Myčka na nádobí (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Že už není jako dřív a to, co bylo prve tolik uspokojující, už dávno nevyhovuje vašim představám? Nic si z toho nedělejte, cesta k nápravě je snadná. Novou si kvůli tomu pořizovat nemusíte, jen stačí té staré pořádně pročistit vnitřek. Řeč je pochopitelně o myčkách na nádobí.

Krásná, čistá, lesklá a voňavá. Zkrátka jako z reklamního katalogu, nebo jako první den, když jste zaparkovali ve své kuchyni. Tak přesně taková myčka nevydrží dlouho. V závislosti na tom jak moc utrácíte za čisticí směsi, pravidelnosti doplňování soli nebo tvrdosti vody se z té nádhery brzy stane věc znečištěná, načichlá a zanesená. Nemůžete za to, je to dáno přirozeným užíváním.

Dá se ale odtušit, že zrovna z takové už asi nebude vycházet kvalitně omyté nádobí a je jen otázkou, než se to celé rozsype. Že už něco takového visí ve vzduchu, to snadno poznáte podle toho, že z myčky už nevychází sklo a talíře zářivě čisté, jako prve. Ani po opakovaném mytí. A na všem, co z myčky vytáhnete, jako by ulpíval jemný mazlavý povrchový film. O neodstraněných zbytcích jídla a dalších zaschlých nečistotách radši ani nemluvě, stejně jako o „mastně zapařeném“ odéru, který se z otevřené myčky line.

Mytí nádobí v myčce (Zdroj: Shutterstock)
Mytí nádobí v myčce (Zdroj: Shutterstock)

Často tohle bývá ten moment, kdy se lidé ve snaze o čistější nádobí začnou zaobírat tím, jak moc či málo znečištěné nádobí dovnitř dávají. Začínají oplachovat a předčišťovat talíře a hrnky, zbavovat je usazenin předem. Jenže si tím jen přidělávají práci, spotřebovávají více vody a mycích prostředků a vůbec všemožně stírají výhody toho mít myčku. Chyba ovšem není v nádobí, ale v samotné myčce. Je prostě už špinavá zevnitř. Její filtry se postupně zanesou usazeninami vodního kamene, nečistotami, vysráženým tukem.

Režim samočištění? Ten musíte udělat sami

O myčkách sice výrobci s chutí tvrdí, jak úžasné a samočisticí jsou, ale běžná uživatelská praxe se s tím rozchází. Pokud se nechcete dobrat bodu, kdy myčka přestane čistit nádobí úplně – a budete volat opraváře nebo honit záruku – je lepší ji sami jednou za čas tu a tam pročistit osobně, ručně. Není to koneckonců nic tak složitého. Myček jsou na trhu k dostání tucty druhů od různých výrobců, ale protože všechny fungují na prakticky totožném principu, dá se ten návod na čištění pojmout docela univerzálně.

Páchnout to opravdu nemusí (Zdroj: Shutterstock)
Páchnout to opravdu nemusí (Zdroj: Shutterstock)

Začněte tím, že zevnitř vyjmete všechny stojany, ostřikovací otočná ramena a filtry. Jsou dělané tak, aby to šlo vyndat, takže silou nic skutečně rvát nemusíte. Většinou je stačí nějak vycvaknout. Pokud si nejste jistí, neexperimentujte, koukněte do návodu. Stojany si pak zaslouží pobyt v horké lázni a pořádné vydrhnutí kartáčem. Nic mimořádného. Zato zvláštní péči si zaslouží ostřikovací ramena, jejichž trysky jsou už s největší pravděpodobností zanesená vodním kamenem.

Šťourat do otvůrků trysek párátkem není úplně ideální, úplně ucpat je jistě nechcete. Nejdříve jim dopřejte delší pobyt v octové vodě. Slabá kyselina se postará o nahlodání toho nezdravého nánosu, a pak to čištění půjde mnohem snáz. Nezapomeňte na propláchnutí zvenčí i zevnitř. Některá ostřikovací ramena se dají i podélně rozložit, jen pozor, jejich úchyty bývají často zkřehlé, tak ať je nepolámete. Filtry je třeba odmočit též, v mýdlové vodě, a poté vydrhnout. Klidně i několikrát, protože tukům se z podkladu moc nechce. Jen zase citlivě.

Kartáček se dostane všude

Další krok moc populární není. Spočívá v čištění spár uvnitř prostoru myčky. I v tom vyhlazeném designu jsou totiž místa, kde se usazuje mastnota a vodní kámen. Mezi obvyklé podezřelé patří okraje prostupů u filtrů, boční trysky a záhyby. Jak to napravit? Nejefektivnější je práce se starým zubním kartáčkem, přičemž jako dostatečně citlivé a přitom důrazné abrazivum používejte kuchyňskou jedlou sodu. Jako malé utěšení může posloužit, že když do jednou uděláte opravdu pořádně, dobře půl roku se s tím nebudete muset znovu párat.

Čištění myčky (Zdroj: Shutterstock)
Čištění myčky (Zdroj: Shutterstock)

Předposledním krokem je pak vymytí/otření stěn myčky octovou vodou. Tím se odstraní povrchový film mastnoty. Pak už to jen opláchnout a osušit, a namontovat všechny funkční součástky zpátky, potažmo doplnit desinfekční čistidla, soli a tak podobně. První cyklus mytí pak pro jistotu pusťte ještě naprázdno, bez nádobí. Aby se to všechno dobře propláchlo a pročistilo.

V rámci téhle probírky ještě pro jistotu zkontrolujte těsnění dveří myčky – občas umí být zteřelé – a také připojení hadic odpadů. I to umí být, zvláštně v místech napojení a těsnění, poměrně vyhlodané.

I starší myčka pro tomhle čištění prokoukne, a změnu k lepšímu na kvalitě mytého nádobí poznáte též.

Zdroj: Whirlpool.com, bosch-home.co.uk, homesandgarden.com, kitchenaid.com