Nová studie odhaluje, že ohřívání plastových nádob v mikrovlnné troubě může uvolnit miliony částic plastu do jídla. Jaká jsou skutečná rizika plastových nádob a jak se jim vyhnout?
Mikrovlnný ohřev plastových nádob může do jídla uvolnit miliony plastových částic, známých jako mikroplasty a nanoplasty. Tato zjištění pocházejí z nedávné studie provedené na University of Nebraska—Lincoln, která se zaměřila na plastové obaly na dětskou výživu.
Co prokázala studie
Výzkumný tým zakoupil několik druhů dětské výživy v plastu a následně zkoumal tyto plastové obaly v laboratoři. Vědci zjistili, že mikrovlnné ohřívání těchto nádob uvolnilo miliony a miliardy plastových částic, známých jako mikroplasty a nanoplasty, na jeden cm2 nádoby. Čím vyšší byl výkon mikrovlnného ohřevu, tím více částic se uvolnilo.
Výzkum zde ale neskončil. Vědci provedli testy na lidských embryonálních ledvinových buňkách, aby zjistili, jaké účinky mají plastové částice na naše tělo (ledviny mají velký kontakt s konzumovanými mikroplasty). Po dvoudenní expozici koncentrovaným mikroplastům a nanoplastům odumřelo asi 75 % ledvinových buněk, což je více než třikrát více než u buněk vystavených řidšímu roztoku.
Studie zveřejněná v časopise Environmental Science & Technology v červnu 2023 také upozorňuje, že mikroplasty a nanoplasty nejsou jediné částice unikající z plastových obalů do potravin. Při rozpadu plastu v důsledku tepelné úpravy jídla se uvolňují také různé chemické přísady, které mohou být rovněž toxické.
Mikroplasty versus nanoplasty
Mikroplasty mohou být pro tělo něco jako "plastová vláknina", která se z těla vyloučí. Nanoplasty však mohou být velmi toxické, protože se díky své velikosti mohou dostat do míst, kam by neměly. Podle článku v časopise Wired mohou negativně působit na produkci hormonů, což může ovlivnit vše od fungování metabolismu po sexuální vývoj a plodnost.
Vědci z University of Nebraska—Lincoln byli první, kdo testoval toxicitu plastů na buňkách pomocí částic uvolněných z běžně dostupných potravinových nádob. Ale už článek publikovaný v časopise Journal of Hazardous Materials v loňském roce přinesl zjištění, že expozice mikroplastům může způsobit buněčnou smrt, zánět a oxidační stres.
Varování pro rodiče
Nejjednodušším způsobem, jak se vyhnout rizikům spojeným s mikrovlnným ohříváním plastů, je nepoužívat plastové nádoby v mikrovlnné troubě. Jídlo před ohřevem prostě přendejte do skleněné nebo keramické nádoby.
Děti, zejména kojenci, jsou vystaveny většímu riziku těchto kontaminantů než dospělí. Studie zkoumala tři obaly na dětskou výživu dostupné v místním obchodě, z nichž dva nesly označení "vhodné pro mikrovlnnou troubu" podle amerických regulací. Výsledky ukázaly, že i tyto nádoby uvolňovaly plastové částice.
Jak se vyhnout rizikům?
Nejjednodušším způsobem, jak se vyhnout rizikům spojeným s mikrovlnným ohříváním plastů, je nepoužívat plastové nádoby v mikrovlnné troubě. Jídlo před ohřevem prostě přendejte do skleněné nebo keramické nádoby.