, že na sebe „chytají“ barvy z ukládaných pokrmů. Nemusí to být nutně jen rajčatový salát anebo rajská omáčka, které těm miskám navždy dopřejí načervenalý přeliv. O paprikách nemluvě. Do oranžové mohou začít hrát poté, co do nich naložíte nakrájenou mrkev. A se sytě žlutou se setkáte tam, kde v misce bylo skladováno něco naloženého v kurkumě nebo kari-koření.
Problém samozřejmě je, že to nevypadá ani trochu hezky. I když jsou vámi důkladně vymyté, pořád vlastně vypadají špinavé. Myčka to nevyřeší, a drhnutí ve dřezu taky nepomáhá. Takže co s tím? Nejprve je třeba najít příčinu. Tu tedy běžným okem nespatříte, jde totiž zpravidla o lykopen. Rostlinný antioxidant a pigment, který plodům propůjčuje tu sympaticky načervenalou nebo naoranžovělou barvu.
Háček tkví v tom, že molekuly lykopenu jsou hydrofobní, vodu odpuzující. Stejně jako povrch plastových nádob. A spolu tu vzájemnou vodě-odpudivost propojí tak krásně, že se při běžném čištění ty skvrny ani nehnou. To proto, že hydrofobní povaha lykopenu znamená, že skvěle odolává pokusům o čištění mýdlovou vodou.
Pokud jde o vysoké teploty vody v myčce, ty naopak mohou přispět k tomu, že se skvrny mohou do plastových misek „prohlodat“ ještě hlouběji. Tudy tedy cesta nevede. A kudy vede?
Leptat, nahlodat, vybělit
První variantou je slabá kyselina. Pokud tedy disponujete bílým (světlým) octem. Ten tmavý by věci moc neprospěl. S polévkovou lžící bílého octa, rozmíchaného v šálku horké vody, nejprve vytvoříte slabě kyselý roztok. Kterým dno znečištěné plastové nádoby vylijete, a necháte ho v ní odstát přes noc. Do rána by už měl „vyhlodat“ ty zažloutlé nebo načervenalé skvrny do zapomnění. Pak to samozřejmě bude chtít plastovou nádobu ještě vymýt, abyste ji zbavili octového aromatu. To už ale zvládnete v ruce i myčce.
Druhá varianta taky sází na žíravinu. Nebojte, není to nic drastického. Tím zasvěceným odstraňovačem skvrn totiž bude jedlá soda. Nasypte na dno potřísněné nádoby silnou vrstvu jedlé sody. Poté ji pokropte vodou, abyste vytvořili hustou pastu. Tu pak necháte působit. Na povrchové skvrny by měla stačit půlhodina, ale jestli je ta skvrna „zažraná“, dopřejte sodě na práci i hodinu času. Pak už jen sodu z misky vylijte a nechte nádobu uschnout.
Do třetice to můžete vyzkoušet s alkoholovým čistidlem. Takovým, které se používá k desinfekci rukou. Svedou to i desinfekční tekutá mýdla s alkoholovou bází. Dá se skoro odtušit, že jich po posledních pandemiích ještě pár doma skladem mít budete. A jak to sehrát s nimi? Nakapat je dovnitř nádoby, hodinku nechat působit. Ale pozor – změna – pak je třeba skvrny ručně setřít papírovým ubrouskem. Ta fáze stírání je důležitá. To je to, co skvrny nakonec dostane z povrchu pryč.
Nechte pracovat slunce
Chcete metodu čištění plastových boxíků, která je docela nenáročná a vlastně si od vás dohromady žádnou práci nežádá? Tak to budete muset počkat na léto. Stačí totiž vystavit potřísněné misky slunečním paprsků. A po odpoledni stráveném v té sluneční lázni by (vlivem tepla i UV záření) mělo dojít k rozpadu molekul lykopenu a jejich odstranění naprosto přírodní cestou. Nevýhodou tedy je, že to trvá, a nedá se to v našich podmínkách efektivně realizovat celoročně.
Ti, kteří fandí radikálním a rychlým řešením, pak nejspíš sáhnou po bělidle. Silná žíravina je něco, čemu potřísněné misky neodolají. Jen tedy pozor, metoda je to sice účinná, ale možná až příliš. Z misek transparentních se taky mohou stát matné, neprůhledné. Protože je ta žíravina vyhlodá až příliš. Po takovém leptání pochopitelně musí miska na čištění, nejlépe do myčky. Je otázka, jestli tahle drsná cesta vůbec stojí za to.
Teď ještě, jak podobnému znečištění zabránit pro příště. Rada, která existuje, není úplně univerzální. Pomůže vám totiž olej. Jeho tenká vrstva na dně plastové misky zabrání přisednutí barevných pigmentů. U nakrájených syrových rajčat – na nichž si ale chcete pochutnat bez oleje – tohle asi moc nepomůže.
Zdroj: autorský text - Radomír Dohnal, ČESKÉSTAVBY.cz, sciencefocus.com, rte.ie, thekitchn.com, allrecipes.com