Na ledničku nic neodkládat (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Že byste nahoru na ledničku neměli nic vršit a měla by stát samostatně, ničím navíc nezatížená a nezakrytá, to se tak nějak ví. Je to asi tak obecná pravda, jakože bychom na sebe všichni měli být hodní, měli bychom sportovat a neměli bychom mluvit sprostě. V tomhle případě je to ještě podtržené zvláštním doporučením výrobce ledniček, které si můžete přečíst spolu se záručním listem v deseti různých jazycích.

Jenže jak už to tak s obecnými pravdami a doporučeními od výrobců bývá, nijak zvlášť se jich v životě nedržíme. Ledničky postávající v kuchyních jsou totiž jako dělané k odkládání věcí, které máme pořád na očích, občas se nám hodí - ale přitom je nepotřebujeme mít přímo v dosahu.

Názorným příkladem může být třeba kniha s recepty. Tu přeci nepotřebujete mít rozloženou na pracovní desce kuchyňské linky pořád, i když zrovna nepečete. A odnášet ji až do obýváku, do knihovny, někam k beletrii? To je nepraktické a zdlouhavé. Tak je to jasné: Šup s ní nahoru na ledničku!

Ideální je, když lednička stojí volně v prostoru (Zdroj: Shutterstock)
Ideální je, když lednička stojí volně v prostoru (Zdroj: Shutterstock)

Dětem zabavená pistolka? Přesně tak, vyvýšený prostor na vrchu lednice je ideální místo pro takový kontraband. Květináč, pro který není místo na okně? Jasně, na ledničce bude krášlit své okolí. Napečené cukroví se vám pořád někde záhadně ztrácí? Dejte ho mimo dosah hlavních podezřelých, do výšek na ledničku, a … (dobře, v tomhle případě se nejspíš ztratí ještě židle a pak asi i celý tác s cukrovím). Jinak se ale prostor na ledničce - v kuchyni, kde je pořád místa málo - podbízí k odkládání čehokoliv.

Dobře to samozřejmě není.

Lednička potřebuje dýchat

Věci se na ledničku nemají dávat hlavně proto, že se tím omezuje proudění vzduchu. Lednička totiž „frčí“ na ventilaci, protože při chlazení a mražení potravin vydává teplo, které se musí nějak dostat ven. Zpravidla k tomu využívá (v závislosti na daném modelu) kondenzátory umístěné na horní straně, po stranách anebo vzadu. Takže nemusíte přitom fyzicky zakrýt žádnou mřížku ventilátoru, nemusíte ucpat nějakou „díru“ – ale i tak jí efektivně omezíte prostor pro odvádění tepla.

A už jen tím, že ten prostor zaberete, přispíváte k přehřívání motoru ledničky. Protože tím lednici ztěžujete práci s udržováním chladu. Což taky může vést a nejspíš povede ke zkrácení životnosti spotřebiče. V horším případě pak k potenciálnímu nebezpečí vzniku požáru.

Květináč na lednici je špatně (Zdroj: Shutterstock)
Květináč na lednici je špatně (Zdroj: Shutterstock)

Říkají to experti na požární bezpečnost, chytráci z pojišťoven, výrobci ledniček. Zkrátka všichni, kteří o tom něco vědí. Ale i tak to většinou nebereme moc vážně. Protože, jak už tu padlo, prostor na vrchu ledničky si koleduje o to, abychom na něj něco odložili.

Zkusíme to tedy jinak, ty katastrofické verze a nejčernější scénáře s požárem necháme být. A místo toho vypíchneme, proč není dobré některé konkrétní předměty nechávat nahoře na ledničce.

Cestou ke zmaru

Třeba pečivo. Chleba, rohlíky nebo veky nepotřebují pomáhat s tím, aby se staly gumové, vyschlé a nejedlé, dobré leda tak na strouhanku. Zvládnou to za pár dní bez problémů samy. Rohlík pozbude svou stravitelnost třetí den, chleba při dodržení zásad dobrého skladování vydrží i týden. Jenže na vrcholku té zpropadené ledničky nemá s nějakými zásadami dobrého skladování společného nic. Je tam horko, suchý vzduch pečivo prosušuje. I když je třeba uzavřené v chlebníku, přitápíte pod ním. A pečivo v sáčku? To zase teplem získává ideální podmínky k tvorbě plísní a zatuchnutí.

Sečteno a podtrženo: Skladování pečiva na horní části lednice zkrátí jeho trvanlivost o několik dní. Neprospějete tím vůbec ničemu.

Skladování pečiva na horní části lednice zkrátí jeho trvanlivost o několik dní. Neprospějete tím vůbec ničemu. (Zdroj: Shutterstock)
Skladování pečiva na horní části lednice zkrátí jeho trvanlivost o několik dní. Neprospějete tím vůbec ničemu. (Zdroj: Shutterstock)

Co dál na ledničku nedávat? Třeba užitné spotřebiče, nejrůznější kuchyňské pomocníky. Mixéry, šlehače, chytré hrnce a napařovače rýže. Proč? Dá se rozumět tomu, že tyhle věci v kuchyni – pokud s nimi zrovna nepracujeme – vytrvale překáží. Takže uklidit je z dosahu a nikoliv dohledu se zdá být rozumné. Ale rozumné to bohužel není, protože tam mohou snadno spadnout. Když je sundáváte dolů anebo zašoupáváte zpět na místo, při otevírání dveří ledničky, kdykoliv. Nemusí nutně někomu spadnout na hlavu, ale pokud spadnou, tak jsou rozbité a už napořád.

Je do krajnosti nepraktické je odkládat zrovna tam.

Kuchyňské spotřebiče na ledničku také nepatří (Zdroj: Shutterstock)
Kuchyňské spotřebiče na ledničku také nepatří (Zdroj: Shutterstock)

Lékárničku se hodí mít při ruce, zvlášť takhle při práci v kuchyni. Ale na ledničce? Jen to domyslete do důsledků, jak s tím ufiknutým prstem, cákajíc krev všude okolo, polezete pro tlakový obvaz ze židle nahoru do výšek. Kromě toho, že pak kuchyň bude vypadat celá jako po masakru, nejspíš po té ztrátě krve ze židle ještě sletíte dolů. A obecně, žádná z náplastí, gelů nebo dezinfekcí už nejspíš nebude stejně fungovat. Protože to přihřívání teplem z ledničky je dočista pokazilo. Dá se rozumět tomu, že třeba léky nechcete mít někde v dosahu nenechavých dětských rukou. Ale léky mají být zpravidla uchovávány v suchu a chladu.

Vrchol ledničky v kuchyni je přesným opakem místa, na němž byste měli léky skladovat. (Zdroj: Shutterstock)
Vrchol ledničky v kuchyni je přesným opakem místa, na němž byste měli léky skladovat. (Zdroj: Shutterstock)

Zrovna tak asi nestojíme o to, aby rozjívené a experimentující děti měly v naší domácnosti přístup k alkoholickým nápojům. Víno nebo likéry by tedy preventivně neměly „být v jejich dosahu“. Jenže by zrovna tak neměly být odložené ve výšce na ledničce. To teplo totiž dává dost zabrat. Optimální teplota pro skladování vína je kolem 12,5 stupňů Celsia. Stačí týdenní zvýšení teploty na čtyřiadvacet stupňů, a už se to trvale negativně promítne do jeho chuťových vlastností. A stačí jen půlhodinka ve třiceti stupních, a škody na vůni, chuti i barvě vína jsou hotové. Přitom těch třicet stupňů je „nad výdechem“ ledničky trvale.

Zkrátka, pokud máte rádi dobré víno, na ledničce ho neskladujte. Vysoké teploty jsou jeho nepřítelem.

Kam patří víno? Na ledničku rozhodně ne. (Zdroj: Shutterstock)
Kam patří víno? Na ledničku rozhodně ne. (Zdroj: Shutterstock)

To ostatně platí pro potraviny všeho druhu. Na ledničku nepatří. Už jsme to trochu nakousli u toho pečiva, ale ať to téma nenecháváme nedojedené: ovoce a zelenina nahoře budou přezrávat a kazit se mnohem rychleji. A pokud budou uzavřené, rozkvetou plísněmi. Brambory i cibule se nahoře přesuší. Sušenky a křupky v sáčcích budou za chvilku tvrdé jako broky. Cereálie? To je teprve zábava!

Když se náhodou rozsypou, mohou se zanést až do ventilátoru ledničky. Jsou hořlavé, ucpávají ventilaci, přitahují hmyz a škůdce. To je poukázka na katastrofu jako vyšitá. A třeba koření? To nikdy nevydrží na věčnost. Životnost mají i ty nejodolnější exempláře kolem čtyř let, ale většina z nich pozbude svých chuťových vlastností rychleji, když je vystavíte teplu. Lednička je zkrátka nedobrý prostor, k němuž by se potraviny - tímhle odkládacím způsobem - přibližovat moc neměly.

Ničím nezatížená lednička (Zdroj: Shutterstock)
Ničím nezatížená lednička (Zdroj: Shutterstock)

Lednička není skříň

Tím jsme nejspíš vystříleli první salvu věcí, které byste ve vlastním zájmu nahoru na ledničku dávat neměli. Ne nutně proto, že to neprospívá ledničce - že to prodražuje vaše účty za energie – že to zkracuje životnost ledničky - a může to třeba skončit požárem. Ale proto, že to nedává smysl. Věci, které dáte nahoru, se zkazí, zničí, poškodí a minou se trvanlivostí mnohem dříve.

Vrch ledničky se sice podbízí k nejrůznějšímu odkládání čehokoliv, ale vy byste tomu prostě měli odolat.

Zdroj: autorský text - Radomír Dohnal, ČESKÉSTAVBY.cz